Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Lőrincz Tamás ismét aranyérmes a birkózó-Eb-n

A kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájának fináléban Raszul Csunajevvel csapott össze, és tussal verte azeri ellenfelét.
Két magyar, illetve orosz és ukrán aranyérem zárásként

Lőrincz Tamás 71, illetve Bácsi Péter 80 kilogrammban aratott diadala mellett orosz és ukrán birkózó szerzett vasárnap aranyérmet a finnországi Európa-bajnokságon.

A kontinensvaidal zárónapján szintén érdekelt Szabó László (75 kg) ötödik lett, míg Lőrincz Viktor (85 kg) első meccsén kikapott, így kiesett.

A magyar válogatott két arany- és két bronzéremmel zárta a tornát, melyen a szabadfogásúaknál Ligeti Dániel (125 kg) és Veréb István (86 kg) bronzérmes lett.

Eredmények:
férfi kötöttfogás:
71 kg, Európa-bajnok:
------------------------
LŐRINCZ TAMÁS
2. Raszul Csunajev (Azerbajdzsán)
3. Yunus Özel (Törökország) és
Alekszandr Dzemjanovics (Fehéroroszország)
a döntőben:
LŐRINCZ-Csunajev tus győzelem, 4:02 percnél

75 kg, Európa-bajnok:
----------------------
Alekszandr Csekirkin (Oroszország)
2. Arszen Dzsulfalakjan (Örményország)
3. Elvin Murszalijev (Azerbajdzsán) és
Mark Madsen (Dánia)
5. SZABÓ LÁSZLÓ
a döntőben:
Csekirkin-Dzsulfalakjan 4-3

80 kg, Európa-bajnok:
--------------------
BÁCSI PÉTER
2. Selcuk Cebi (Törökország)
3. Olekszandr Sisman (Ukrajna) és
Giorgi Cirekidze (Grúzia)
a döntőben:
BÁCSI-Cebi 1-0

85 kg, Európa-bajnok:
----------------------
Zsan Belenjuk (Ukrajna)
2. Rami Hietaniemi (Finnország)
3. Amer Hrustanovic (Ausztria) és
Damian Janikowski (Lengyelország
a döntőben:
Belenjuk-Hietaniemi 2-1

Lőrincz Tamás után Bácsi Péter is aranyérmet nyert vasárnap a finnországi birkózó Európa-bajnokságon.

A magyar versenyző a kétszeres világbajnok török Selcuk Cebivel csapott össze a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájának döntőjében, és amíg délelőtt akciót akcióra halmozott, addig ezúttal hihetetlen akarattal és küzdeni tudással múlta felül riválisát.

A finálé első pillanatától látszott, hogy nem lehet sok pontra számítani, állásból küzdöttek egymással a felek, ám nem tűnt úgy, hogy bármelyikük is felül tudna kerekedni. A bírók aztán előbb Bácsit intették meg, a térdelőhelyzetből azonban semmit sem tudott vele kezdeni a török, igaz, a szünet előtt fél perccel Cebi intését Bácsi nem tudta kihasználni.

A pihenő után is öldöklő küzdelem folyt a szőnyegen, Bácsi volt aktívabb és mozgékonyabb, s 3:43 percnél Cebit ismét megintették, ami már 1-0-s magyar vezetést jelentett. Az FTC birkózója a parterhelyzetből mindent megpróbált, de megint nem tudott emelni vagy pörgetni, húsz másodperccel később így állásból folytatódott a csata. A hajrá hősies küzdelmet hozott mindkét részről, Bácsi tudta, nem szabad engednie, hogy visszainthessék a bírók, ezért szakadatlanul ment előre, tolta ellenfelét, próbálkozott, de Cebi is jól állt a lábán. Az utolsó percben már mindkét sportoló nagyon elkészült erejével, Bácsi azonban továbbra is ment előre, ezzel pedig elkerülte az intést, és megnyerte élete második Európa-bajnoki címét.

