Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Az arany-ralinak még nincs vége

Úgy tűnik, hogy a 9 éve tartó arany-rali egyelőre nem ér véget. A befektetők mára annyi aranyat halmoztak fel, hogy a svájci banktrezorok megteltek, a trend pedig folytatódik - közölte a www.aranypiac.hu az MTI-vel.
A közlemény szerint várhatóan a gazdaság javuló állapota sem változtat azon, hogy az aranyár - amint az elmúlt kilenc egymást követő évben -, a tizedikben is emelkedjen. Az aktuálisan New Yorkban leginkább keresett decemberi lejáratú határidős kötések bázisára unciánként 1.500 dollár, 18 százalékkal magasabb az idén június 21-én elért unciánkénti 1.266,50 dolláros rekordszintnél.

Az Arany Világtanács statisztikáiban ráadásul egyértelműen tükröződik az ázsiai aranyláz. A második negyedévben Nagy-Kína (Kína, Hongkong, Tajvan) aranykereslete elérte a 120 tonnát, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Kína azonban ezzel még mindig lemarad India mögött, amely a második negyedévben 164,5 tonna aranyat vásárolt.

Kínában ugyanakkor a magánszemélyek aranyfelhalmozását hosszú ideig törvény tiltotta. Mára ez megváltozott, és a kormányzat határozottan buzdítja a lakosság aranyvásárlását, így az aranyéhség óriási. Kínában a 2003 óta évente tartó több mint 10 százalékos gazdasági növekedés nyomán több mint félmillió új dollármilliomos lett, s ma már 2 millió azoknak a kínaiaknak a száma, akiknek az éves jövedelme több, mint 50.000 dollár.

A gyarapodó magánvagyonokkal együtt feltűnő ütemben növekszik az arany iránti kereslet Kína mellett Indiában, Thaiföldön és Vietnamban is. Ezekben az országokban az elmúlt tíz évben 3 milliárd új potenciális vásárló jelent meg az arany piacán. Az ő friss vásárlóerejük húzza főként a keresletet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) honlapján közzétett adatok szerint júliusban tovább csökkentek a szervezet aranykészletei. Míg június végén még 2.933,92 tonna aranyat tartalékoltak, egy hónappal később már csak 2.917,07 tonnát. Lehetséges vevőként Oroszország jön szóba, amely júliusban 16,2 tonnával, 726,02 tonnára növelte aranykészletét. Az IMF még 2009-ben jelentette be, hogy 403,3 tonna aranyat értékesít a tartalékaiból. Tavaly India, Mauritius és Srí Lanka vásárolt is ebből összesen 212 tonnát. Idén februárban a Valutaalap úgy nyilatkozott, hogy a megmaradt mennyiséget a nyílt piacon értékesíti. Februárban 5,6 tonna, márciusban 18,4, áprilisban 14,4, májusban 15,25, júniusban 17,7 tonna, júliusban pedig 16,85 tonna aranyat adott el az IMF.

A még eladásra váró mennyiség így 103,1 tonnára csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rooney újabb szexbotránya

Sajtóértesülések szerint újabb szexbotrányba keveredett Wayne Rooney, a Manchester United és az… Tovább olvasom