Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Zsiga Máté megerősödött

Zsiga Máté teniszező a nyáron az USA-ba, Texasba, a wacói egyetemre „igazolt". A fiatal szegedi sportoló az ünnepeket itthon töltötte. Tegnap délelőtt a klubjában, az SZVTK-pályán beszélgettünk vele.
– A nyáron „igazolt" az Egyesült Államokba, Wacóba, a Baylor Universityre, milyen a tengerentúli élet?
– Szerencsére gyorsan ment a beilleszkedés, és mivel a tenisz eddig is arról szólt, hogy sokat voltam távol a szülői háztól, könnyen ment a Szegedtől való elszakadás.

– Nem is volt honvágya?
– De azért az elején hiányzott minden. Csak egyedül voltam.

– Vannak honfitársai?
– Nincsenek, egyedül vagyok magyar az egyetemi csapatban.

– Kollégiumban lakik?
– Nem, egy apartmanházban. Magunkra főzünk, takarítunk, mosunk. Furcsa volt először ezt megszokni, de mivel rendszerető ember vagyok, nem esik nehezemre semmit sem megcsinálni.

– Akkor nem áll halmokban a mosatlan?
– Nem szokott. Olyan nincs, hogy egy hétig nem mosogatok...

– Szokott főzni?
– Persze, ha kell. Bár az ellátás tökéletes, az egyetemen lehetőségünk adódik étkezni. A táplálkozás fontos szerepet kapott a felkészülésünkben, és az életünkben is. Már az első napokban egy szakember beszélgetett velem, és elmondta, hogy egy sportoló számára mi a fontos, mit egyek, igyak, mire figyeljek oda.

Zsiga Máté,édesapjával, Zsiga László irányításával edzett Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Zsiga Máté,édesapjával, Zsiga László irányításával edzett Szegeden.
Fotó: Karnok Csaba

– Az egyetememnek van ilyen szakembere?
– Ez az USA-ban természetes. Három edző foglalkozik velünk, így nem meglepő, hogy széles a szakmai stáb. A fő edzőnk nagyon kemény, vérbeli profi, tizenhat éve edzősködik.

– A keménységet említette, az új állomáshelyén kemény pályán játszik, hazánkban ez nem volt megszokott dolog, hiszen itthon főként salakon zajlanak a tréningek. Hozzászokott már?
– Teljesen, és éppen ezért mondom azt, hogy jó döntés volt elfogadni az ösztöndíjat, mert a játékom fejlődött a legtöbbet. A kemény pályának köszönhetően gyorsultam, a kemény kondiedzéseknek köszönhetően pedig megerősödtem. Négy, öt kilogrammot szedtem fel, és ez mind-mind izom. A szegedi kondiedzőm, amikor meglátott, elcsodálkozott, hogy mennyit erősödtem.

– Hogy megy a játék?
– Wacóban álltam rajthoz egy viadalon, amelyen 16 első divíziós egyetem játékosai vettek részt. Ezt sikerült megnyernem, első éves egyetemistának előttem még ez nem jött össze. Részt vettem több tornán, ezeken voltam négyben és nyolcban is. 19 meccset nyertem, és csak négyet veszítettem, ez az egyesült államokbeli mérlegem.

– Tényleg remek kezdés. Mi lesz a profi tenisszel?
– Nem mondtam le róla. Közgazdásznak tanulok, az egyetem olyan, hogy egy esetleges profi pályafutás miatt meg lehet szakítani. Jól megy a tanulás is, 4.0 a legjobb kredit, én 3.4-et értem el.

– Meddig marad itthon?
– December 30-án már utazom, a szilvesztert már Texasban töltöm. A jövő héten Houstonban már edzőtábor következik, majd kezdődik a csapatbajnokság, ahol szeretnénk minél eredményesebben szerepelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naturtex-SZTE-Szedeák: csillagos ötös

A félidőben már 19 ponttal vezetett, végül 90–82-re nyerte meg zalaegerszegi bajnokiját a… Tovább olvasom