Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Doppingellenes világkonferencia - A harc folytatódik

A kétségtelen eredmények ellenére elszántan kell folytatni tovább a küzdelmet a dopping ellen a súlyemelésben, s általában is a világ sportjában - értettek egyet a felszólalók a doppingellenes világkonferencia nyitónapján Isztambulban.
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szervezésében zajló kétnapos összejövetelen az IWF tagországainak csaknem feléből, 92 országból másfélszázan vannak jelen a török fővárosban, ahol Yunus Akgün török sportminiszter köszöntötte a résztvevőket, köztük az 1999 óta - fele-fele részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve a kormányok anyagi támogatásával - működő WADA, a Nemzetközi Antidopping Ügynökség európai igazgatóját, Frédéric Donzét.

Aján Tamás, az IWF magyar elnöke megnyitójában emlékeztetett rá, hogy a tiltott szerek használata elleni harc az 1968-as, mexikói olimpián kezdődött. Históriai áttekintésében kitért rá, hogy a hetvenes évek közepén Lord Killanin, a NOB akkori ír elnöke figyelmeztette az IWF vezetőit - akkor Gottfried Schödl volt az elnök, s Aján Tamás a főtitkár -, hogy a sportág kikerülhet az ötkarikás játékok programjából, ha nem tisztítják meg a doppingtól. A tiltott szerek és módszerek elleni fellépés sikerei között említette a magyar sportdiplomata, hogy az egyik mélypontnak tekinthető 2004-es, athéni olimpián 7 pozitív esetet produkáltak a súlyemelők, míg 2008-ban Pekingben csak egy "félrelépő" akadt, a tavaly nyári, első ifjúsági olimpiának nem volt doppingoláson rajta vesztett súlyemelő szereplője.

"Ezzel együtt nem lehetünk elégedettek, nincs megállás, a dopping elleni kíméletlen harcot folytatni kell!" - szögezte le Aján Tamás.

Ungár Mónika, az IWF jogásza előadásában kiemelte, hogy a súlyemelőké az egyetlen világszövetség, amely megbukott sportolóját már első esetben négyéves büntetéssel sújthatja, második alkalomnál pedig örökös eltiltás vár az illegális segítséget igénybe vevőre. Arra is kitért, hogy a tavalyi, már a 2012-es londoni olimpiára selejtező antalyai világbajnokság résztvevői közül 15 országnak a reprezentánsait megfosztották a szerzett kvalifikációs pontjaiktól. A friss, közvetlenül a világkonferencia előtt rendezett IWF-elnökségi ülés ezzel megerősítette korábbi döntését, amely azért született, mert az érintettek nem tettek eleget a doppingellenőrzést megkönnyítő holléti bejelentést előíró úgynevezett whereabouts-kötelezettségüknek. A "tizenötök" ráadásul mindaddig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, amíg nem fizetik be az IWF által rájuk kirótt 5 ezer dolláros pénzbüntetést.

Az előadók sorában Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője hangsúlyozta, hogy a MACS tevékenysége, működése, szabályzata és rendelkezései teljes összhangban vannak a WADA-kód előírásaival. A nemzetközi elismerést szerzett szakember beszámolt róla, hogy Magyarországon 2010-ben 1455, külföldön 1349 ellenőrző vizsgálatot végeztek. A kontrollnak alávetett összesen 2804 sportolóból 1216 volt magyar, más felosztás szerint pedig 1686 mintavételt ejtettek meg verseny közben, s 1118-at váratlan, rajtacsapásszerűen végrehajtott ellenőrzés keretében. A legkülönbözőbb sportágak körében végzett ellenőrzések közül 383 volt vérteszt, de a MACS szakemberei 12 esetben drogtesztnek is alávetették a kiválasztottakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája: Madridban a mumus Lyon

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerda esti nyolcaddöntős programjában kapott helyet a Real Madrid–Olympique Lyon csatának a visszavágója. Tovább olvasom