Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Csányi visszaszólt a Fidesznek és beszélt a következő kapitányról

Deutsch Tamást Twitter-huszárnak nevezte Csányi Sándor, Kocsis Máténak pedig azt üzente, hogy van a focin kívül más terület, ahol hazudhat.
Valószínűleg külföldi lesz a kapitány

Várhatóan külföldi edző lesz a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya - mondta Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerdai, csaknem kétórás sajtótájékoztatóján.

Az MLSZ elnöke úgy fogalmazott: hét-nyolc név van a kalapban, három-négy olyan, aki már vezetett európai topcsapatot. Hozzátette: nem látja, itthonról ki tudná ellátni ezt a munkát.

"Nem akarunk kapkodni, várjuk a javaslatokat. Jól képzett, tapasztalt és kemény edző kell" - jelentette ki Csányi.

Az eddigi kapitány, Egervári Sándor a hollandoktól elszenvedett pénteki 8-1-es vereség után mondott le. A válogatott a harmadik helyen végzett csoportjában, így nem jutott ki a jövő évi, brazíliai világbajnokságra, s a pótselejtezőről is lemaradt.

A sportvezető elmondta, hogy előzetesen talán nem volt reális a pótselejtezőt érő második helyet célként kitűzni, ám nem is volt teljesen irreális, különösen a sorozatban aratott kezdeti sikerek után. Amint mondta, ő is bízni kezdett a sikerben, mert úgy tűnt, megvan a lehetőség rá. A sorozat, s különösen a romániai és a hollandiai mérkőzés tapasztalait le kell vonni - erről október 29-én tárgyal majd az MLSZ elnöksége, melynek számára a szakmai bizottság és a szakmai igazgató készít anyagot.

"A bukaresti, illetve az amszterdami és az Andorrával játszott mérkőzéseket nem igazán tudjuk magyarázni, s ilyen értelemben nem is akarjuk megvédeni a mundért" - jelentette ki Csányi, aki szerint az összeállításban és a taktikában is nyilván voltak hibák ezeken a találkozókon, ám véleménye szerint az is tény, hogy a szakvezető néhány évvel korábban még jóval szélesebb körből válogathatott, amikor Pintér a spanyol, Rudolf és Koman az olasz, Hajnal pedig a német első osztályban, míg Juhász a belga Anderlechtben szerepelt.

Csányi Sándor sajtótájékoztatója. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

Szalai Ádámnak a magyar futball állapotait ostorozó hétfői nyilatkozatával kapcsolatban azt jegyezte meg az elnök, hogy vasárnap személyesen beszélt a játékossal, aki ha nem is úgy, ahogy azt másnap a sajtó előtt, de lényegileg elmondta neki is véleményét. Ő annak tartalmával nem tud vitatkozni, s nem is gondolta, hogy Szalai ezt ne mondhatná el nyilvánosan.

Csányi Sándor szerint a válogatott a magyar futball kirakata, a sajtótájékoztatón azonban jelezte, hogy nem szeretné, ha a szövetség munkáját a nemzeti csapat aktuális produkciója alapján határoznák meg.

Az MLSZ eddigi tevékenységei közül elsőként az edzőképzést említette, mely 2010-ben szavai szerint katasztrofális állapotban volt, s közel volt az ország ahhoz, hogy az UEFA visszavegye licencadó jogát. Túl sok pro licences edzői képesítést adtak ki, csak mert abból anyagi hasznot lehetett húzni, de az utánpótlásban dolgozó trénerekkel nem foglalkoztak. Mezey Györgyöt ekkor bízták meg határozott ideig, majd tavaly decemberben Szalai László váltotta, aki kiemelten foglalkozik az utánpótlásban tevékenykedőkkel.

