Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

A birkózás kerülhet ki az olimpiai programból

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága keddi ülésén úgy foglalt állást, hogy a birkózás kerüljön ki a 2020-as nyári játékok programjából.
A vezető testület május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat - erre a lehetősége megvan -, ugyanakkor nem tűnik valószínűleg, hogy három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és nem a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - közül választ majd egyet.
A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz. Akkor dől el az is, hogy mely város rendezheti majd a hét év múlva esedékes nyári játékokat.

A nemzetközi hírügynökségek a vb-ülést beharangozó írásaikban egyaránt az öttusát és a tekvondót látták a legveszélyeztetettebb helyzetben lévőnek, ugyanakkor felmerült, hogy esetleg az asztalitenisz, a birkózás és a tollaslabda is képbe kerülhet.

A testület 15 tagja a NOB programbizottsága által készített jelentésre támaszkodhatott, amelyben valamennyi olimpiai sportágat értékelték 39 szempont alapján. Ebben az átfogó jelentésben adatok szerepeltek többek között a sportágak versenyeinek látogatottságáról, globális lefedettségéről, a fiatalok körében mért népszerűségéről, televíziós nézettségéről vagy éppen doppingellenes rendszeréről. A jelentésben nem állítottak fel sorrendet, csak a kategóriáknál szerepeltek pontszámok.

A végrehajtó bizottság határozata nem volt előre borítékolható, mivel a tagoknak nem kellett kötelezően csupán a jelentésben foglaltak alapján dönteniük, állásfoglalásukat sportpolitikai, illetve érzelmi szempontok is befolyásolhatták.

A 2016-os riói olimpiára felvett rögbi és golf nem lehetett kieső, így 26 sportág közül kellett egyet kiválasztaniuk a vb-tagoknak.

A sportágak többsége számára létfontosságú az ötkarikás szereplés, mivel a NOB támogatása nélkül a legtöbbjük életképtelen - amint arra utalt Jacques Rogge elnök a döntés előtti napon.

Az ötkarikás műsorban lévő sportágak nemzetközi szövetségei nagyvonalú juttatásban részesülnek a NOB-tól, amely 375 millió dollárt osztott szét közöttük a tavalyi, londoni játékokra való felkészüléshez. Ez az összeg a jövőben várhatóan 475 millióra emelkedik.

A NOB a támogatás összegétől függően négy osztályba sorolja a sportágakat, a legmagasabb kategóriában 35,77 milliót ad, a legalacsonyabb csoportban pedig 11,19 milliót.

Magyar sikersportágat érint a döntés

A birkózással magyar sikerágazat kerülhet ki a 2020-as olimpia  programjából. A sportág 54 olimpiai érmet hozott és 19 bajnokot  adott Magyarországnak.  

"Derült égből villámcsapásként ért a hír, egész egyszerűen nem  is értem az egészet. Én meg voltam győződve arról, hogy a birkózás  helye stabil az olimpia műsorában" - nyilatkozta az MTI-nek Gáspár  Tamás, a hazai szövetség főtitkára, aki pályafutása során két  olimpián, 1980-ban Moszkvában, illetve 1988-ban Szöulban is  szőnyegre lépett, az 1986-os budapesti világbajnokságon pedig  aranyérmes volt.  

"Azt gondolom, a világ legnagyobb szégyene lenne, ha ezt az ősi  sportágat levennék az olimpia műsoráról - fogalmazott Lőrincz Tamás  olimpiai ezüstérmes kötöttfogású birkózó. - Nem látok bele abba  pontosan, hogyan zajlanak az egyeztetések, de a magam részéről  elképzelhetetlennek tartom, hogy épp ez a sportág ne legyen ott az  olimpián" - utalt arra, hogy a döntés még nem végleges.  

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is  érthetetlennek nevezte a vezető testület ajánlását, már csak azért  is, mert - mint utalt rá - a birkózás alapsportág. A kétszeres  olimpiai bajnok kardvívó hozzátette: a végrehajtó bizottság  javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus a  tekintetben, hogy ez így fog történni.   

"Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a  szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas  szinten van" - mondta.  

Klaus Schormann, az előzetesen leginkább veszélyeztetettnek  tartott öttusa nemzetközi szövetségének német elnöke viszont  érhetően megelégedettséggel fogadta a döntést:  

"Az elmúlt néhány évben olyan lépéseket tettünk, amelyek révén  sportágunk összefogottabbá és közvetíthetőbbé vált. Minden jó hír  további motiváció a számunkra."  

A NOB végrehajtó bizottsága május végén, Szentpéterváron akár  még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett birkózást -  erre a lehetősége megvan -, ugyanakkor nem tűnik valószínűleg, hogy  három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és  nem a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a  görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008  óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball  és softball - közül választ egyet.  

A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember  7-én, Buenos Airesben szavaz. Akkor dől el az is, hogy mely város  rendezheti a hét év múlva esedékes nyári játékokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NOB vb kedden kiszavaz egy sportágat az olimpiáról

Egy nappal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi ülése előtt… Tovább olvasom