Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Izomfáradást késleltető tapaszok voltak Kolonics testén

Az izomfáradást késleltető tapaszok voltak halála idején Kolonics György testén - olvasható a Magyar Kajak Kenu Szövetség és az Országos Mentőszolgálat közös nyilatkozatában. Ezeket előzetesen a Magyar Olimpiai Bizottság bevizsgáltatta és a beszerzésüket is támogatta.
Az olimpikon halálával kapcsolatos nyilatkozatok és az ügy körül kialakult nézetkülönbségek miat ma egyeztetett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele és az OMSZ érintett tagjai. A Kolonics Györgyhöz közel állók állítják: a kenus minden illegális szert elutasított és még a legegyszerűbb vitaminokat is képes volt bevizsgáltatni, mielőtt használta volna.

A sportszövetség és a mentőszolgálat a sportoló tragikus halála utáni egymásnak ellentmondó sajtónyilatkozatok után ült le tárgyalni. Abban egyetértettek, hogy korábban egyes sajtó-megnyilvánulások méltatlanok Kolonics György emlékéhez.

Előzmények

Az Országos Mentőszolgálat Központi Rohamcsoportjának munkatársai nyílt levelet írtak Kolonics György edzőjének, amelyben felvetik: Ludasi Róbert miért nem beszél arról, milyen tapaszok voltak a sportoló testén.

A levélírók kiemelik, hogy az újraélesztés szempontjából a keringésmegállást követő első percek a legértékesebbek.

„Az első 10 perc alatt gyakorlatilag egyenes arányban csökken nullára annak valószínűsége, hogy a megkezdett újraélesztés hatására a vérkeringés, illetve a légzés újraindul. Kolonics György ezeket az értékes perceket a vízen töltötte.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az emberi agy átlagosan 4 percet bír ki oxigén, azaz vérkeringés nélkül úgy, hogy nem szenved maradandó károsodást. Tehát ha egy mentőegység bevetésre készen várakozik a parton, akkor is nagyon rossz esélyekkel kezdhették volna meg az újraélesztést" – így a mentősök.

Kolonics György tragikus halála körülményeiről még mindig sok a kérdőjel Fotó: Karnok Csaba
Kolonics György tragikus halála körülményei körül még mindig sok a kérdőjel
Fotó: Karnok Csaba

A rohamcsoport tagjai visszautasítják Ludasi vádjait, és tételesen cáfolják az edző állításait a késői kiérkezéstől kezdve a defibrillátor hiányáig.

Ludasi: Milyen tapaszokról beszélnek?

„Nem tudom, milyen tapaszokról beszélnek a mentősök, ezt be is kell bizonyítani - mondta Ludasi Róbert az MR1 Kossuth Rádiónak. „Olvastam a nyílt levelet, de arról egy szó sincs benne, hány perc alatt értek ki a mentők." Az edző jellemzőnek tartja a kiérkező mentősök szakértelmére, hogy először az ő vérnyomását sem tudták megmérni.
Megjegyzik, hogy az olimpikon panaszait megfelelően ki kellett volna vizsgálni: „vajon nem volt felelőtlenség azokat pszichés tényezőknek tulajdonítani - egy alapos kardiológiai kivizsgálás helyett? Miért nem beszél (az edző) arról, milyen tapaszok voltak a sportoló testén, és vajon milyen szerepet játszhattak a bekövetkezett tragédiában?"

„Javasoljuk, hogy mindenki vizsgálja meg a saját lelkiismeretét, és a hibát ne másokban keresse, hanem először a saját háza táján tegyen rendet! Kérjük, vonja vissza igazságtalan vádjait a nyilvánosság előtt!" – zárul a Ludasi Róbertnek írt levél.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus a múlt hét kedden edzés közben lett rosszul. Társa, Kozmann György és Ludasi Róbert megpróbáltak segíteni rajta, de ez a kiérkező mentősöknek sem sikerült. Az edző azt állította, a mentősök 37 perc alatt értek a csepeli telepre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálata szerint viszont a bejelentéstől számítva 20 perc alatt kiértek.

