Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Zsarkó Csabi Gyurta Dani igaz barátja és kabalája

Úszás, Hódmezővásárhely - Széles Sándor úszócsapata, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániellel az élen idén a második három hetet töltötte Vásárhelyen. Legutóbb július 20-ától augusztus 11-éig a berlini Európa-bajnokság előtti utolsó edzőtábor helyszíne volt a város, ahol az évek során Dani egyik legjobb barátja a fejlődési rendellenességgel született Zsarkó Csaba lett.
– A barátság fokozatosan alakult ki Zsarkó Csabival – mondta az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó, Gyurta Dániel. – Több éve jár a délutáni edzéseinkre, nézi, ahogyan úszunk, feltűnt a jelenléte, beszélgettünk, és az utóbbi időben az úszócsapat ebédjein is részt vesz.

Nem eszik, csak ott ül, érdeklődik, figyel, kérdez. Sokat jelent a jelenléte, a csapat, én és közte igazi, őszinte barátság alakult ki. Ami minden szempontból különleges, sok erőt és szeretetet kapunk tőle, és bízom benne, adunk is neki. Ha nem lenne ott valamelyik délutáni tréningen a vásárhelyi sportuszodában, strandon, már hiányozna, és aggódnánk, kérdeznénk, mi történhetett Csabival? Pontosan ismeri az edzésprogramot, a világért ki nem hagyna egy foglalkozást sem, büszke vagyok rá, hogy érte is úszhatok, hajthatok a világversenyeken – mondta Dani.

A fejlődési rendellenességgel született Csabika, aki mellesleg karatézik is, nemcsak nézi az úszókat, maga is jól úszik, és rendszeresen részt vesz versenyeken, melyeken érmeket is nyer – kedvence és neki is a legjobb száma a 200 mell –, és erre nemcsak ő, Gyurta Dani is büszke. A 200 méteres mellúszást azonban az idei, berlini kontinensviadalon pihenteti Gyurta, úgy döntött – edzőivel, Széles Sándorral, Virth Balázzsal és Kiss László szövetségi kapitánnyal egyetértésben –, hogy „csak" 50 és 100 m mellen, illetve a váltóban áll rajthoz.

Zsarkó Csabi és Gyurta Dani igazi barátok. Fotó: Karnok Csaba
Zsarkó Csabi és Gyurta Dani igazi barátok. Fotó: Karnok Csaba

– Az elmúlt években jelentős teherként, főleg mentális értelemben, nehezedett rám a 200 mell, amin nekem kötelező győzni – kezdte indoklását Dani –, valamint ha 200-on szeretnék javítani, 100-on is javítanom, javulnom kell. Úgy dolgoztunk, mint korábban, de elsősorban a 100 mellre helyeztük a hangsúlyt, és a riói olimpia felé vezető úton ez volt az az év, mikor a legkisebb versenyek várnak rám. Van idő új dolgokat kipróbálni, azokat tesztelni, a riválisokat elemezni.

A mellúszás királya még azt is elmondta, hogy a 2016-os ötkarikás játékokra 100 és 200 mellen is a világelitbe szeretne tartozni a rendkívül erős, sűrű mezőnyben. A berlini Eb-vel kapcsolatban megemlítette: az 50 méteres távnak csak az a célja, hogy felpörögjön, ritmusban legyen a váltóra, míg 100-on szeretne érmet szerezni.

Széles Sándor mesteredző elmondta: Dani jól, lelkiismeretesen dolgozott, megítélése szerint remek formában van, közölte, szerinte akár olyan állapotban, hogy 200-on is nyugodtan rajtkőre állhatna. De megérti, hogy ezt a távot kihagyja, hozzátette: 100 méteren dobogón végezhet.

– Az eltelt időszakban könnyített munkát, frissítést, gyorsítást végeztünk Hódmezővásárhelyen – árulta el Virth Balázs mesteredző, a Gyurta-team tagja –, és otthon is hasonló tréningek várnak Danira a pénteki berlini utazásig. Igaz, a 200 métert kihagyja az Európa-bajnokságon, ami főként mentálisan lesz kedvező számára, nem lesz rajta a győzelmi kényszer, frissebb, pihentebb lesz, de azért azt tudni kell: nem végzett kevesebb munkát, nem volt könnyebb a felkészülés, mint a korábbi években. A rövidpályás világbajnokságon 200-on is rajtkőre áll, de a fontosak a normálpályás viadalok, elsősorban az olimpia. De barátunk, „Kabala Csaba", vagyis Zsarkó Csabi szerencsét hozhat bármelyiken – zárta gondolatait Virth Balázs.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékóék nyertek

A magyar férfiválogatott legyőzte Izrael együttesét, míg a női csapat kikapott a németektől a norvégiai Tromsőben zajló sakkolimpia kilencedik fordulójában. Tovább olvasom