Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Volt egyszer a Textilművek SE

Sorozatunkban egykori legendákkal, nagyszerű, ám a szemünk elől hosszabb vagy rövidebb időre valamiért eltűnő sportemberekkel foglalkozunk. Ezúttal viszont annyiban kivételt teszünk, hogy nem egy személyre, hanem egy csapatra, a Szegedi Textilművek SE női kézilabdaegyüttesére emlékezünk.
A kilencvenes évek közepének jellemző mottója az egy gyár, egy egyesület volt, ennek szellemében az ekkor közel kétezer dolgozót foglalkoztató Textilművek is létrehozta sportegyesületét, mégpedig több szakosztállyal, így a labdarúgás, a sakk és az asztalitenisz mellett a kézilabdával. Bár akadtak egyénileg kiemelkedő sportolók (például asztaliteniszben Rózsa Géza, vagy futballban Gerecz Péter), a szakosztályok közül a kézilabda volt a legeredményesebb.

A női kézisek a városi bajnokságból indultak, majd 1963-ban már az NB II-ben jártak. A gyárfejlesztéssel egyidejűleg a sikerek csökkentek ugyan, ám 1963-ban Csorba Pál érkezése fontos mérföldkő volt a klub életében. Az újabb sikerkorszak 1976-tól íródott, amikor egy fiatal csikócsapat – a legidősebb játékosa a maga 25 évével Csorba Pálné Temesvári Erzsébet volt – újra az NB II-ben szerepelhetett. Csorba Pált – aki éppen holnap lenne hetvenéves – 1976-ban sportköri elnöknek választották, és már ekkor az volt a határozott elképzelése, hogy 1990-re NB I-es bajnokcsapata lesz az egyesületnek. A Textilművek ennek szellemében hét éven át meghatározó együttese volt az NB II-nek, majd 1983-ban jött a feljutás az NB I/B-be. Mindössze két évet kellett várni az újabb ünnepre: 1985-ben a csapat az NB I/B megnyerésével immár az NB I-ben találta magát, és mivel akkor még tavaszi-őszi rendszerű volt a lebonyolítás, 1986 tavaszán elindult az NB I-ben. Azaz a Csorba által megtervezett és elkezdett munka szépen lassan értelmet nyert a következő állomásokkal: 1979-ben úttörőolimpiát nyert a klub, több százan jártak az utánpótlásedzésekre, nyáron rendszeresek voltak a kézitáborok.

Az 1983-ban NB II-es bajnok Textilművek SE női csapata, állnak (balról): Csorba P., Sass T., Hozsó K., Fohsz, Farkas, Bíró, Vincze, Kocsis, Dobozy, Kispál, Börcsök, Lonkai; guggolnak: Gát, Fári, Bullá
Az 1983-ban NB II-es bajnok Textilművek SE női csapata, állnak (balról): Csorba P., Sass T., Hozsó K., Fohsz, Farkas, Bíró, Vincze, Kocsis, Dobozy, Kispál, Börcsök, Lonkai; guggolnak: Gát, Fári, Bullás, Németh, Utasi, Gajdacsi, Márkus.

A menetelés során ifjúsági (például Vincze Anita, Suga Ágnes, Pigniczky Krisztina, Asztalos Judit) és felnőtt (többek között Gát Klára, Hang Györgyi, Szabó Melinda, Utasi Ágota, Sulyok Erzsébet) válogatott játékosok sora szerepelt az egyesületben. A Csorba általi, még 1976-os vízió pedig éppen akkor vált részben valósággá, amikorra tervezték: az 1989–90-es bajnokságot az Építők és a Debreceni VSC mögött a harmadik helyen zárta az akkor már Secotex Szegednek nevezett csapat. Sőt a következő három szezont is a negyedik helyen fejezte be, majd 1995-ben eltűnt a mezőnyből. A sikerekben rendkívüli szerepük volt az edzőknek (NB II-es bajnoki cím: Börcsök József, NB I/B-s elsőség: Boros-Gyevi László, később Lesti István, Szabó Károly, Giricz Sándor) és az utánpótlásban dolgozóknak is (a névsor nem teljes: Tibai József, a Mandl házaspár, Háry Ferenc, Prónay Gyula).

Fájdalom, a nagy sikert Csorba Pál nem érhette meg, hiszen 1987-ben elhunyt. Mint ahogy azt sem, hogy az egyesület és a kézilabda-szakosztály még egy NB I/B-s szezon után megszűnt.

– Bármily hihetetlen, de létezett a kézilabdában is NB III, amelyben a Textilművek 1973-ban harmadik helyen zárt. A sportdiplomáciánk megléte rendkívül fontos volt, ennek is köszönhettük a remek igazolásokat. Ezúton is köszönöm azoknak, akik támogatták, hogy Szegeden NB I-es női kézilabdacsapat legyen – nyilatkozta lapunknak Csorba Pálné, aki férje halála után az ügyvezetői teendőket látta el.

Olvasóink írták

  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. február 05. 12:50
    „A Textil művekben dolgoztam 78 és 88 között, végig követtem a kézilabdás lányok sikereit, nagyon büszkék voltunk rájuk. Kíváncsi volnék most hol és merre vannak, hogy élnek? Jó egészséget kívánok nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UTC-Berettyóújfalu 3-3

A férfi futsal NB I alapszakaszában az utolsó hazai mérkőzésén az újszegedi sportcsarnokban az UTC FT a Berettyóújfalut fogadta a bajnokság 20. fordulójában, és 3-3-as döntetlent ért el. Tovább olvasom