Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Fellobbant az olimpiai láng

Meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját csütörtökön a görögországi Olümpiában.
A fáklyát Héra istennő 2600 éves temploma előtt egy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol.

A láng egyhetes, közel 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Meggyújtották az olimpiai lángot Olümpiában
Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte.

London az első város, amely - 1908 és 1948 után - harmadszor rendezhet olimpiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Philadelphia 76ers-Chicago Bulls NBA-mérkőzés

Adva van a szép feladat! A ligaelsőnek győznie kell ahhoz a Sixers otthonában, hogy megmaradjon a továbbjutás esélye. Vagy Holidayék kihasználják a hazai pálya előnyét, és vakációra küldik Korveréket? Tovább olvasom