Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Három magyar a 32 között férfi kardban

A SYMA Csarnokban már reggel nyolckor elkezdődtek a vb első "éles" napjának küzdelmei. Szerdán még a férfi kardozók egyéni küzdelmeit rendezik a vb-n Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Szatmári Andrással.
Három magyar a 32 között férfi kardban

Mindhárom főtáblás magyar - az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint Gémesi Csanád és Szatmári András - sikerrel vette az első akadályt a kardozók 64-es tábláján a budapesti vívó-világbajnokságon.

Elsőként Gémesi lépett pástra az amerikai Aleksander Ochocki ellen. Az asszó nem tartogatott különösebb izgalmakat, a magyar kardozó 2-0 után kapott ugyan egy találatot, de aztán hatot adott sorozatban, így gyorsan következhetett az egyperces szünet. A pihenőt követően sem változott a helyzet, Gémesi sokkal jobban vívott ellenfelénél, így végül kilenc tusnyi különbséggel győzött.

Másodjára Szatmáriért szoríthattak a lelátókat szépen lassan megtöltő nézők. A fiatal magyar vívó Gémesihez hasonlóan végig vezetett, de szorosabb küzdelemben múlta felül a kanadai Joseph Polossifakist, aki ezzel együtt 4-3 után két tusnál közelebb sosem került a magyarhoz. Szatmári bátor vívással jutott a legjobb 32 közé.

Az utolsó akcióknál pár méterrel arrébb már az olimpiai bajnok Szilágyi és Sergio Escudero várakozott a számukra kijelölt páston. Aztán ahogy véget ért Szatmáriék asszója, kezdődhetett Szilágyiéké. A magyar kardozónak kellemes ellenfele volt a spanyol, aki mindössze hat találatot tudott adni. Szilágyi sok akciója egylámpás tussal ért véget, az asszót pedig egy látványos parád-riposzttal, azaz védés-visszavágással zárta le.

Eredmények

A 64 között:
Gémesi Csanád-Aleksander Ochocki (amerikai) 15-6 Szatmári András-Joseph Polossifakis (kanadai) 15-11 Szilágyi Áron-Sergio Escudero (spanyol) 15-6

A negyedik magyar induló, Iliász Nikolász nem jutott fel a főtáblára.

Knapek és Mohamed is kiesett, nincs már magyar női tőrben

Knapek Edina és Mohamed Aida is kiesett a nyolcaddöntőben, így nem maradt magyar versenyző a női tőrözők szerdai egyéni küzdelmeiben a budapesti vívó-világbajnokságon.

A két hazai vívónő egy időben lépett pástra a 16 között, ám míg az egyik mérkőzésen, Mohamed ellen az olimpiai bajnok olasz Elisa di Francisca folyamatosan szúrta a tusokat, a másik páston végig élt a magyar remény.
Mohamed nagyon egyoldalú találkozóján Solti Antal tanítványa csak 0-5-nél adta első találatát, s összességében is csak háromig jutott.

"Nagyon csalódott vagyok, mert szorosabb eredményre számítottam, de nem tudtam felvenni az olasz ritmusát" - mondta letörten az MTI-nek a Törekvés 37 éves sportolója.

A 32 között Varga Katalint búcsúztató Knapek gyorsan megszerezte a vezetést a szintén olasz Carolina Erba ellen, majd fokozatosan gyűjtögette a találatokat 8-3-ig. Riválisa azonban még a második pihenő előtt megkezdte a felzárkózást, s a szünet után egy tusra megközelítette a magyart (8-7). Ezt a támadást Knapek még visszaverte, s később 10-8-ra is vezetett, ám Erba ezt követően mégis egyenlíteni tudott, majd 12-10-re elhúzott. Az utolsó fél percben Knapek visszajött a meccsbe, s nyolc másodperccel a vége előtt 13-13-ra egyenlített. Az ezt követő ráadásban Erba volt a kedvezményezett, így Knapeknek támadnia kellett, de a győztes tust az olasz adta.

"Az elején jól ment a vívás, bíztam benne, hogy meg tudom tartani az előnyömet, de az utolsó három percben szinte lebénult a lábam, nem tudtam mit tenni" - nyilatkozta Knapek, hozzátéve, hogy a ráadás előtt adott két tusa után meg sem fordult a fejében, hogy nem ő talál majd a hosszabbításban.

Eredmények

a 16 között:
Elisa Di Francisca (olasz)-Mohamed Aida 15-3 Carolina Erba (olasz)-Knapek Edina 14-13
korábban:
a 32 között: Knapek-Varga Katalin 15-13 Mohamed-Anne Sauer (német) 15-7
a 64 között: Knapek-Astrid Guyart (francia) 15-13 Varga K.-Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13 Mohamed-Martyan Jelinska (lengyel) 13-12 Valentina Vezzali (olasz)-Varga Gabriella 12-10

Szerdán még a férfi kardozók egyéni küzdelmeit rendezik a vb-n Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Szatmári Andrással. A főtáblás verseny 13.30 órakor kezdődik.

Knapek és Mohamed nyolcaddöntős

A magyar-magyar párharcban az első találatot Knapek adta, majd 5-1-re és 8-3-ra elhúzott. Az első pihenőt Knapek 8-5-ös vezetésénél kezdték meg, a szünet után azonban Varga közelített honfitársához, s feljött 12-10-re. Ezt követően Knapek újítani tudott, ellépett 14-10-re, majd ismét Varga pillanatai következtek, 14-13 után azonban Knapek bevitte a döntő tust.