Ezen a területen az MLSZ már C kategórájú diplomát is ad ki, mely kötelező lesz annak, aki gyerekekkel akar foglalkozni. Ugyanakkor a szövetségnél A licencet is lehet szerezni, mellyel az elitképzésben lehet részt venni. Az utánpótlásképzéssel kapcsolatban újdonság, hogy a szövetség szerződést kötött egy - többek között Németországban és Hollandiában is dolgozó - belga céggel, mely ellenőrzi, s véleményt mond majd a különböző műhelyek munkájáról.

Szalai László, az edzőképzés vezetője a változásokkal kapcsolatban azt emelte ki: a cél, hogy a minőségre összpontosítsanak, s inkább legyen kevesebb, de jobban képzett szakember. Azt ígérte, hogy nem lesz valaki csak azért edző, mert játszott például az NB I-ben. Könnyen előfordulhat ugyanis - tette hozzá -, hogy attól még nincs meg benne az a képesség, amely a gyerekekkel való foglalkozáshoz szükséges.

"Csak olyan ember kap majd diplomát, akire a saját gyerekemet is rábíznám" - fogalmazott Szalai.

Csányi Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, bár sokan támadták, nem kíván lemondani, mivel az megfutamodás lenne, s az elnökségből sem fog senki lemondani.

"Mi 2010-ben elkezdtünk egy munkát, ha távoznék, azt jelentené, hogy szerintem rossz úton járunk, márpedig szerintem nem járunk rossz úton" - mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy a labdarúgás megújításához hosszú idő kell. Azt viszont jelezte, hogy ha két év múlva, mandátuma lejártakor a szakma úgy dönt, távozzon és adja át a munkát másnak, akkor ezt megteszi.

Az elnök kérdésre válaszolva értésre adta, hogy felelősséget érez a válogatott szerepléséért, mivel Egervári Sándort ő nevezte ki kapitánynak.
"Különösen a bukaresti találkozó után gondoltam úgy, hogy váltani kéne, bár már korábban is megfordult a fejemben, de végül nem váltottunk. Felelősségem természetesen nekem is van" - hangsúlyozta az elnök.

Azokat a korábbi vádakat ugyanakkor visszautasította a sajtótájékoztatón, melyek az állami pénz elherdálásával vádolták őt és az MLSZ vezetését. Szavai szerint az országban nincs olyan transzparens, átlátható, korrupciómentes szervezet, mint az MLSZ.

Az MLSZ-elnök visszaszólt a Fidesznek

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerdán élesen visszautasította a Fidesz több politikusának napokban ellene és a szövetség más vezetője ellen intézett megnyilatkozásait. Deutsch Tamás EP-képviselőt Twitter-huszárnak nevezte, míg Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek, a Fidesz kommunikációs igazgatójának azt üzente, a focival kapcsolatban fogja be a száját, annyi terület van, ahol - "mint a Fidesz szóvivője" - "tud hazudni".

"Olyan mélyen még nem tartunk, hogy a vádaskodásaira válaszoljak, azt azonban megjegyezném, hogy akkor tenné a legjobbat a magyar labdarúgással, ha Brüsszelben sikerülne eladnia a minisztersége végén beszerzett beléptető kapunak nevezett fémlapokat, amik még mindig a raktárban állnak" - mondta Csányi Sándor sajtótájékoztatón Deutsch Tamásnak, a MTK elnökének pénteki üzenetével kapcsolatban, amelyben az európai parlamenti képviselő távozásra szólította fel az elnököt és Vági Márton főtitkárt, akik szerinte elherdálják az állami pénzeket.

Csányi Sándor sajtótájékoztatója. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

Csányi mindehhez hozzátette, hogy kedden levelet írt Simicskó Istvánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárának az utánpótlásnak adott pénzek felhasználásának ellenőrzéséről, jelezve, hogy az MLSZ segít ebben az Nemzeti Sportközpontoknak, ha szükséges. Megjegyezte azt is, hogy mivel Deutsch Tamás csak egyetlen klubnál szerezhetett tapasztalatokat a herdálásról, kezdjék az ellenőrzést annál a klubnál.

