Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

2016-ra lehet kész az új nemzeti labdarúgó-stadion

A kormány döntése értelmében a helyén marad a Puskás Ferenc Stadion, ugyanakkor egy új, nemzeti labdarúgó-stadion épül majd fel mellette, amely 2016-ra készülhet el.
Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, A Stadion története című kiállítás megnyitóján elmondta, hogy szerdán megalakult egy bíráló bizottság, amely felügyeli az építészeti ötletpályázatokat.

Ennek bejelentésével hivatalosan is kezdetét vette a beruházás gyakorlati megvalósítása. Az előkészítő munka már korábban elkezdődött: a Nemzeti Sportközpontok szakemberei nagy európai stadionok működését tanulmányozták. A magyar állam költségvetése idén egy milliárd forintot biztosít az építkezés előkészítésére.

A Stadion története című kiállítás megnyitója a Puskás Ferenc Stadionban. Fotó: MTI/Mohai Balázs (galéria)

Az építészeti ötletpályázat lezárása után, körülbelül két hónap múlva kiderül, hogy néz majd ki az új nemzeti stadion környezete. Következő lépésben indulhat a tervpályázat, aminek eredményeként, még az idén, szeptember-október körül makettekkel mutatják be, milyen is lesz az új futballstadion, s aztán a kiviteli tervekkel 2014-re, míg az aréna építésével 2016-ra készülhetnek el.

A létesítmény egy olyan, nagyjából 65 ezer néző befogadására alkalmas, európai szintű, 5 csillagos UEFA stadion lesz, amely megfelel az Európai Labdarúgó Szövetség legszigorúbb előírásainak, vagyis a legrangosabb nemzetközi mérkőzések megrendezésre is alkalmas lesz - hangzott el a megnyitón.

Az új nemzeti labdarúgó-stadion a Puskás és a Papp László Sportaréna közé kerül, s a tervek között szerepel, hogy a területen több más sportág számára is létesítményeket emelnek.

A Stadion története című kiállítás megnyitója a Puskás Ferenc Stadionban. Fotó: MTI/Mohai Balázs (galéria)

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára elmondta: a Puskás Ferenc Stadion és a körülette működő létesítmények rekonstrukciója tovább nem halasztható. Az ingatlanok sporttechnológiailag elavultak és már nem felelnek meg a nemzetközi elvárásoknak. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány célja a magyar sportolók kimagasló eredményeinek megtartásával Magyarország sportnemzet státuszának megőrzése.

A kiállítást hivatalosan Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke nyitotta meg, aki kiemelte: reméli, hogy a tárlatot minél többen megtekintik, mert fontos, hogy a mostani generáció is lássa, az elmúlt évtizedekben a magyar sportolók milyen sikerekre voltak képesek.

Olvasóink írták

 • 2. Együgyű 2012. április 12. 15:31
  „,,2016-ra lehet kész az új nemzeti labdarúgó-stadion"
  Aki ezen, nagyképű nyilatkozatnak felül az vessen magára!
  Vélelmezem, vezérünk ebben az évben csak egy milliárd forint elsíbolását engedélyezet a híveinek és vakon követőiknek. Miből gondolom? Mivel a magyar állam költségvetése idén egy milliárd forintot biztosít az építkezés előkészítésére. (Persze ez az összeg például az egészségügynek is jól jönne.)
  ,,Az építészeti ötletpályázat lezárása után, körülbelül két hónap múlva kiderül, hogy néz majd ki az új nemzeti stadion környezete. Következő lépésben indulhat a tervpályázat, aminek eredményeként, még az idén, szeptember-október körül makettekkel mutatják be, milyen is lesz az új futballstadion, s aztán a kiviteli tervekkel 2014-re, míg az aréna építésével 2016-ra készülhetnek el."
  A következtetésem azt sejteti, hogy 2013-2014-ben ugyanennyit tudnak lenyomni a kiviteli tervek címén. Tehát az eredeti elképzelés elérését a Fidesz-KDMP vallásos, atyai pártja sem tartja realizálhatónak.
  A vízióimban (2015) meg megjelenik a váratlan bejelentés pártoktól függetlenül. Az ország nehéz gazdasági helyzetét figyelembe véve konkrét időpont meghatározása nélkül a fenti beruházás el lesz halasztva! Igazán az ámokfutás után akkor lehet majd az új nemzeti labdarúgó stadion ügyét lezártnak tekinteni.

  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  OFF.”
 • 1. Apátfalvi** 2012. április 12. 14:50
  „Megspórolok egy kis fáradságot nyavalygó búsmagyarjainknak:

  MIÉRT NEM AZ ÉHEZŐKRE ÉS AZ ELESETTEKRE KÖLTIK A PÉNZT?! HÁT NINCS EZEKNEK SZÍVÜK?! MIÉRT NEM A RETTENTŐ KÉPZETT ÉS AMBICIÓZUS MUNKANÉLKÜLIEKET ÉS A SEGÉLYESEKET TÁMOGATJÁK?!

  orbánvikormondjonlé!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai Nagydíj: Hamiltont öt hellyel hátrébb sorolják a rajtnál

Öt hellyel hátrébb sorolják Lewis Hamiltont a hétvégi Forma-1-es Kínai Nagydíjon. Tovább olvasom