"Ne haragudj!" - borult könnyes szemmel csapattársa nyakába a győztes. A két versenyző pár pillanatig egymást nyugtatgatta, majd Varga azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy bár szeretett volna győzni, nincs elkeseredve.
"Sok éve vívunk együtt, ismerjük egymást. A vége felé feltámadtam, de nagyon sok érvénytelen találatot vittem be" - mondta.

Knapek a győztes mérkőzés után arról beszélt, hogy - miként egymás elleni asszóikban mindig, úgy most is - minden találatért nagyon meg kellett dolgozniuk.

"Az egymás közötti asszóinkat nézve majdnem döntetlenre állunk. Egyszer egyikünk, másszor másikunk győz, most nekem sikerült" - mondta Knapek Edina.

Mohamed Aida, miután az első tust bevitte, folyamatosan adta a találatokat Anne Sauernek. Az összességében sima mérkőzés során mindig megvolt a magyar három-négy tusos előnye, a végén pedig fölényes, 15-7-es sikerrel jött le a pástról.

A nyolcaddöntőben Mohamed az olimpiai bajnok olasz Elisa Di Franciscával, míg Knapek a szintén olasz Carolina Erbával mérkőzik meg. Mindketten 11.45-től lépnek pástra.

Eredmények:
a 32 között: Knapek Edina-Varga Katalin 15-13 Mohamed Aida-Anne Sauer (német) 15-7

korábban:
a 64 között: Knapek-Astrid Guyart (francia) 15-13 Varga K.-Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13 Mohamed-Martyan Jelinska (lengyel) 13-12 Valentina Vezzali (olasz)-Varga Gabriella 12-10

Három magyar női tőröző maradt versenyben

Három magyar női tőröző maradt versenyben a 64-es tábla első fordulóját követően a budapesti MOL vívó-világbajnokságon.
 
Knapek Edina és Varga Katalin két, Mohamed Aida pedig egy tussal verte első ellenfelét, Varga Gabriella viszont két találattal kikapott a hatszoros olimpiai bajnok, 13-szoros vb-aranyérmes Valentina Vezzalitól.

A SYMA Csarnokban már reggel nyolckor elkezdődtek a vb első "éles" napjának küzdelmei. Haza részről először Knapek lépett pástra a francia Astrid Guyart ellen. Változatosan alakult az asszó, kevés akció volt, sok találat közbeszúrásból esett. Knapek feszültnek tűnt, de 13-13 után jól koncentrált, az utolsó két tust ő adta, s kitörő örömmel nyugtázta, hogy vívhat a következő fordulóban is.

A lelátón korábbi tőrözők - többek között Sákovicsné Dömölky Lídia, Lantos Gabriella és Érsek Zsolt - szurkoltak, s igyekeztek tanácsokkal ellátni az utódot, aki azért maga küzdött meg a sikerért.

Nem sokkal később Varga Gabriella és Varga Katalin vívott egyszerre az A csarnok két oldalán. Előbbi jól kezdett a szülés után visszatért Vezzali ellen, 3-1-re elhúzott, azután viszont megtorpant. Az első egyperces szünetig a fegyvernem első számú klasszisa egy találatnyit faragott a hátrányából, majd a második szakaszban csak ő adott tust, szám szerint négyet. Varga ekkor nem tudott mit kezdeni Vezzali hatékony védekezésével. Az újabb pihenőt követően viszont megint aktívabbá vált, 7-7-re felzárkózott, de a vége megint az olasz tőröző elképzelése szerint alakult.

"A rutinjával és a trükkjeivel nyerte meg ezt az asszót Vezzali" - jegyezte meg Kamuti Jenő.

Varga Katalin az ukrán Alekszandra Szinitán fordulatos párharcban kerekedett felül. Hol itt, hol ott volt az egy-két tusos előny, amely néha háromra is nőtt, például 5-8-as állásnál. Varga 10-12-nél is nehéz helyzetben volt, de nem ijedt meg, így fordítani tudott. A következő körben Knapekkel fog vívni, azaz biztos, hogy a legjobb 16 között is lesz magyar.

Utolsóként Mohamed Aidát szólították a pástra a lengyel Martyna Jelinskával szemben. Az első találatot még a rivális vitte be, erre Mohamed hárommal válaszolt, majd 10-3-ig ő irányította a mérkőzést. Ezután kicsit kiengedett, de a győzelme nem forgott veszélyben.

"A lengyel tőrvívás folyamatosan jó, ráadásul kellemetlen ellenfelek. Aida azonban extraklasszis, ennél a vívónál mindenképpen jobb" - jegyezte meg Érsek Zsolt, a szöuli olimpián bronzérmes férfi tőrcsapat tagja.

Solti Antal, Mohamed edzője szerint az elején tanítványa irányított, 10-5 után azonban átengedte a kezdeményezést, ezt vetélytársa kihasználta, és folyamatosan adta a tusokat.

"Sima nyert meccs volt, amelyet saját magának tett szorossá Aida" - vélekedett a mester.

Eredmények:
a 64 között: Knapek Edina-Astrid Guyart (francia) 15-13 Varga Katalin-Alekszandra Szinita (ukrán) 15-13 Mohamed Aida-Martyan Jelinska (lengyel) 13-12 Valentina Vezzali (olasz)-Varga Gabriella 12-10

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes vb: a világbajnok férfipólósok zöme nem teljesen egészségesen játszott

A www.vlv.hu szaklap "tételes diagnózist" készített a magyar csapatról, amelynek kétharmada sérülten… Tovább olvasom