Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Az EP európai szinten büntetné a bundázást

Az európai országok vezessenek be egységes büntetési tételeket a sportot elöntő korrupció ellen, és fogadjanak el etikai kódexet a labdarúgómérkőzések résztvevői - ezt a kérést az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön elfogadott állásfoglalás tartalmazza.
A meccsek megbundázásáért Európa-szerte eltérő szankciók vannak életben - állapította meg a strasbourgi állásfoglalás kiindulópontjául szolgáló, Emine Bozkurt holland szocialista EP-képviselő által jegyzett tanulmány - tudatta az MTI-vel az EP Magyarországon működő tájékoztatási irodája.

A futballmérkőzések eredményeinek manipulálása ellen harcolók hatékonyabb koordinációjára és együttműködésére van szükség. A sportszervezetek, az igazságszolgáltatási szervek és a fogadóirodák között az információcserét és a hatékonynak bizonyuló eszközök megosztását kell elsősorban javítani, például nemzeti koordinációs szervek felállításával - fogalmaztak a képviselők az állásfoglalásban.

A korrupcióba keveredett személyek nevének más tagállamok hatóságaival való megosztása révén elejét lehetne venni annak, hogy a csalók egyszerűen más székhelyre tegyék át az illegális tevékenységet - vélték a képviselők. Az EU-s jogszabályok betartatása érdekében a tagállamok az interneten virágzó, törvénytelen és anonim weboldalakat vizsgáló közös nyomozói egységeket is felállíthatnának.

Az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az illegális fogadások és bundázások elleni harc részeként nevezze meg azokat az ázsiai országokat, ahol valóságos sportfogadási paradicsomok léteznek. Az EP azt is kéri, hogy a bizottság javasolja etikai kódex elfogadását minden játékos, játékvezető és a műszaki személyzet számára abban a jövőre tervezett ajánlásban, amelynek célja a meccseredmények manipulálásának megelőzése.

Magyarországon 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének befolyásolása miatt eddig 50 embert gyanúsítottak meg az EP-tanulmány apropójául szolgáló nemzetközi bundabotrányban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország javított: 32. helyen állunk a FIFA ranglistáján!

A magyar labdarúgó-válogatott egy helyet javított a FIFA legfrissebb világranglistáján. Tovább olvasom