Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Csilla nem úgy üt, mint egy lány

Rózsa Csilla még csak 16 éves, de máris híres golfbajnok, akitől félnek a fiú játékosok. A fiatal lány magántanuló, napi kilenc órát edz Amerikában, és utálja ha azt mondják rá, hogy úgy játszik, mint egy lány.
– 16 évesen Ön Magyarország legfiatalabb golfbajnoka, tavaly óta vezeti a World Junior Golf Series ranglistáját, vagyis egyben Ön az egyik legjobb fiatal női golfjátékos a világon is. Kétszeres junior és kétszeres felnőtt magyar bajnok, és még a fiúk is félnek öntől. Mire a legbüszkébb?

– Arra, hogy kevés idő alatt, ilyen messzire jutottam egy olyan országban, ahol ez a sport nem igazán ismert és játszott.

– Az a pletyka járja, hogy miután a magyar junior fiúk kikaptak Öntől, azt kérték, hogy külön versenyen indulhassanak. Igaz ez? Mit szól hozzá?

– Az igazság az, hogy eddig a Magyar Junior Bajnokságot egy kategóriában rendezték meg – főként azért mert nem igazán volt lány mezőny –, és idén volt az első alkalom, hogy teljesen külön kategóriában játszottunk. A fiúk próbálták ezt rám kenni, pedig igazából arról van szó, hogy kezd kialakulni egy lány mezőny is. De, persze sokkal jobban hangzik az, hogy félnek tőlem, és, hát féljenek is!

Az a swing... Egyre jobb és jobb lesz!
Az a swing... Egyre jobb és jobb lesz!

– Egy interjúban azt mondta, az edzője azzal tudja a legjobban felidegesíteni, ha azt mondja, úgy játszik, mint egy lány. Miért? Ön az egyik bizonyítéka annak, hogy egy lány is megállja a helyét a sportban...

– Nem is igazán felidegesít, sokkal inkább munkára ösztönöz. Talán mert, amikor nézzük a tévében a profi játékosokat, akkor szívesebben nézünk egy gyors és kontrollált férfi lendítést, mint egy lassú lányos „pötyögést". Ismerek jó pár női játékost, akinek a lendítése tényleg közelít ahhoz, amit a férfi touron látunk, és én is közéjük szeretnék tartozni.

Innen indult...


– A golf elég időigényes sport, Ön viszont még elég fiatal. Hogy tanul?

– Magántanuló vagyok. Amikor külföldön edzek, vagy versenyzek, viszem magammal a könyveimet és próbálok felzárkózni. Félévkor és év végén vannak osztályozó vizsgáim.

– Amerikai edzője van. Ez nem tűnik túl kényelmes megoldásnak. Miért alakult így, mennyi időt töltenek együtt, és hogyan gyakorol, amikor ő nincs Önnel?

– Úgy 3 éve voltam Amerikában először. Egy ismerősünk ismerőse az edző, és csupa jót hallottunk róla. Első alkalomtól kezdve imádtam vele edzeni, rögtön egy hullámhosszon voltunk. Mindenki számára az a jó edző, akiben feltétel nélkül megbízhat, és én megtaláltam a nekem megfelelőt. Szóval telente pár hónapot a Floridai Jacksonville-ben töltök, a Tom Burnett Golf Akadémián. Amikor Európában vagyok, akkor pedig egyedül edzem és ha kell egy kis segítség, akkor küldök neki egy videót vagy skype-on beszélünk, napi kapcsolatban vagyunk.

Rózsa Csilla: Amatőrként szabadkártyával indulok profi versenyeken és szerzem meg a profi ranglista pontokat az olimpiai szerepléshez.
Rózsa Csilla: Amatőrként szabadkártyával indulok profi versenyeken és szerzem meg a profi ranglista pontokat az olimpiai szerepléshez.

– Hogy tervezi a jövőt? Rióban újra olimpiai szám lesz a golf. Szeretne kijutni?

– Természetesen nagy vágyam! A következő szezonban megpróbálom kvalifikálni magam a női profi tourra. Ha ez sikerül, akkor profinak állok és pontokat szerzek a világranglistán, hiszen az alapján lehet bekerülni az olimpiára. Amennyiben nem sikerül, egy amerikai egyetem sportösztöndíjasaként játszom majd az egyetem csapatában. Amatőrként szabadkártyával indulok profi versenyeken és szerzem meg a profi ranglista pontokat az olimpiai szerepléshez. Így 4 évig tudok játszani és mellette diplomát is szerzek. A fotográfia és a pszichológia érdekel, így valószínűleg azokat venném fel.

– Mi érdekli még ezeken kívül? Mivel tölti szívesen az idejét?

– Mivel ez egy időigényes sport, nem sok szabadidőm van bármi egyéb hobbira. Viszont nagyon szeretek olvasni, ami jól jön egy-egy hosszabb repülőút alkalmával.

...és itt tart most

– Jut azért néha ideje a korosztálya számára szokásos dolgokra is, például a bulizásra, szerelemre?

– Volt barátom, de elég nehéz volt menedzselni a rengeteg edzés mellett. A barátaim nagy részét a golfpályán szereztem. Bulizni nincs időm, vagy ha mégis, akkor az úgy történik, hogy a magunk sportolós módján, egy-egy verseny után összeröffenünk valami vicceset csinálni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kézilabda-vb - Magyarország a negyedik a honlap-látogatottságban

Magyarország a negyedik lett a vasárnap zárult szerbiai női kézilabda-világbajnokság honlapjának… Tovább olvasom