Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

8 arany- és 5 ezüstéremmel zárták a magyarok a kajak-kenu Eb-t

A verseny utolsó száma vihar miatt félórás csúszással rajtolhatott csak el.
A kajakos Pauman Dániel negyedik lett 5000 méteren a németországi Brandenburgban rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelyet a magyarok nyolc arany- és öt ezüstéremmel zártak.

A verseny utolsó száma vihar miatt félórás csúszással rajtolhatott csak el.

Közben kiderült, hogy a magyar vezetők hivatalosan nem nyújtottak be óvást Vajda Attila kizárása miatt, mert előzetesen beszéltek a versenybíróság elnökével, aki azt mondta, a magyar kenus az összes versenybíró szerint kihagyott egy bóját. Ezután a vezetők úgy döntöttek, hogy nincs értelme tiltakozni a döntés ellen.

Eredmények:

5000 m:

férfi K-1:
1. Max Hoff (Németország) 19:47.0 p
2. Rene Holten Poulsen (Dánia) 19:48.89
3. Fernando Pimenta (Portugália) 19:54.71
4. Pauman Dániel 20:00.57

korábban:

férfi C-1:
1. Sebastian Brendel (Németország) 21:48.82 2. Eduard Semetilo (Ukrajna) 22:47.68 3. Pavel Petrov (Oroszország) 22:53.95

Vajda Attilát kizárták.

női K-1:
1. Medveczky Erika 21:59.99
2. Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 22:06.44 3. Faldum Bereniké (Bulgária) 22:08.01

A negyedikként célba érkező Pauman Dániel (j) és a későbbi győztes német Max Hoff versenyez a kajak egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-ba
A negyedikként célba érkező Pauman Dániel (j) és a későbbi győztes német Max Hoff versenyez a kajak egyesek 5000 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon július 13-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Korábban írtuk:

A kajakos Medveczky Erika győzött, a kenus Vajda Attilát pedig második helye után kizárták 5000 méteren a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A verseny jelenleg vihar miatt áll. A programból már csak az utolsó szám, a férfi kajak egyesek leghosszabb távú döntője van hátra, amelynek Pauman Dániel is részvevője.

Elsőként Medveczky szállt vízre, és remekül versenyezve végzett az élen. Előbb a hat-, majd a háromfős élboly tagjaként haladt - ez utóbbiban még a fehérorosz Marina Litvincsuk és a korábban magyar, jelenleg már bolgár Faldum Bereniké volt ott -, és egészen a hajráig tartotta pozícióját. A célegyenesbe ő fordult elsőként, és mivel riválisainak már nem volt ereje újítani, a célba is ő ért be először.

"Nagyon tartottam ettől a versenytől, mert ezen a távon idén próbálkoztam először" - mondta a parton az MTI-nek a 26 éves versenyző, aki Sarudi Alízzal párban ezüstérmes lett 1000 méteren.

"Csipes Tamarától kaptam tanácsokat, hogy kire figyeljek, ki hogyan versenyez, ez nagyon hasznos volt. Bár nagyon fárasztó futam volt, a végére még tartalékoltam egy kis erőt, hátha szükség lesz rá, de szerencsére a többiek nem jöttek, így győzni tudtam" - tette hozzá.

A kenusoknál az eleredő esőben Vajda Attila már 2000 méter után ellépett a mezőnytől az ezer méteren éppen előtte első német Sebastian Brendel társaságában, és egészen az utolsó méterekig ő vezetett. A célegyenesben azonban egy lekörözött versenyző mellett kellett elhaladniuk, ez megzavarta Vajdát, Brendel pedig elhúzott mellette, és ezúttal is övé lett az arany.

"Szerencsétlenül jött ki ez a helyzet, én kiestem a ritmusból, kormányoznom kellett, Brendelnek pedig éppen jó volt az a víz, amin haladt, így simán el tudott húzni. Nem sokon múlott, hogy meg tudjam tartani az előnyömet. Két ezüstérmet szereztem, máskor örülnék neki, de most bosszant" - értékelte a versenyt a 31 esztendős olimpiai és világbajnok Vajda Attila, akit azonban később kizártak, mert a versenybíróság megítélése szerint kihagyott egy bóját. A magyar vezetők óvást nyújtottak be a döntés ellen.