Az MLSZ vezetője Kocsis Máté közelmúltbeli Facebook-bejegyzésére - amelyben a holland-magyar meccs után a fideszes politikus azt írta, "Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni..." - úgy reagált, hogy nem annak a kerületi polgármesternek kellene a futballal kapcsolatban kritikát megfogalmazni, aki egyetlen futballpálya létrehozását sem kérte és szorgalmazta, így a VIII. kerületben a rendszerváltáskor rendelkezésre álló 6 pályából mostanra négy maradt.

Wintermantel Zsolt újpesti polgármester szintén támadta az MLSZ vezetését. Vele, mint Csányi Sándor elmondta, folyamatos levelezésben áll a szövetség. "Sajnos azt kell mondanom, hogy sosincsen igaza" - tette hozzá az MLSZ-elnök.

Csányi Sándor kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktorral telefonon beszélt a múlt pénteki holland-magyar mérkőzés után, és a kormányfő "nem szólította fel lemondásra". "Orbán Viktorral régóta kiegyensúlyozott a kapcsolatom, és most is az" - mondta. Megjegyezte: a devizahitelesek reakcióihoz képest a mostaniak szinte semmiségnek tűnnek.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. DMagóg 2013. október 19. 11:31
  „Tomika! Nálad léhűtőbb szájkaratést nehéz taláni!”
 • 36. mivan? 2013. október 18. 09:57
  „14. hagyjad már ezt az indexálási trükköt. Tudod mi az indexálási trükk? Mikor jobbra jelzel és balra fordulsz!”
 • 35. vakanyad 2013. október 17. 16:21
  „Nekem ha adnak 1000-Forintot hogy vigyek el a hátamon 50 kilót az OKÉ,de hihába adnának 10000-Forintot hogy vigyek el 500 kilót,kb ilyen a magyar foci.
  Hozhatnak ide akárkit ha a magyar vezérkar lenyúlja a pénzt,a focistákra meg ráhagyják,azt csináljanak amit akarnak.Ez Csányinak is csak egy üzlet hiába köpköd mindenkire aki bírálni meri.”
 • 34. igazságkereső 2013. október 17. 16:15
  „Az emberi tisztességre nem csak a sportban, hanem a bankárvilágban is nagy szükség lenne, mert az nagyon hiányzik. Különösen észrevehető ez a hiány azóta, amióta a banki indexálási trükk részese lett minden bank, gátlástalanul tönkretéve ezzel a devizát hírből sem látott "devizahiteles" ügyfeleit, mely banki indexálási trükkjeikkel a bankok még emberi életeket is feláldoztak, saját tisztességtelen nyereségeik elérése céljából! A bankvezető egy kissé nagyobb szerénységet tanúsítson megnyilatkozásai során és lehetőleg maradjon meg a "kaptafánál", mert mint bebizonyosodott, MLSZ elnökként nem sikerült - de hogy is sikerülhetett volna, hiszen a magyar futball legalább 30 éve, ha nem több ideje! - valóban magyar futballt kreálni a nem is rossz jövedelemmel ellátott játékosaik mentalitásából, hozzáállásából! És ha ez így folytatódik, akkor le is lehet venni a sportnyilvántartás rovatából! De T. Elnök úr még nyilatkozhatna valamit a bankok indexálási trükkjeiről, mellyel Magyarországon legalább 1,2 millió embert tettek tönkre! Hátha erről, mint pénzügyi szakember talán hitelesebben tudna nyilatkozni, nagyon várjuk ezt, mert tarthatatlanná vált valamennyi magyarországi bank indexálási trükkjeinek következménye!!”
 • 33. queenmargareth1 2013. október 17. 15:34
  „21. pog 2013.10.17. 08:45 :), tudom, nem nevetséges, de kínból...”
 • 32. Agyalapi 2013. október 17. 13:32
