Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Volt egyszer a Mérkőzés

Szeged - Tegnap az újszegedi Kisstadionban a harminc éven át rendszeres Radnóti–Délmagyar örökrangadó felelevenítésével emlékeztünk lapunk egykori sportrovatvezetőjére, Gyürki Ernőre.
Radnóti–Délmagyarország 3–3 (2–1)
Gyürki Ernő-emlékmérkőzés, Szeged, Kisstadion.
Radnóti: Szilágyi – Wirth, ifj. Láng I., Kosztolányi, Vida, Gavrán. Csere: Várhidi. Szakvezető: Wirth István.
Délmagyarország: Michna – Balogh T., V. Fekete, Süli R., Dlusztus I., Majoros. Csere: Mádi, Kovács A. Szakvezetők: Szélpál László, Bagaméry László.
Gólszerzők: Gavrán (3), illetve Mádi (2), Majoros.

Kedd, 15 óra, Radnóti–Délmagyar. Évtizedeken át szent és sérthetetlen időpont és párharc volt. Az említett nap adott órájában minden héten elkezdődött a nagybetűs Mérkőzés, amely harminc éven át állandó programot jelentett a szegedi Randóti-gimnázium tanárainak és a Délmagyarország újságíróinak.

Radnóti-Délmagyar-focimeccs Gyürki Ernő emlékére. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Fiatalemberként 1997-ben csöppentem bele a történelmi párharcba. Akkor még fel sem foghattam, mit jelent a Radnóti–Délmagyar csata. Kétéves voltam, amikor 1975-ben négycsapatos tornával avatták fel a Radnóti vadonatúj villanyvilágítását. A diákok és az áramszolgáltató csapatai mellett az iskola tanárai és a napilap újságírói vettek részt a tornán. A Radnótiban Adamkovics, Rimóczi, id. Láng I., Müller J., Nikolényi G., Papp F., Wirth I., a Délmagyarban pedig Gyürki, Nikolényi I., Ács S., Bagaméry L., Thékes I., Süli J. játszott – ha az első, pályára lépő csapat keretéből valakit kihagytunk, sűrű bocsánatkérés érte. A torna adta az ötletet: legyen rendszeres a meccs. A távolság nem volt akadály, hiszen az iskola mellett, a Stefánián volt a sajtóház, így az ötletet tettek követték – előbb havonta, aztán már hetente. A győzelmet nem volt idő sokáig ünnepelni, a vereség okozta sokkot pedig hamar ki lehetett heverni.

Egy médiaválogatott a régmúltból.
Egy médiaválogatott a régmúltból.

Az eredményeket mindkét fél vezette, az újságírói füzetnek Irka volt a neve, és a büfés Zoli bácsi őrizgette. Az évi összesítéskor rendre kiderült: akadtak meccsek és gólok, kudarcok és sikerek, amelyek a statisztikában valahogy nem stimmeltek. Majorka – Majoros Tibi – vezette a miénket, aki néha egy kis színt is belevitt a tudósításba. Így lett a lapos, erőtlen lövésből született gól hatalmas bomba a bal alsóba; a kapufáról behulló labda kapáslövés a jobb felsőbe; a láb közé beragadt zsuga parádés átvétel; vagy a kapus hátáról kipattanó labda Michna Csabi bravúrja.

Ha a városban a hóesés, a latyak, a sár, a zivatar, a jég miatt nem lehetett közlekedni, a meccs akkor sem maradt el. Lapát, söprű a kézbe, a jeget szájjal leheltük, és a pálya tíz perc alatt tiszta volt. Még az sem volt akadály, amikor a Radnóti udvarán 2001-ben elkezdődött a tornaterem építése. A Vedres közelsége – egy sarok – sokat jelentett, ott játszottunk utána még öt évig, 2006-ig. A záró időszak radnótis csapatában Schultz, Kocsis I., Gál B., ifj. Láng I., Boros T., Gavrán, Wirth, Várhidi, Vida, Molnár L., Kosztolányi, Blazovich, Plugor, míg a Délmagyarban Szélpál, Kovács A., Dlusztus I., Süli R., Darvasi, Réthi, Michna, Pozsik, Huszár kapott helyet – az utóbbi együttesben az évek során rendszeresen megfordult még Pigniczky, a sakkozó Lékó, Balogh T., Szabó C., Szirák J., vagy Zrínyi P. is, illetve a két szívű Boros Tibor.

Radnóti-Délmagyar-focimeccs Gyürki Ernő emlékére. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Hogy mi maradt meg bennem a kilenc évből? Az ifjabb Láng Imi körzős csele, Wirth Pista munkabírása, Gál Béla felső sarkos gólja, Darvasi suttogós füzgéje, Kovács Kokó bocsánatkérése még a passz előtt, Dlusztus jó tanácsa. Vagy Wirth Pista hívása: gyerekek, lesz ma meccs.

Tegnap is volt egy meccs. Gyürki Ernőre emlékeztünk az újszegedi Kisstadionban a Radnóti–Délmagyar párharc felidézésével. Kedden 15 órától futballoztunk egy jót, és közben sokat gondoltunk a múltra. És rádöbbentünk: hiányzik Ernő, és hiányzik a Mérkőzés is.

Olvasóink írták

  • 1. tuskóhopkins 2012. november 07. 10:25
    „Józsi, ez szép volt. Bár én csak néztelek benneteket (az tis csak néha), a régi hangulat visszajött. Meg Ernő elegáns mozdulata, ahogy odahajol valakihez, és halkan mond valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnóti-Délmagyar-focimeccs Gyürki Ernő emlékére

Emlékmeccsen csapott össze a Radnóti-gimázium és a Délmagyarország focicsapata. A játékosok a 15 éve elhunyt Gyürki Ernő előtt tisztelegtek. Nézze meg képriportunkat! Tovább olvasom