Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Zsenik ellen védhetett

A közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját minden idők egyik legjobb szegedi kapusa, a válogatottságig jutott dr. Mészáros Károly. Az 50-es és a 60-as években számtalan emlékezetes futballmeccs aktív részese volt, több ízben Puskás Ferenc világhírű csapata, a Honvéd ellen is védett.
A felszabadulás utáni futballidőszak második legjobb szegedi eredményét a SZEAC érte el az 1960/61-es évadban. A végül a 6. helyen végző együttes (Mészáros – Szabó, Portörő, Kürtösi – Dezsőfi, Zallár – Benák, Nemes, Hajós, Polyvás, Nyári) az 5. fordulóban például a Felső Tisza-parti stadionban 20 ezer(!) néző előtt Hajós és Nemes góljával 2–0-ra győzte le a listavezető Ferencvárost. Többek között azért is, mert a hazaiak kapujában remekelt a 80. születésnapját a közelmúltban ünnepelt Mészáros Károly. Minden idők egyik legjobb szegedi kapusa, aki 1956 júliusában néhány percet védhetett a lengyeleket 4–1-re verő nemzeti gárdában is.

Karcsi bácsi nem a megyeszékhelyen született, hanem Szentesen.

– A Kurca partjáról vonultattak be katonának, Kecskemétre kerültem, majd Bajára, onnan hozott az utam 1952-ben Szegedre – emlékezett az egykori kiválóság. – Még ebben az esztendőben bemutatkozhattam az élvonalban, a Bp. Postást győztük le, ha jól emlékszem, 2–1-re. Véglegesen a következő esztendőben kerültem be az első csapat keretébe, amelyben 1964-ig szerepeltem. A búcsúm nem sikerült jól, mint általában mindig, azon a találkozón is kikaptunk Salgótarjánban.

Mészáros Károly 80 évesen is tudja, hogyan kell fognia a kapusnak a labdát. Fotó: Schmidt Andrea
Mészáros Károly 80 évesen is tudja, hogyan kell fognia a kapusnak a labdát.
Fotó: Schmidt Andrea

Az 50-es években természetesen az Aranycsapat oszlopos tagjaival, Puskással, Bozsikkal, Lóránttal, Kocsissal, Grosiccsal, Budayval, Cziborral felálló Honvéd számított a magyar bajnokság kirakatcsapatának. Karcsi bácsi is áhítattal beszélt a klasszisokról:

– Nem nagyok voltak, hanem annál is nagyobbak, zsenik! Felemelő érzés volt ellenük játszani. Mindent tudtak a labdával, a játékszer engedelmeskedett nekik, és nem fordítva. Mi, szegediek tisztában voltunk vele, hogy jobb játékosok nálunk, de odáig nem jutottunk el, hogy féljünk tőlük. Egy meccsünkre tisztán emlékszem, amikor Öcsiék csak kínkeservesen nyertek Szegeden 3–2-re.

Újpesti menny és pokol

Mészáros Károly az Újpest ellen vívta legemlékezetesebb meccseit. „Valamikor a 60-as években Hajós góljával 1–0-ra legyőztük a lilákat. Akárhogy is igyekeztek és akartak a újpestiek, képtelenek voltak túljárni az eszemen. Pedig rettenetesen nyomtak, de nincs rá jobb kifejezés, meg voltak babonázva. Göröcs Titi egyik lövésénél már mindenki gólt kiáltott, elhamarkodottan, mert fejjel hárítottam. Érdekes módon a legrosszabb meccsem is az Újpesti Dózsához kötődik. Egy olyan találkozón kaptunk ki 5–4-re a Megyeri úton, amelyen nekem és az újpesti kollégámnak is gyengén ment a védés. Miután felöltöztünk, átballagtunk a klubházba, közös asztalhoz leültünk, és amíg vissza nem indult a buszunk Szegedre, egymást vigasztaltuk."

Mészáros Károly visszavonulása után nem szakadt el szeretett sportágától, előbb a Szegedi Ruhagyár megyeegyes csapatának volt két évig a trénere, majd 15 éven át kapusedzőként pallérozta a Szeged hálóőreit.

– A legkisebbektől a felnőttekig mindenkivel foglalkoztam. Nagy Pistától kezdve Leboniczky Imréig, de még a tízéves előkészítős kissrácokat is gondozásom alá vettem. Szerettem csinálni, jó volt valamit visszaadnom abból, amit annak idején elsajátítottam, megtanultam.

Karcsi bácsi 36 éven át dolgozott az orvosegyetemen, onnan ment nyugdíjba 1989. december 31-én.

– Ötvenöt éve élek boldog házasságban feleségemmel, Jolánkával. Van egy lányunk, két unokám, a vejem az egykori kiváló vízilabdás, a LEN-kupa-győztes Szeged Beton VE elnökségi tagja, dr. Molnár László. Sportos család a miénk.

Saját bevallása szerint egészségi állapota nem a legjobb, pár éve rakoncátlankodott a szíve, a járás is nehezére esik.

– Emiatt kétszer meggondolom, mikor és hová mozdulok ki otthonról. Van annak már hét éve is, hogy a kiskertünkhöz közeli Gyálaréten megnéztem egy meccset. A tévé viszont állandóan be van kapcsolva, amikor focimérkőzést közvetítenek. A Soproni Liga találkozóit is figyelemmel kísérem, de persze ha élvezni is akarom a futballt, akkor az európai topligák találkozóin huppanok a fotelba. Két kedvencem a Barcelona és az AC Milan – véleményem szerint ők játsszák a legszebb futballt. De azt is elárulom, a legjobb kapusnak a Juventus sztárját, Buffont tartom, ám igen sokra becsülöm az interes Júlio Cesart és a manchesteri Van der Saart is. De hogy egy kicsit haza is beszéljek, meggyőződésem, hogy az U20- as vb-bronzérmes csapatunk portása, Gulácsi is sokra viszi. Jó lenne azt még megérnem.

Olvasóink írták

 • 3. NógrádiT 2009. november 27. 18:19
  „A cikkből kimaradt,idén május 22-én Karcsi bácsi Nemes Pista bácsival közösen megkapta a szegedi labdarúgás díszpolgári címet,azért a szolgálatért melyet a szegedi fociért évtizedekig tett.
  Az isten éltesse sokáig Karcsi bácsit!”
 • 2. unknown 2009. november 27. 16:19
  „Gyerekként kint voltam ezeken a meccseken. Előttem van a húszezer emberrel töltött felsővárosi stadion. Isten éltesse sokáig, Karcsi bátyám!”
 • 1. MD2009 2009. november 27. 06:23
  „Isten éltesse sokáig, Karcsi bácsit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reflektor - sporthírek 11.26-án

Kelme Karácsony és Real Team-kupa Szegeden, a Zákányszék vezet a megyeháromban. Megyei futball… Tovább olvasom