Eredmények:

5000 m:
férfi C-1:
1. Sebastian Brendel (Németország) 21:48.82 2. Eduard Semetilo (Ukrajna) 22:47.68 3. Pavel Petrov (Oroszország) 22:53.95
Vajda Attilát kizárták.

női K-1:
1. Medveczky Erika 21:59.99, 2. Marina Litvincsuk (Fehéroroszország) 22:06.44 3. Faldum Bereniké (Bulgária) 22:08.01

Korábban írtuk:

Három aranyérmet szerzett a magyar csapat a vasárnap délutáni 500 méteres és férfi K-4 1000 méteres döntők során a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A kajakos Kozák Danuta a négyessel és 200 méter egyesben aratott diadal után 500 méter egyesben sem talált legyőzőre - így ebben a számban most már ő az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok -, a kajakos Szabó Gabriella és Csipes Tamara, valamint a kenus Takács Kincső és Lakatos Zsanett pedig párosban lett a legjobb. Szabó és Csipes egyformán második elsőségét gyűjtötte be a kontinensviadalon.

A délutáni programban elsőként a K-1 500 m-en olimpiai és világbajnoki címvédő Kozák szállt vízre magyar részről. Az UTE 27 éves klasszis versenyzője a rajt után szinte azonnal az élre állt, s innentől csak a hátát nézhették a riválisok. Féltáv után ugyan kicsit visszavett a tempóból, de csak azért, hogy aztán a hajrában magabiztossá tegye sikerét. Kozák három számban indult az Eb-n, mindháromban nyert.

Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor és Kugler Attila (j-b), miután negyedikként értek célba a férfi kajak négyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-ke
Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor és Kugler Attila (j-b), miután negyedikként értek célba a férfi kajak négyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon július 13-án.
Fotó: MTI/ Kovács Tamás

"Különösen nehéz volt a kétszáz után az ötszázhoz odaállni, mert edzésen ezt külön nem tudtam begyakorolni. Azért volt három órám a regenerálódásra, ez elég volt. A világbajnokságon kicsit szorosabb lesz a program, de megpróbálok úgy készülni, úgy koncentrálni, hogy ez ne jelentsen problémát" - nyilatkozott az eredményhirdetést követően Kozák, aki elárulta: tudatosan "lassított" a fél kilométeres táv közepén, s ez a taktika most nyerőnek bizonyult.

"Remélem, hogy most az alapozó időszak alatt tudok lendületet adni az egész évemnek, és egy igazi csúcsformát kihozni a világbajnokságra" - tette hozzá. A moszkvai vb-t alig egy hónap múlva, augusztus 6-10-én rendezik majd.

Az 500 méteres páros-küzdelmeket a női kenusok nyitották, a Lakatos, Takács duó címvédőként készülődött a fináléra. Jól kezdett a magyar kettős, de a fehéroroszok még jobban, sokáig ők vezettek. Féltávnál fehérorosz, magyar, orosz volt az élen a sorrend, de aztán Takácsék felzárkóztak, s az utolsó száz méternek már az élről vágtak neki. Nem is engedték ki a kezükből a győzelmet, így sikerült a címvédés.

"Nagyon felerősödött a női mezőny. Általában már a rajttól ellépünk a többiektől, de most nagyot kellett meccselnünk. Meglepett, hogy a fehéroroszok ilyen jók, hiszen egy új egységről van szó" - értékelt Takács Kincső.

A kajakos duóknál elsőként a 2010-ben, Poznanban világbajnoki címet szerzett, s idén ismét összeült Szabó Gabriella, Csipes Tamara párosért szoríthattak a magyar szurkolók. A start után a britek és a németek váltak ki a mezőnyből, a magyarok a többiekkel "utaztak", de aztán a finisre egyre feljebb kapaszkodtak, s a végén a vezetést is átvették, és tulajdonképpen magabiztos győzelmet arattak.

"Szoros meccs volt, de mi mindent úgy csináltunk, ahogy akartunk" - örvendezett a parton Szabó Gabriella, aki szombaton, az 500-as négyes vezérevezőseként is aranyat nyert Brandenburgban. Csipes pedig - akinek az ezer egyes után szintén ez a második elsősége - hozzátette: egyszerűen tökéletes pálya volt, pontosan ilyet akartak menni.

A férfi kajaknégyesek ezer méteres döntőjében a Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila összeállítású kvartett - amely az első hazai válogatón meglepetésre legyőzte a Kammerer Zoltán vezette, olimpiai ezüstérmes hajót - negyedik lett, míg a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakos duó ötödikként, a felnőtt világversenyen újonc, kenus Szabó Kristóf pedig hetedikként zárt 500 méteren.

