Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Elítélték a volt képviselőjelöltet

A Centrum párt korábbi képviselőjelöltjét, P. Jánost első fokon két év hat hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság. A férfi harmincegy embernek ígérte: vesztegetéssel segít elintézni rokkanttá nyilvánítását.
Két év hat hónap fogházbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság a Centrum korábbi országgyűlési képviselőjelöltjét üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt. Mellékbüntetésként P. Jánost (a teljes nevet a férfi, illetve ügyvédje kérésére nem közöljük) három évre eltiltották a közügyektől, és a bíró hárommillió forint pénzbüntetést is kiszabott rá.

A büntetőeljárás P. János ellen már képviselőjelöltsége idején is folyt. Mielőtt az ügy kiderült, a férfi egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett. P.-t, aki korábban a Kereszténydemokrata Néppárt tagja volt, februárban Kupa Mihály Centrum-elnök mutatta be Szegeden. A férfi akkor lapunknak úgy nyilatkozott: politikusként azért lobbizna, hogy minél több befektetőt hozzon a városba. Nem sokáig tervezgethette azonban, mi mindent tenne még a csongrádi megyeszékhelyért, mert néhány nap múlva visszalépett. A párt elnökének, Pászti Ágnesnek azt mondta, szívműtétje lesz, ezért nem tudja vállalni a megmérettetést. Az őt jelölő szervezetnek arról nem számolt be, hogy ellene büntetőeljárás folyik.

– Sajnos, naiv voltam – nyilatkozta erről, akkor még teljes névvel, február 22-i számunkban –, azt hittem, életemnek ez a szakasza elválasztható a politikától.

P. ellen az volt a vád, hogy harmincegy embernek azt ígérte: elintézi, hogy rokkanttá nyilvánítsák őket. Mivel ő maga is rokkantnyugdíjas, jól ismerte azokat a betegségeket, melyek nagy valószínűséggel indokolják a rokkantsági nyugellátásba helyezést, és ismerte az ilyen esetekben fontos orvosi iratokat is. Az első fokon eljáró bíróság megállapította, hogy a férfihoz „ügyfelei" jellemzően a kedvezőtlen bizottsági döntés után fordultak. P. pénzt vagy szolgáltatást – fűtésszerelés, lakatosmunka – kapott tőlük azért, hogy közbenjárjon érdekükben. Azt ígérte, hogy a pozitív döntést megvesztegetéssel éri el. Erre azonban nem került sor, a hozzá fordulóknak csupán tanácsot adott, hogy milyen papírokat szerezzenek még be. A tanácsok átlagosan 200-300 ezer forintba, összesen 5 millió 850 ezer forintba kerültek.

A bíróság a fenti büntetést október 9-én állapította meg. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett.

Indokolatlanul súlyosnak érzi az ítéletet P. János, aki összesen ennyit volt hajlandó lapunkkal közölni. A férfival tegnap többször beszéltünk telefonon és megállapodtunk egy személyes találkozóban, melyen a következőket szerettük volna megkérdezni tőle: valóban ismert-e valakit, akinél vesztegetéssel elérhető, hogy rokkanttá nyilvánítson egészséges embereket, hogyan került a politikába, milyen ítélettel lenne elégedett, betegsége súlyosbodott-e, vár-e rá újabb műtét. A férfi a találkozó időpontjában telefonon közölte: mégsem kíván kérdéseinkre válaszolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonul Ian Thorpe

Bejelentette visszavonulását Ian Thorpe, az ausztrálok többszörös olimpiai és világbajnok… Tovább olvasom