Az aláírók között volt, mégsem tudott a levélről

Valler Krisztián mentőorvos, akinek a neve szerepel a nyílt levél aláírói között, az MR1 Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, nem tudott róla, hogy felhasználják a nevét. „Nem tudtam, hogy a nevem szerepel ennek a levélnek az aláírói között. Én nem is voltam ott a helyszínen, jelenleg szabadságon vagyok - mondta az orvos.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Manila 2008. július 23. 17:28
  „A tapasz vizsgálata az igazságügyi orvosszakértő dolga, amíg ez nem készül el, kár róla vitatkozni. Mindenki "csak" azt végezze, ami a dolga.A mentőnek az a dolga, hogy időben kiérkezzen, a mentős diszpécser szolgálatnak pedig, hogy a legjobban szervezze és irányítsa az életmentést. Az államnak, az egészségügyi kormányzatnak pedig, hogy ezt megfelelően finanszírozza. A sportoló sportoljon, de ne a halálos végkimerüésig, hanem, amíg az egészsége bírja. Ehhez nem elég, ha ezt saját felelősségre végzi. Szigorúbb sportorvosi ellenőrzésre van szükség, persze ehhez is megfelelő eszközök szükségesek.”
 • 35. R.E. 2008. július 23. 11:36
  „Fogtündér! Nagyon sok középületben van ilyen készülék!!!”
 • 34. dasBOOT 2008. július 22. 00:33
  „Azt kit érdekel!”
 • 33. Manócska25 2008. július 21. 21:18
  „Kolonics Gyuri!Példaképem! Nyugodj békében!
  Részvétem Kolonics György családjának!
  Mélyen megrendített a tragédia.
  Edzőtársainak lelkierőt kívánok és drukkolok az Olimpián résztvevőknek és - részt nem vevőknek!
  Az OMSZ-t pedig kérem NE BÁNTSA senki! Abban a káoszban dolgozni, ami ott van; azt gondolom ez férfimunka, de még annál is több!!Tudom mi működik ott, akár diszpécserszolg., akár vonulás,betegszállítás terén! A káosz nem a mentősök miatt van! Ők lennének a legboldogabbak, ha végre megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznének,erkölcsi-, emberi megbecsülést kapnának! Önfeláldozás,fáradságos munka, teljes odaadás,ember- és munkaszeretet jellemzi őket.Szaktudás alap. Arra kérek mindenkit, NE BÁNTSA a mentőket!
  Egyébként a tragédia több problémára is rávilágít: 1.:el kellene terjeszteni (És ilyen ill. ehhez hasonló programokon, ill. ahol sok ember megfordul /patikákban akarták sokszorosítani/ ) az AED-et = félautomata defibrillátor.Ehhez nem kell kardiológus szem,fonendoszkóp,stb. Egy laikus is tudná kezelni. Nyilvánvalóan időbeni intézkedéskor valószínűleg ez segített volna Gyurin! Isten nyugosztalja! 2.: a méla közöny, ill. a nem megfelelő tudás, a hozzá nem értés most is tükröződik. Az elsősegély protokolljaival mindnekinek tisztában kellene lenni! Felnőttek kiemelten linkek ebben. 3.: ugyan nézzünk már magunkba és gondoljuk már át, hogy mikor mit, hogyan és hová írunk!
  Mély megrendüléssel,
  Vica”
 • 32. gondolkodó 2008. július 21. 21:08
  „Tehát a mentősök voltak a hibásak Kolonics halálában?
  Az edző, a sportorvos és Kolonics persze nem, mert személyiség jogokat sértene?
  Aki szervezetét a folyamatosan a végkimerülésig lestrapálja és különféle tapaszokkal még meg is fejeli,orvosai, edzője segítségével, az, illetve azok ne másokra tolják a felelősséget.”
 • 31. dragonyos 2008. július 21. 20:40
  „Szerintem is elég ennyi. Csendesedjünk el.”
 • 30. neduddki 2008. július 21. 20:06
  „Média! Emberek! Elég volt!
  Hagyjuk már ezt a hetet a gyásznak, az olimpiáig pedig nyugodtan készülni a sportolókat. Elég lesz nekik a temetésen való részvétel is az idegállapotuk miatt. Ha így folytatják, nem sok örömkönnyet kell törölgetni az olimpiai aranyért!”
 • 29. bömbölő 2008. július 21. 20:03
  „Azért most már erős az edző baromságait olvasni.”
 • 28. kyo 2008. július 21. 20:02
  „Kedves Dragonyos! Örülök, ha olasgatsz!eZ MÁR POZITÍVUM”
 • 27. dragonyos 2008. július 21. 19:54
  „kyo 2008.07.21 18:26
  Drága Kyo. Miért baj az, ha elolvastam az összes azóta MÁSHOL megjelent cikket, és azokból ide beidézek? Talán túl sokat is olvasgattam, és ettől csak elszomorodni lehet. Nagyon sajnálom ezt a kiváló sportolót. Van az én egyik legelső, és Minibusz hozzászólásában egy közös gondolat, - számomra úgy tűnik fel, hogy annak elkerülésére "kompromisszumok" köttettek. Aki jobban szeret, alulmarad, mondja Tonio Kroeger (Thomas Mann)”
 • 26. exe 2008. július 21. 19:21
  „Nagyon sajnálatos eset,Isten nyugosztalja!
  Mindent félre téve,túl hajszolják őket az biztos...persze a pénz is nagy motiváció!!!
  El kell olvasni pár sportoló életörténetét...”
 • 25. pille 2008. július 21. 19:03
  „Na végre! Témánál vagyunk megint! Minden tiszteletem a mentősöké!! Nem őket kéne hibáztatni. Teszik a dolgukat, ahogyan bírják.És gondolom,hogy nehezen teszik, mindenkinek kiszolgáltatva. Szerintem aki kritizálja őket, annak javaslom,hogy csinálja utánuk,és utána ugasson!”
 • 24. eLeM 2008. július 21. 18:56
  „Egy ismert ember kell meghaljon ahhoz, hogy észrevegyük: tönkretették a mentőszolgálatot.
  Hány Kovács néni, Szabó bácsi halhatott meg a szétnyírbált, leépített egészségügy miatt?
  Most a mentős diszpécser lett a bűnbak.
  Szégyenletes, felháborító, RÉMÍSZTŐ!
  Kolonics György nyugodjon békében.
  A Mentőszolgálat dolgozóinak kitartást kívánok az ellehetetlenített munkakörülményeikben.”
 • 23. kyo 2008. július 21. 18:26
  „Miért nem tudtok a témához normálisan hozzászólni???? Dragonyos! Te tudod egyeltalán, hogy miröl is van a cikkben szó?! Olvasgass már egy kicsit kérlek!”
 • 22. dragonyos 2008. július 21. 18:15
  „Minibusz! Igazad van, előtte volt a 12.22 Történet, hangszerelve című műsorban, amely 13oo óráig tartott: Köszönöm a kiigazítást.
  De azt hiszem, lassan fölösleges lesz meghallgatni, ha a híreket figyeled, észreveszed miért. Sajnálatos, de lehet, hogy ez lesz jobb mindenkinek. /Életjáradékot kap(hat) a Kolonics jegyese./”
 • 21. kyo 2008. július 21. 18:12
  „Én azt hiszem, hogy minden sportoló "kokszszol" valamilyen szinten.Nem is bírnák máshogy! Van némi rálátásom a dolgokra.Beszélhetünk erről éjjel-nappal, ez nem fog változni,mert mindig lesz, aki csinálni fogja az egészsége kárára is. Nem volt ez másként régen sem, csak nem beszéltek róla ennyit.”
 • 20. hmmm 2008. július 21. 17:41
  „Emberek!!!
  Mit pörögtök ezen a témán, ettől nem lesz semmi, hogy itt osztjátok az észt!!!
  Eseteleg annyi, hogy a számítógép előtt , elhízva, a végén még történik veletek valami...”
 • 19. Minibusz 2008. július 21. 17:39
  „Véleményem szerint itt most mindenki a másikra mutogat.
  Szerintem lényegtelen kinek van igaza, mert valahol lehet, hogy mindenkinek igaza van és úgy lesz kerek a történet.
  Ez megtörtént és tényleg nagyon sajnálom!
  Csak remélni tudom, hogy mással ilyen nem fog előfordulni!