A magyarok a záró, 5000 méteres finálék előtt 7 arany- és 5 ezüstéremmel állnak az Eb-n.

Később:
5000 m-es döntők 17.00

 Csipes Tamara (b) és Szabó Gabriella mutatják aranyérmüket az eredményhirdetésen, miután elsőként értek célba a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajl
Csipes Tamara (b) és Szabó Gabriella mutatják aranyérmüket az eredményhirdetésen, miután elsőként értek célba a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon július 13-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Korábban írtuk:

A magyar versenyzők egy arany- és két ezüstérmet gyűjtöttek a vasárnapi 200 méteres döntőkben a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Kozák Danuta megnyerte a kajak egyesek versenyét - pályafutása során először szerzett világversenyen érmet ebben a számban -, míg a kenus Lakatos Zsanett és a Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos duó másodikként ért célba.

Elsőként Tótka Sándornak, a Kőrös Kajak ifjúsági olimpiai bajnok kajakosának szurkolhattak a magyarok a Beetzsee-n, a fiatal versenyző nem is okozott csalódást, mert ugyan a dobogóra nem sikerült "feleveznie", hatodik helyével előrébb lépett tavalyi kilencedik pozíciójához képest. A kenus Lantos Ádám idén a milánói vk-n harmadik lett, most azonban nem tudott az első három közé kerülni, szoros csata után hetedikként haladt át a célvonalon.

A harmadik egyes döntőben aztán már éremben reménykedtek a magyarok, nem is alaptalanul, ugyanis a kétszeres ötkarikás bajnok Kozák Danuta az 500 méter után a legrövidebb távval is komolyabban kezdett el foglalkozni, s ez meg is látszik a teljesítményén, az Eb-n már az egyik legjobb idővel került a fináléba. A legnagyobb riválisnak a lengyelek címvédő kajakosa, Marta Walczykiewicz ígérkezett a döntőben, az UTE 27 éves sportolója azonban nem foglalkozott senkivel, a közepes rajt után egyre feljebb és feljebb kapaszkodott, majd az utolsó métereken már ő haladt elöl, és végül tisztán győzött.

"Nagyon örülök, hogy sikerült! Két éve kezdtem el foglalkozni a kétszáz méterrel, tavaly még nem jöttek az eredmények, de most már úgy tűnik, jó úton vagyok. Ennél jobb visszaigazolás nem kell. Sok mindent változtattunk az edzéseken, a technikán, ez bejött" - mondta boldogan a parton az MTI-nek Kozák Danuta, aki pályafutása során először szerzett világversenyen érmet ebben a számban.

Az utolsó egyes számban a vb-bronzérmes Lakatos Zsanett remekül versenyzett, nagy csatát vívott a tavaly második bolgár Sztanilia Sztamenovával, végül másodikként csapott a célba.

"Őszintén szólva nem számoltam a bolgár lánnyal, a világkupa után meglepett, hogy ilyen jó" - mondta kissé szomorúan Lakatos, aki nyerni szeretett volna, majd hozzátette: a jövő hétvégi, szegedi korosztályos világbajnokságon is az aranyéremért száll harcba.

A Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos duó nagyszerűen versenyzett, óriási csatát vívott a fehéroroszokkal és a britekkel, végül előbbi után, de utóbbi előtt a második helyen végzett. Szabad szemmel nem is lehetett látni, hogy melyik egység a győztes, végül kiderült, hogy a fehéroroszok mindössze hat századmásodperccel voltak gyorsabbak a magyaroknál, akik azonban egyáltalán nem tűntek csalódottnak.

"Tökéletes pályát mentünk" - jelentette ki Vad Ninetta.

"Annyira gyors ez a kétszáz méter, hogy szinte vissza sem tudok emlékezni, mi történt, de az biztos, hogy én is azt éreztem, minden húzásunk a helyén volt" - tette hozzá csapattársa.

A további páros számokban a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó remekül versenyzett, de végül centiméterekkel lecsúszott a dobogóról és negyedikként zárt, a Molnár Péter, Bán Kristóf kajak kettes pedig hetedik lett az erős mezőnyben.

Délután még kilenc döntőben lesznek érdekeltek a magyarok, akik eddig négy aranyat és öt ezüstöt gyűjtöttek az Eb-n.

később:
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 15.00
5000 m-es döntők 17.00

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bautista diadala a stuttgarti tenisztornán

A 26 éves játékos a vasárnapi döntőben a cseh Lukas Rosolt verte három szettben. Tovább olvasom