Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Világbajnokság: repülő kamerák

Maximálisan a nézők és a média kiszolgálására törekednek a 2006-os szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezői. Fly Cam, azaz repülő kamera, úszólelátó – ezek az újdonságok is várják a 35. síkvízi vb részt vevőit.
Adottságait és kialakítását tekintve Európa egyik legjobb kajak-kenu versenypályájaként tartják számon a Matyi-éri sportlétesítményt. Az olimpiai centrumot 2002 óta folyamatosan fejlesztik, de a mostani nagyszabású beruházás, mely a jövő nyári szegedi világbajnokságra készíti fel a vízi arénát, léptékeit tekintve jelentősen meghaladja a korábbi évek beruházásait.

– Talán csak Zágráb vetekedhet szerintem Szeged, illetve a Maty-éri pálya adottságaival, de ott a szervezés kívánnivalót hagy maga után – nyomatékosította Schmidt Gábor, a vb szervezőbizottságának vezetője, hogy bizony a Maty-éri pályát lehet akár az öreg kontinens legjobbjának is nevezni. – Nem egy egyszerű verseny, hanem nagyszabású rendezvény házigazdái akarunk lenni. Kulcsszerepet szánunk a nézők megfelelő kiszolgálásának: a parkolási lehetőséget javítani kívánjuk, és a tévéközvetítések ügyében is folyamatos tárgyalásban vagyunk az MTV-vel. Meg akarjuk mutatni, igenis eladható és élvezhető a kajak-kenu a képernyőn át is. A már bevált Go Cam technika mellett újdonsággal szolgálunk: az úgynevezett Fly Cam, azaz a repülő kamera egy kábelen a pálya felett hosszában ezer, keresztben pedig ötszáz métertől mutatja majd az eseményeket esetenként akár 100 km/órás sebességgel. Az osztósziget lelátóit felújítjuk, és oda a 2002-es Eb-vel ellentétben beengedünk majd nézőket, kb. ötvenet.

A Fly Camről még annyit: aki látta Tom Cruise egyik szerepét, a Különvéleményt, az észlelhette, hogy a filmsztár a hátára erősített szerkezettel a házfalak között repdesett. A jelenet filmes trükk volt ugyan, ám ugyanazzal a csúcstechnikával rögzítették, amely jövő nyáron Szegedre költözik a sportesemény közvetítésére.

A 429 milliós állami támogatással megvalósításra kerülő projekt a szervezők elmondása szerint nem csupán a sportolók zavartalan versenyzését és kényelmét hivatott ellátni, hanem a várható nagyszámú közönség és a hazai, illetve nemzetközi sajtó munkatársainak tájékoztató tevékenységét is szolgálja majd.

A fejlesztések során közel 6–8000 ülőhelyet alakítanak ki, a lelátók alatti sajtóközpont pedig, felszerelve a legmodernebb információs és technológiai eszközökkel, az ideérkező riporterek, újságírók munkájának jobb kiszolgálását lesz hivatott ellátni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt Ciudad Realban az áhított csoda

Két útravalóval küldte melegíteni Kovács Péter csapatát. Az elsőt viccnek szánta: „Aztán az… Tovább olvasom