  Csak 1 kérdésem lenne.
  Ha ez egy edzés volt (vagy bárminek nevezhetjük), azon nem szokott ott lenni egy orvos, sportorvos, gyúró vagy más egészségügyis? Rándulásokat, húzódásokat nem szokták azonnal kezelni?
  Egy csapattárs kezdi a beavatkozást? Még akkor is ha ért hozzá!

  Ezek az emberek, hazánk büszkeségei! Miattuk kelünk majd hajnalban, és fekszünk le későn, csak azért, hogy mikor elhangzik a magyar Himnusz, azt az örömkönnyet elmorzsolhassuk, és elmondhassuk, egy kis ország egyik embere lenyomta a fél világot.
  Erről kellene szólni a híradásoknak.
  Most nem látok mást, csak mindenki mindenkit le akar járatni.
  Mindenkinek csöndben kellett volna maradnia 2 napig, annyi idő alatt ki lehetett volna találni egy közös nyilatkozatot, de a vége attól félek az lesz, hogy Kolonics volt a hibás.
  Szégyen és gyalázat, ha így lesz!
  Szerintem.”
 • 18. Minibusz 2008. július 21. 17:19
  „Dragonyos!
  Szombaton 13.00-kor a Kossuth rádióban hírek volt, majd 13:05-től Rádiókabaré. Ez most kivételesen én is hallgattam.”
 • 17. KukoricaJancsi 2008. július 21. 17:16
  „Különös összefüggés lehet az emberek fejében: Ha be van vizsgálva, és engedélyezett, akkor nem okoz halált.
  De bezzeg ha természetgyógyászati kezelés, vagy nulldiéta, vagy szcientológiai kezelés, stb közben halna meg valaki, akkor már régen teli lenne a sajtó azzal, hogy ezek a módszerek halált okoznak. Nem is lenne kétsége senkinek!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz aranyérem a szegedi kajak-kenu utánpótlás Eb-n

Összesen tíz aranyérmet szerzett a magyar utánpótlás a szegedi ifjúsági és U23-as kajak-kenu… Tovább olvasom