Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Kettő helyett négy év jár majd a doppingolásért

A WADA várhatóan a novemberi világkongresszusán fogadja el eddiginél is szigorúbb szabályzatát.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) várhatóan a novemberi világkongresszusán fogadja el eddiginél is szigorúbb szabályzatát, amelynek egyik pontja szerint a mostani kettő helyett négy év eltiltás jár majd 2015-től már az első doppingvétség után is.

Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a változás nyomán akár egyetlen botlás is a sportpályafutása végét jelentheti valakinek. Az új WADA-kódex 2015. január elsején lép életbe valamennyi országban.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy a doppinggal szembeni keményebb fellépés részeként a július első napján hatályba lépett új magyar büntető törvénykönyvben már helyet kapott a tiltott teljesítményfokozás is.

"A jogalkotás elsősorban azokat akarja büntetni, akik dílerkednek, akik behozzák és üzletelnek a súlyosan egészségkárosító szerekkel" - mondta a MACS első embere.

Hozzátette, hogy a Magyar Antidopping Csoport állami megrendelésre az idén 900 mintavételre kerít sort, a minták elemzése Ausztriában a WADA által elfogadott seibersdorfi laboratóriumban zajlik. A 2013-as ellenőrzések elsődleges célcsoportja a februári, szocsi téli olimpiára készülő magyar sportolók köre. A jelenleg 61 fős bő keret minden tagjának idén, másodszor pedig a kiutazás előtt mintát kell szolgáltatnia a MACS ellenőreinek. A doppingkontroll a Magyar Olimpiai Bizottság - az illetékes tárcának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkársága által jóváhagyott - javaslata alapján úgy megy végbe, hogy a vizsgálatot egybekötik helyszíni kábítószer-ellenőrző teszttel.

A szocsi ötkarikás játékok várható magyar indulóin kívül átfogó kontrollra számíthatnak a 2014-es nankingi ifjúsági olimpiára készülő sportolók és a MACS figyelme kiterjedt a már lezajlott ifjúsági olimpiai fesztiválok, s az ez évi világjátékok magyar résztvevőire is.

Ami a 2013-as pozitív magyar eseteket illeti, az erőemelők, a triatlonosok, az ökölvívók és a kajak-kenusok egy-egy képviselője bukott le tiltott szerrel, s kapott különböző mértékű, három hónaptól két esztendeig terjedő eltiltást, míg egy szumós doppingügye folyamatban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 játékos kocsiját törték össze a Crvena zvezda-szurkolók

Az akciót az váltotta ki, hogy a belgrádi klub játékosai egy nappal korábban nyílt levélben… Tovább olvasom