"A délelőtt álomszerűen alakult, a jó sorsolásnak köszönhetően fokozatosan jöttek a nehezebb ellenfelek - nyilatkozott az MTI-nek Bácsi, miután fogadta Hegedűs Csaba szövetségi elnök és az egész csapat gratulációját. - Cebi irambirkózása nem igazán az én stílusom, de most ehhez kellett alkalmazkodni. A végén tisztában voltam vele, hogy nem fogok tudni akciót csinálni, így mentem, amíg csak bírtam." Hozzátette, hogy Finnországban szeret versenyezni, 2008-ban ugyanis Tamperében nyert.

"Azért most már jó lenne valahol máshol is győzni, mondjuk a szeptemberi világbajnokságon" - mondta.

Bácsi Péter pályafutásának negyedik Eb-érmét szerezte meg: 2008-as sikere után 2010-ben harmadik, míg egy évvel később második lett 74 kilogrammban.

Vasárnap korábban az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás megnyerte a 71 kilósok küzdelmeit, Szabó László pedig ötödik lett a 75 kilósok mezőnyében.
Bácsi Péter a magyar csapat negyedik dobogós helyét harcolta ki Vantaában, mivel Lőrincz aranyát megelőzően csütörtökön a szabadfogású Ligeti Dániel, majd pénteken a szintén szabadfogású Veréb István bronzérmet nyert.

Korábban

Aranyérmet nyert Lőrincz Tamás a kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájában a birkózó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján a finnországi a Vantaában.

A tavaly 66 kilóban győztes ceglédi sportoló a fináléban Raszul Csunajevvel csapott össze, és tussal verte azeri ellenfelét.

A mérkőzés a magyar elképzelések szerint alakult, Lőrincz kiválóan, zártan védekezett, s próbálta mozgatni riválisát, aki nem fért hozzá. A mérkőzésvezető az első másfél percben mindkét birkózót nagyobb aktivitásra kérte, majd 1:50 percnél a magyart intette, akinek térdelő helyzetbe kellett mennie. A kínálkozó lehetőséggel Csunajev nem tudott mit kezdeni, mert ellenfele kiválóan mozgott szorult helyzetében, így húsz másodperc hasztalan próbálkozás után felállította a feleket a bíró. A szünetig tovább folyt az álló harc, majd a pihenő után fél perccel az azerin volt a sor, hogy letérdeljen.

Lőrincznek tulajdonképpen muszáj volt kihasználnia az esélyt, s ő ismét bizonyította, hogy kiválóan emel: Csunajev fejéhez guggolt, onnan fogta össze riválisát, majd kiemelte és átforgatta Csunajevet, aki olyan szerencsétlen helyzetbe került, hogy nem menekülhetett. Lőrincz 4:02 percnél tusolta, s ezzel - 2006 és 2013 után - pályafutása harmadik kontinensbajnoki címét szerezte meg.

Az olimpiai ezüstérmes magyar birkózó emellett 2010-ben harmadik, 2011-ben pedig második volt Európa-bajnokságon.

"Az az igazság, hogy ez a fiú nagyon jó állásból, nagyon gyorsan és ügyesen dob - kezdte értékelését az MTI-nek Lőrincz, hozzátéve, hogy a 2012-es kínai olimpiai kvalifikációs versenyen is birkózott vele, s ott az első menetben óriásit dobott rajta az azeri birkózó. - Ezért is muszáj volt az elején vigyáznom, s nem tudtam azt birkózni, amit szoktam. Amikor lement, egy kicsit hamarabb indítottam talán, mint kellett volna, de nem akartam neki időt hagyni, hogy elmozogjon, aztán amikor emeltem, pont úgy helyezkedett, hogy teljesen beszorult a karom közé, lent pedig már nem volt esélye elkerülni a tust. Nagyon boldog vagyok, csak Viktort sajnálom" - utalt arra, hogy testvére a 85 kilogrammosok versenyében a nyolcaddöntőben kikapott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anelka Brazíliába szerződik

Brazíliában, az Atlético Mineiro labdarúgócsapatában folytatja pályafutását Nicolas Anelka. Tovább olvasom