  „Andorra megmutatta, mit kellene tenni. A tehetség kibontakoztatásához a játék szeretete, küzdeni tudás, lelkesedés, akarat, alázat, mások tisztelete, általában emberi tisztesség kell, a pénz, a stadionok csak harmadrangú kérdések. Andorra 70 ezer lakosú miniállam. Nekik adott a merítési lehetőség a tehetségekből. A mi lehetőségünk 14-szeres Ennyivel lehetnénk jobbak, ha betartanánk a sport alapszabályait. Ennyi.”
 • 31. Naca 2013. október 17. 12:46
  „"..a labdarúgás megújításához hosszú idő kell." Harminc vagy mát annál is több éve erről beszélünk!!! Még mennyi kell? A magyar focisták nullák, nem tudnak futni, lassúak, nincs állóképességük, a labdakezelési technikájuk katasztrofális. Jöhet ide akármilyen külföldi edző, az alapanyag és a mentalitás magyar marad. Egy kicsit kevesebb pénz kellene nekik és nagyobb követelmény. Addig is támogassunk olyan sportágakat, amelyek tényleg sikert hoznak!!”
 • 30. myckie 2013. október 17. 11:40
  „29. hangman
  Értem én, hogy mit akarsz mondani, de nem minden az akarat! Tehetség nélkül meg is szakadhat az ifjú, akkor sem lesz belőle "focista"! Igazi tehetség felfedezéséhez pedig sokkal nagyobb merítési lehetőség kell, mint amely most adott!”
 • 29. hangman 2013. október 17. 10:44
  „Lehet, mindenesetre ha én nb1-ben játszanék, akkor azt úgy tenném, hogy hátha holnap felfigyel rám egy holland megfigyelő és 20 évesen már az eredvisieben rúghatom a bőrt, nem úgy, hogy itthon én vagyok a sztár, a hátsóm alá raknak autót és extra fizetést is kapok és nekem ennyi elég, ennél többet szeretnék elérni.”
 • 28. PTG-s 2013. október 17. 10:40
  „Csányi papának nem kell a focihoz értenie, elég csak a szervezetet megfelelő szintre hoznia és irányítania. Ahhoz meg ért. Az okos főnök okos beosztottakkal veszi magát körbe, és nem azt nézegeti a tükörben, hogy elég fényes-e már az alfele.”
 • 27. myckie 2013. október 17. 10:08
  „26. hangman
  Azt írod, hogy nem hajlandók többet dolgozni, de nem csak azért mert ebből jól megélnek! Nincs verseny, nincs aki kényszerítené őket! Ha netán megjelenik egy tehetségesebb gyerek, akkor azt le kell rúgni, mert veszélyezteti a helyét az adott csapatban! Az ilyen tehetség meg inkább befejezi a focit4”
 • 26. hangman 2013. október 17. 09:35
  „Szerintem minden fiatal néz digisportot meg egyéb csatornát és talál magának példaképet, hogy azt megpróbálja követni és egy nívósabb bajnokságban is helyt tudjon állni, nálunk 18 évesen megkapják az első havi nb2-es fizetésüket és teljesen elszállnak, aztán nb1-ben megkapják ennek ötszörösét és nem hajlandóak többet dolgozni, mert ebből is jól megélnek, kimennek külföldre de ott ez a mentalitás kevés, aztán visszajönnek még nagyobb lett az arcuk, mert már jártak külföldi csapatnál, stb.”
 • 25. grafika88 2013. október 17. 09:32
  „A magyar foci..halott ! Csak egy agyatlan elme hobbyja ! kb. 9,87millió ember fizeti ov agyszüleményét.
  Minden 1 ft KIDOBOTT pénz ! Milliárdok mennek erre..míg az oktatás , eü, tönkretéve ! Munkahelyek nincsennek.Gazdaság haldoklik, 4,5 millió ember szegénységben él. több mint 300 ezer közmunkás !!
  Aki 1 ft is költ erre a halott ,béna focira..hazaáruló.”
 • 24. grafika88 2013. október 17. 09:27
  „Nem értek a focihoz,Nem is szeretem ! De ezt a kis kocsist is jól fenékbe kéne rugdosni.
