Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Világklasszisokat is neveltek már

A szegedi Dózsa György Általános Iskola híres sportos hagyományairól, különösen a kajakos-, kenusképzésről. A feltételek ideálisak, és több ismert személyiség is a falai között koptatta egykor az iskolapadot.
A Dózsa György Általános Iskolában négy testnevelő (Kása Ferenc, Nagypál Sándor, Fekete Frigyes és Kerek Csaba) dolgozik, heti három, illetve az emelt szintű oktatásban öt „tornaórát" tartva a nebulóknak.

Létesítmények

A suliban minden sportágra (például: kézilabda, labdarúgás, kosárlabda) odafigyelnek, de a főprofil a kajak-kenu; ehhez az eszközök és a létesítmények (saját vízitelep, melyet az 1960-as években Kecskés Antal igazgató irányításával hoztak létre és már felújításra szorul) is adottak.

Három csarnokkal rendelkeznek, a méretes – normál kézilabdapálya elfér benne – közös az Erdészetivel, és van még egy 16x11 és egy 18,5x9,5 méteres, utóbbi a Dugonicsban. A már említetteken kívül jól felszerelt konditerem és tanmedence szolgálja a minél magasabb szintű oktatást, a minőségi munkát.

A jelenlegi igazgató, Tóthné Lengyel Mária is sportpárti – ez is hagyomány –, a szükséges eszközökre, sportszerekre mindig előteremti a pénzt.

Bajnokok iskolája


Biztos sokan irigykedve olvasták a fenti adatokat, de meg kell említeni: a Dózsa nemcsak a központi támogatásra hagyatkozik, vannak alapítványi forrásai, szponzorai és régóta jó, gyümölcsöző kapcsolatot ápol (túrázás, versenyeztetés) a Démász-Szegedi VE-vel.

– A jelző-, valamint a versenymezek elégségesek az eseményeken való megjelenéshez – mondta Kása Ferenc. – Szisztematikusan és folyamatosan cseréljük az elhasználódott, elnyűtt eszközöket, erre odafigyelünk. Nagy álmunk – és ezért ne tartsanak minket telhetetlennek – egy egységes melegítő, melyben valóban méltóképpen képviselhetnénk külcsínben is iskolánkat.

Eszközleltár

A diákok és tanáraik nem szenvednek hiányt semmiben: 80-100 darab kosár-, 50 darab kézi-, 20 darab szivacs-, 40 darab medicin-, 15 darab foci- és 30 darab röplabda sorakozik a szertárban; de akad floorballütő és -labda (30 darab), valamint 300 gumilabda (különböző méretben), 15 pár síléc, 45 pár korcsolya és 3 pingpongasztal is.

Az eredmények: az iskola már majdnem minden sportágban nyert diákolimpiát, vagy az országos döntőben szerepelt versenyzőivel, csapataival. A kajak-kenu szakág a termésből négy diákolimpiai és tizennégy magyar bajnoki arannyal vette ki a részét, és később tizenketten tagjai lettek a korosztályos válogatottnak. És a tehetségek nem vesznek el. A Dózsa népéhez tartozott olimpiai 3. kenusunk Vajda Attila, valamint Horváth Gábor (vb 3.), Kálmán Marcell (korosztályos világbajnok), Juhász Norbert és Kiss István (utóbbi kettő Európa-bajnok kenus), Kocsis Ágnes (kézilabdás, ifjúsági Európa-bajnok, junior Eb- és vb-ezüstérmes), Laczkó Zsolt (Ferencváros) labdarúgó, Stricz Olivér és Somogyi Balázs. Eddig 27 válogatottat neveltek, és az iskola egykori tanulói összesen 65 magyar bajnoki címet szereztek.

A Dózsa család


És nincsenek megelégedve, terveznek, még többet, még jobbat akarnak nyújtani:
– Jó lenne, ha megoldódna a volt úttörő vízitelep gondja, sor kerülhetne a felújítására, a kibővítésére – árulta el Kása Ferenc –, a legnagyobb célunk, hogy ez sikerüljön. Keressük a legjobb, a legoptimálisabb megoldást. Egyébként a legtöbb tanár kötődik az iskolához, magam is dózsás voltam, és nem véletlen, hogy pedagógus lettem: annak idején fantasztikus tanáregyéniségek tanítottak. Az iskolának ezt a varázsát szeretnénk megőrizni, mert csakis így lehetünk igazi közösség, olyan, mint egy nagy család.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fél szegedi csapat sérült

Ma 18 órakor Százhalombattán játszik bajnoki mérkőzést a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Zoran… Tovább olvasom