Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Vízilabda: megtelt a SZUE lelátója

Legendás csapatok, legendás sportolók sorozatunkban az 1968-ban az OB II-es férfi vízilabda-bajnokságban bronzérmes SZEAC együttesét mutatjuk be. A keretet csak szegedi játékosok alkották, és a meccseiken rendre megtelt a SZUE lelátója.
Ismét sokat repülünk vissza az időben, egészen 1968-ig. Sorozatunkban legendás csapatokat, legendás sportolókat mutatunk be. Az említett évben a SZEAC férfi vízilabdacsapata a harmadik helyet szerezte meg az OB II-ben. A keretet csak szegedi játékosok alkották. Lippai Pállal, a csapat balkezes szélsőjével idéztük fel az emlékeket.

– Ez volt az első év, amikor egy csapat lett Szegeden, a Kinizsiből, a
A fotón szereplők

Álló sor, balról: Révész András, Körtvélyessy Péter, Zsemberi Sándor, Lippai Pál, Dunai Pál szakosztályvezető, Nové László, Thékes László (a csapat nagy szurkolója), Veres Iván vezetőedző. Alsó sor: Csonka Lajos, Kasza Géza, Szendrei Sándor, Rácz Béla, Nagy Zoltán.
SZAK-ból, a Vasutasból összegyúrták a SZEAC együttesét. Jó döntés volt, hiszen innentől kezdve egységessé vált a szegedi férfi vízilabda. Az OB I-ben 12 csapat szerepelt, közvetlenül utána jött az OB II. Egy év múlva jött Kiss Lajos Egerből, majd a rákövetkező évre a két Vezsenyi, Boros, Esztergomi Szolnokról. 1972-ben sikerült kiharcolni a feljutást, azóta egy idényt megszakítva a legjobbak között szerepel a szegedi csapat – kezdte a múltidézést Lippai Pál.

A csapat edzője Veres Iván volt, akit a közelmúltban népes csapat köszöntött 80. születésnapja alkalmából.

– A barátság megmaradt továbbra is, igaz, sajnos többen már nem lehetnek közöttünk. Mindig is összetartó társaság volt a miénk. Minden vasárnap délben volt a bajnokink. A legendás SZUE-medence lelátója mindig megtelt. A meccseink után három napig az emberek erről beszéltek, várták az újabb bajnokit. Abban az időben nyáron zajlott a bajnokság, így sokan azért is eljöttek nekünk szurkolni, mert utána a strandon maradtak – mesélt a legendás időkről Szeged egykori polgármestere.

A legendás 1968-as SZEAC férfi vízilabdacsapata. Archív fotó: Liebmann Béla
A legendás 1968-as SZEAC férfi vízilabdacsapata. Archív fotó: Liebmann Béla

A vízilabdásokra mindig is jellemző volt, hogy a sport mellett a tanulás is fontos szerepet töltött be az életükben. Lippai Pál jogi diplomát szerzett.
– Volt közöttük vegyész, orvos, a megboldogult Körtvélyessy Péter Moszkvában végzett az egyetemen, így ránk is jellemző volt, hogy fontosnak tartottuk a tanulást. A mi időnkben jóval kevesebb edzés volt, a maiak biztos, hogy jót mosolyognak, hogy kedden és csütörtökön volt labdás edzésünk, a mai követelményekhez képest ez jóval kevesebb. Ekkor még az úszás és a vízilabda szorosan összekapcsolódott, így amikor nem volt pólóedzésünk, akkor a legtöbben mentünk az úszókhoz edzeni.

Nem vitás, Magyarországon napjainkban is az egyik legnépszerűbb sportolók a férfi vízilabdások.

– A mi időkben is így volt, kedveltek bennünket a gyengébb nem képviselői. Még egy érdekességet elmesélek, hiszen mi még bőrlabdával játszottunk. A meccs előtt a játékvezető eldobta a játékszert, és ha az kacsázott a vízfelszínen, akkor újat kért. Ma már a műanyag borítású labdák úgy kacsáznak, hogy sokszor nehéz követni. Sokat változott a világ, sokat változott a vízilabda. A meccsekre rendszeresen elmegyek, a két fiam sokáig űzte a pólót, de nekem nagy szerelmem a jégkorong, így a munka mellett leginkább ez tölti ki az időmet – fejezte be a beszélgetést Lippai Pál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken lehet virágot vinni Buzánszky ravatalára

Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat utolsó tagját pénteken búcsúztatják a Bazilikában, délelőtt 11… Tovább olvasom