  Csányi legalább már sokmindent letett az asztalra . Igaz meggazdagodott is jól az elmúlt 23 évben. Neki ér a szava !és hiszünk is neki. Ellentétben a fidesznyikokkal !Ők csak hazudozni tudnak! <moderálva>! Ennyire szánalmas embereket mint ezek..nem hord a Föld a hátán ! <moderálva> az ország szégyenei !”
 • 23. balihoho 2013. október 17. 09:05
  „Igen! Ezek is eltartottak, mint a parlamentbe szavazatokkal be ültetett politikusok, azzal a különbséggel, hogy nekik nem kell attól rettegniük, mint a rokkant nyugdíjasnak, hogy megszűnik az ellátásuk.”
 • 22. szandokán 2013. október 17. 09:05
  „Deutsch Tamást már az eu parlamentbe aki beengedte az hibázott.Egy normális hajléktalan száló portása kirugta volna,a bejáratnál.<moderálva>”
 • 21. pog 2013. október 17. 08:45
  „borzasztó ezt a sok ingyen élőt elnézni a képeken...”
 • 20. myckie 2013. október 17. 08:24
  „19. hangman
  Te sem figyeltél! Én is azt írtam, hogy nem kell nyolcadosztályú játékos! Első osztályú játékosok kellenek példképnek, mert enélkül nem fogod bemagyarázni egyik fiatalnak sem, hogy miért játszon focit! Ha ezek a példaképek külföldön játszanak, a mi fiataljainknak így érdektelenek! Az focisulikban meg marad a tehetősebb papák csámpás gyerekeinek bohóckodása!”
 • 19. hangman 2013. október 17. 07:28
  „Szerintem pont fordítva, el kell felejtetni a brazil hatodosztályú, meg spanyol nyolcadosztályú játékosokat és csak a fiatalokra kell koncentrálni, mindezalatt minden várhídi, egervári, mészöly, bozsik és még sorolhatnám milyen nagynevű "szakembert" el kell távolítani a foci környékéről és tehetséges szakembereket kell alkalmazni, mert nem csak a játékosok nevelése ilyen belterjes de az edzők között is nagy keringő van, megjárják az összes nb1-es klubot és csodálkozunk, hogy semmi nem változik. Ők megélhetési "szakemberek", edzők.”
 • 18. myckie 2013. október 17. 06:57
  „17. lukrecia
  Te sem érted, hogy miért vagyunk lemaradva! A falábú, tehetségtelen focistajelöltet lehet idehaza vagy külföldön tanítani, akkor is falábú marad! A mai tehetség-nevelés nagyrésze a kontraszelekción alapszik! Nem a teheségek kerülnek (egy-két kivételtől eltekintve) kiválasztásra, hanem akiket jó pénzért beíratnak valamelyik focisuliba (akadémia)! Az így felnevelt játékos alapjaiban megismeri a játék lényegét, de sosem fog egyszerre ösztönösen, örömmel, kreatívan, tetszetős eleganciával, szórakoztatóan és természetesen eredményesem játszani! Marad az erőlködés a megfeleléskényszer és ebből következően az eredménytelenség! Egy lehetőségünk van a nihilből kitőrni (sokaknak ez nem tetszik), hogy előszőr nem az ilyen erőltetett utánpótlás nevelésbe toljuk a pénzt, hanem a hazai liga szinvonalát próbáljuk emelni jó nevű (nem a sosem hallot 3. -ik világbeli ) külföldi játékosokkal, akiket majd példaképnek is lehet tekinteni! Ha ezek a csapatok majd anyagilag is megerősödnek, akkor ők fognak számtalan fiókcsapatot üzemeltetni, ahonnan majd ki lehet a tehetségeket emelni! Ez csak egy lehetőség, de a folyamat így is- úgy is hosszú ideig fog tartani! :)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer négyzetméteres falfestményen az évszázad mérkőzése

Ünnepélyesen felavatták szerdán Budapest VII. kerületében azt a festményt, amely egy tűzfalon a… Tovább olvasom