Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Egy évig nem igazolhat a Barcelona

A FIFA szerint a katalán klub megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat, ezért kizárta 2 átigazolási időszakból.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az FC Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból, miután a katalán klub megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza: az egyesület ebben az időszakban eladhat játékosokat, csak vásárolnia nem szabad.

A FIFA szerdai közleménye szerint a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.

A Barcelonát emellett 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

A FIFA írásbeli indoklása szerint a fegyelmi bizottság nemcsak a katalán klubot, hanem a spanyol szövetséget (RFEF) is megbüntette.


  • A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a Barcelonának az átigazolásokból való szerdai, egyéves kizárása előtt is büntetett már meg hasonló vétséget elkövető klubokat.

    Az FC Nantes tavaly februárban szintén egyéves kizárást kapott Ismael Bangoura szerződtetése miatt. A nyolcszoros francia bajnok ugyanis 2012 januárjában arra ösztönözte a guineai csatárt, hogy hagyja el a dubaji al-Naszrt. A Nantes mellékbüntetésként 4,5 millió eurós kompenzációt fizetett az al-Naszrnak, Bangoura pedig négy hónapig nem léphetett pályára. A Chelsea 2009-ben ugyancsak egy évig nem lehetett jelen az átigazolási piacon, mivel lens-i szerződésének felbontására bátorította Gael Kakutát.

    A francia utánpótláskorú játékos négy hónapos eltiltást kapott, a londoni egyesület pedig 780 ezer euró kártérítést és 130 ezer euró "edzésdíjat" fizetett a Lens-nak.

    Hasonlóan járt az FC Sion is: a svájci klub egy évig nem igazolhatott új futballistát, mert 2008-ban szerződésszegésre bíztatta az egyiptomi kapust, Esszam al-Hadarit. A hosszadalmas jogi vita végén ráadásul a Siont 2011-ben kizárták az Európa Ligából, a svájci szövetség pedig 36 pontos levonással sújtotta a csapatot a bajnokságban.


"Az RFEF-et és az FC Barcelonát több esetben is vétkesnek találtuk a külföldi kiskorúak átigazolására, regisztrálására, valamint más játékosok nemzeti bajnokságokban való részvételére és regisztrálására vonatkozó szabályok megszegésében" - olvasható az állásfoglalásban.

A FIFA emlékeztet arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ meg, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni.

A FIFA indoklása kiemeli: a mostani esetben az FC Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét. Az RFEF 500 ezer svájci frankos büntetést kapott, és a FIFA azt tanácsolja a szervezetnek, hogy egy éven belül tisztázza a kiskorú futballisták helyzetét, és rendszerében igazodjon a nemzetközi normákhoz.

"Az RFEF és a klub megrovásban is részesült" - közölte a FIFA.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Real Madrid-Borussia Dortmund, BL-negyeddöntő, odavágó

Itt a nagy visszavágás? Tovább olvasom