Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Vízi csaták Duisburgért

A harmadik kajakos és kenus válogató tíz – ebből két olimpiai – számban dönt arról, ki, illetve mely egység indulhat az augusztusi világbajnokságon. A Démász-Szegedi VE már biztos vb-résztvevőihez (Vajda Attila, Keresztesi Alexandra, Janics Natasa, Gyökös Lajos) újabbak csatlakozhatnak a viadalon, amelynek a szegedi Maty-ér péntektől vasárnapig ad otthont. Az esemény egyben vidékbajnokság is.
Tíz szám. Ennyi egység sorsa kérdéses még a magyar kajakos és kenus világbajnoki csapatban. A duisburgi eseményre (amelynek időpontja: augusztus 8–12.) tizenhét hajó nyugodtan készülhet. Olyan eredményt értek el ugyanis az Eb-n, amely alapján a hétvégi, szegedi harmadik válogatón nem kell indulniuk.

A szurkolók sok érdekes csatát láthatnak majd – ám női számokra ne számítsanak. Fábiánné Rozsnyói Katalin csapata ugyanis nyolc számban kvalifikálta magát az Eb-n, míg az egyetlen kérdéses futam, 200 méteren a kvartettek csatája elmarad, mivel Paksy Tímea, Kovács Katalin, Laknerné Fazekas Krisztina és Patyi Melinda ellenfelek nélkül lesznek, mivel kihívóik inkább az U23-as válogatóra koncentrálnak.

Tizenhét nyugodt egység

Nézzük, mely egységek már biztos vb-indulók (kiemelve a Démász-Szegedi VE versenyzői)! 1000 m, férfiak: K1 (Benkő Zoltán), K2 (Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor), K4 (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), C1 (Vajda Attila), C2 (Kozmann György, Kolonics György); nők: K1 (Kovács Katalin), K2 (Kozák Danusia, Szabó Gabriella), K4 (Paksy Tímea, Laknerné Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma).

500 m, férfiak: K2 (Kammerer, Kucsera), C2 (Kozmann, Kolonics); nők: K1 (Kovács K.), K2 (Paksy, Benedek), K4 (Paksy, Laknerné Fazekas, Kovács, Patyi Melinda).

200 m, férfiak: K1 (Gyertyános Gergely); nők: K1 (Janics Natasa), K2 (Paksy, Patyi), K4 (Paksy, Kovács, Laknerné Fazekas, Patyi).

A harmadik válogató dönt a következő számokban, 1000 m: C4. 500 m, férfiak: K1, K4, C1, C4. 200 m, férfiak: K2, K4, C1, C2, C4.  
Ahogy fentebb is említettük, azért akad bőven nagy csata. Ilyen lesz a még nyitott két olimpiai szám: a férfiaknál 500 méteren K1-ben Benkő Zoltán és Vereckei Ákos párharca, valamint ugyanezen távon C1-ben várhatóan a szegedi trió, Vajda Attila, Fürdök Gábor és Joób Márton, valamint Sáfrán Mátyás (KSI) küzdelme. A számra huszonnégyen neveztek – így három előfutamot rendeznek.

És ha már a Démász sportolóit említettük, maradjunk is náluk. Az 500 méteres kvartetteknél Sík Márton és Csamangó Attila négyesének két fiatal kihívója van, remélhetőleg megoldják a feladatot. C4, 1000 m: a Balázs G., Metka, Sáfrán Má., Mike Eb-egység riválisa a Joób, Horváth G., Balázs P., Sarudi (az első kettő szegedi), valamint a Hüttner Csabát a hajóban tudó másik négyes.

És végül a sprintszámok jöjjenek. Itt C1-ben két előfutamot is rendezni kell, mivel tizenhatan aspirálnak egyetlen helyre. A kenu párosoknál a Gáborok hajójának, Fürdöknek és Horváthnak nehéz dolga lesz, a négyesben viszont a már említett Joób-féle egység számít magasan favoritnak.

Ne felejtsük el, az esemény nemcsak a harmadik válogató, hanem egyben vidékbajnokság és utánpótlásverseny is. A felnőtteknél azokban a számokban, ahol eldőlt a vb-indulás, legjobbjaink nem startolnak. Ám így lehetőség adódik azoknak is egy felejthetetlen sikerre, akik a nagyok mögött erre nemigen számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A HFC nem vállalja az NB II-t

A 2007–2008-as NB II-es bajnoki idény tervezése közben mint NB III-as csoportmásodik a… Tovább olvasom