Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Egy laborvizsgálattal megmenthető lett volna Zavadszky?

Egy szimpla laborvizsgálattal megmenthető lett volna Zavadszky Gábor élete – állítja Pozsonyi Tibor ügyvéd, a tavaly januárban Cipruson elhunyt labdarúgó özvegyének jogi képviselője.
Az idén október 29-én a limasszoli bíróságon eljárás indult a futballista halála okának megállapítására. A ciprusi orvosszakértő – a magyar orvosszakértői vélemény hatására – korábbi álláspontját megváltoztatta, és elfogadta, hogy a játékos halálát nem schocktüdő, hanem DIC-szindróma okozta.

Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója korábban megállapította: Zavadszky Gábornál a 2006. január 4. napján vívott kupamérkőzésen bekövetkezett sérülése miatt kiterjedt combszövetelhalás alakult ki, amelyet a boncolási jegyzőkönyv is rögzített. A szöveti elhalás a véralvadás zavarához vezetett, ún. DIC (disszeminált kontravaszkuláris koaguláció) alakult ki, amely belső vérvesztést okozott. A futballista kezelésénél alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentők (Diclofenac) önmagukban is képesek vérzést létrehozni, így állapotát csak tovább rontották, a belső vérvesztés mértékét fokozták, az elhalálozáshoz vezető folyamatokat felgyorsították.

Pozsonyi Tibor közleménye szerint Zavadszky Gábor a szerdai mérkőzésen elszenvedett sérülésétől pénteken bekövetkezett haláláig saját kérésére háromszor járt orvosnál, mivel állapota folyamatosan romlott. Csütörtökön röntgenvizsgálatot, míg pénteken részleges MRI-vizsgálatot is végeztek rajta, kifejezetten a sérült lábáról, ezek a vizsgálatok megerősítették a belső combizomsérülést, és nagy kiterjedésű ödémát mutattak. Ennek ellenére vérnyomásmérés, vérvétel, laborvizsgálat egyáltalán nem történt.

„Megállapítható, hogy ha akár csütörtökön, avagy pénteken szimpla laborvizsgálat történt volna vérből, már észlelhették volna az alvadási faktorok, a vér mennyiségének megváltozását, így Zavadszky Gábor élete megmenthető lett volna" – szögezi le a közleményben az ügyvéd.

Zavadszky Gábor 31 éves korában, 2006. január 6-án hunyt el ciprusi otthonában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figo pályafutásának végét jelentheti sérülése

Az Internazionale portugál középpályása a vasárnap esti bajnokin többszörös lábszárcsonttörést… Tovább olvasom