Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Vezsenyi László még mindig tanul

A makói diákokkal rendszeresen eljut az atlétikai országos döntőkre, emellett kerékpártúrákat, nyári táborokat szervez, hogy mozogjanak, szeressenek sportolni a gyerekek. Ismert és elismert megyei pedagógusokat, edzőket bemutató sorozatunkban ezúttal a makói Vezsenyi László következik.
Huszonegy éve tanít testnevelést Makón Vezsenyi László (46), ám nem a Maros-parti városból, hanem Békés megyéből származik.

– Tótkomlóson születtem, és óvodás voltam, amikor Makóra költöztünk. 1991-ben végeztem el a főiskolát, 1992 óta tanítok a most éppen Makói Általános Iskolának elnevezett intézményben, amelynek tagintézménye a királyhegyesi és nagyéri létesítmény, illetve az egykori Bartók, valamint az Almási, az utóbbiban felsősöket tanítok – mutatkozott be a pedagógus.

Vezsenyi futballozott Makón, ám a főiskola mellett abbahagyta a labdarúgást. Az edzője Kovács László volt, aki még ma is az Erdei Ferenc téri stadion állandó „tartozéka".

Országos döntőben: Vezsenyi László a tanítványokkal Tatán. Fotó: DM/DV
Országos döntőben: Vezsenyi László a tanítványokkal Tatán.
Fotó: DM/DV

– A profilom elsősorban az atlétika és a labdarúgás, miközben a főiskolán a röplabdát is tanultam. A baráti körrel csináltuk meg az első makói strandröplabdapályát a Maros partján, ahol sok gyereket megismertettem a sportággal. Aztán kézilabdával is foglalkoztam, ám abban sem tudtunk versenyezni, végül a labdarúgás és az atlétika maradt. Ötpróbában és váltóban rendre eljutunk az országos döntőkbe, míg 2010-ben a hárompróba csapatversenyben első helyen végeztünk. Ez egy kijött eredmény, de a pályafutásom csúcsa. Amikor sorolták visszafelé a helyezéseket, örültünk, hogy az első tízben, aztán az első ötben vagyunk, de sem harmadikok, sem másodikok nem voltunk. Végül kihirdették, hogy mi nyertünk – na, az feledhetetlen pillanat volt. Engem mégis inkább az motivál, hogy a gyerekek sportoljanak, hogy minél több sportágat ismerjenek meg. Az adottságaink ennek megfelelően kiválóak, az utóbbi években sikerült is fejlődnünk többek között szöges cipők, labdák beszerzésével. Szeretnénk emelt szintű testnevelés oktatásával foglalkozni, azaz már az alsósoknál is szaktanárok tarthatják az órákat – vélte Vezsenyi.

Hitvallás és eredményes tanítvány: két olyan dolog, amely egy pedagógus pályafutásában rendkívül fontos.

– A nyáron ballagott el az iskolából Zsiga Roland, aki két számban is országos döntős volt, miután megyei bajnokságot nyert például kislabdadobásban, súlylökésben. Makón folytatta a tanulmányait, és továbbra is atletizál, legutóbb például Szegeden találkoztam vele egy megyei versenyen. Hitvalláson azonban, hogy nem az eredmények a legfontosabbak, hanem a sport megszerettetése, és az, ha sok fiatal emlékezik majd vissza az iskolai mozgásokra. Rengeteget kirándulunk, nyári táborokat szervezek – vagyis mozgatom a fiatalokat. A mai gyerekek fizikai állapota tragikus, ám ha tartalommal töltjük meg, akkor jó dolog a mindennapos testnevelés. Sokszor jönnek vissza hozzánk a tanítványok, és ez jó érzés. Az ember mindig tanul, így vagyok ezzel én is: rendszeresen olyan feladatok elé állítanak a gyerekek, amelyekkel korábban nem találkoztam – jegyezte meg végül a makói pedagógus, Vezsenyi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi úszósikerek

A hajdúszoboszlói Árpád uszodában tizenkettedik alkalommal rendeztek nemzetközi úszóversenyt a szeniorkorú sportolók számára. Tovább olvasom