Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Az emberek kétharmada szerint sokat költ a kormány a focira

Az emberek kétharmada úgy látja, hogy túl sokat költ az állam a focira, mindössze 14 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét - derül ki a Tárki és az Image Factory legfrissebb kutatásából. A megkérdezettek fele ráadásul úgy véli, ha több pénz is lenne a futballra, a színvonala akkor sem emelkedne. A többség szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség és a klubok felelősek a magyar foci jelenlegi helyzetéért.
A közvélemény-kutatás szerint az emberek kétharmada szeretné azt, ha az állam kevesebbet költene a profi futballra a jelenleginél. Leginkább a nők, a középkorúak és a nyugdíjasok támogatnák ezt a lehetőséget. A férfiak, a tanulók és a legalacsonyabb jövedelműek azonban ennek ellenkezőjének örülnének: több pénz menjen közpénzből a focira. Ez utóbbival a Fidesz-szavazók az átlagnál nagyobb arányban értenek egyet.

A Tárki adataiból az is kiderül, hogy a felnőttek több mint fele szerint akkor sem lenne eredményesebb a magyar foci, ha több pénz jutna rá. A javulás kulcsát csupán minden ötödik ember látja ebben.

Megoszlanak a vélemények abban, hogy ki a felelős a jelenlegi helyzetért. A megkérdezettek egyharmada szerint elsősorban a Magyar Labdarúgó Szövetség és a klubok vezetői, minden negyedik ember pedig a játékosokat hibáztatja. A politikusokat, az edzőket és a befektetőket csak kevesen érzik felelősnek a magyar foci helyzetéért.

A Tárki és az Image Factory közös közleménye emlékeztet arra is, hogy a futball a politika számára is fontos. A rendszerváltás előtt még jelentős pénz jutott a foci támogatására, azt követően azonban már az Antall- és a Horn-kormány egyre kevesebbet szánt erre a területre.

A foci az Orbán-kormány ideje alatt került leginkább a politikai érdeklődés központjába. Nemcsak a stadionok korszerűsítésére megszavazott ötmilliárd forint esett erre az időszakra, de a ciklus végén indult útjára az utánpótlás-nevelés helyzetét rendezni kívánó Bozsik-program is. Konfliktusok is voltak azonban, úgy mint a mostanáig a raktárokban porosodó stadion-beléptetőkapuk gyakran felemlegetett ügye.

A 2002-ben szocialista vezetés alá került sportminisztérium már máshová helyezte a hangsúlyt: Gyurcsány Ferenc szakminiszterként jelentést kért arról, hogy hogyan jut közvetett, illetve közvetlen módon állami pénz a futballklubokhoz, azzal céllal, hogy megszüntessék a közpénzek áramlását a profi labdarúgásba. A 2002-ben elindult stadionrekonstrukciós-programmal ugyanakkor ez a kormány is költött az infrastruktúrára: 19 stadiont korszerűsítettek - olvasható a közleményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FINA: Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget

Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget - így döntött a Nemzetközi Úszószövetség(FINA). Az… Tovább olvasom