Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Megalakult az új Magyar Olimpiai Akadémia

Aján Tamás elnökletével megtartotta alakuló ülését a Magyar Sport Házában az új összetételű Magyar Olimpiai Akadémia (MOA).

A keddi tanácskozáson részt vett Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, aki elmondta, hogy a MOB az olimpiai eszme és a magyar sportmozgalom olimpiai hagyományainak ápolása céljából működteti a MOA-t.

Az 1985-ben alapított MOA feladata a hazai és a nemzetközi olimpiai mozgalom céljainak támogatása, továbbá az olimpiai eszme terjesztése céljából ismeretterjesztő, tudományos és népszerűsítő tevékenység folytatása, az olimpiai mozgalom hagyományainak ápolása és az olimpiai eszmével kapcsolatos nevelés, oktatás, kutatás támogatása.

"Nincs olyan megye Magyarországon, ahol ne tartottunk volna vándorgyűlést. Ápoljuk a hagyományokat és terjesztjük az olimpiai eszmét" - nyilatkozta Aján Tamás, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja, a MOB elnökségi tagja, aki 1989-ben Schmitt Páltól vette át a MOA irányítását.

Az ülésen együttműködési megállapodást írt alá Aján Tamás és Kovács Géza, a Sportiskolák Országos Szövetségének (SIOSZ) elnöke. A felek kijelentették, hogy a sportutánpótlás-nevelést és az ötkarikás mozgalom összekapcsolódásának hangsúlyozását tartják legfontosabb közös céljuknak.

A MOA vezetése - Magyar Zoltán alelnök, kétszeres olimpiai bajnok tornász, a MOB alelnöke és Jakabházyné Mező Mária szakedző, a MOB Nők a Sportban Bizottság tagja, aki a MOA megalakulásától, 1985 óta tevékenykedik a szervezetben és további 4 évig lesz az akadémia főtitkára - mellett a korábbi és az új akadémia-tagok is bemutatkoztak: Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Takács Ferenc professzor emeritus, író, kutató, tudós, Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója, Kékesi László, a Kemény Ferenc Általános és Sportiskola igazgatója, Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Hagyományőrző Bizottság elnöke, a DOBÓ SE elnöke, Szikora Katalin egyetemi docens, Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára, Printz János közgazdász, a Zsivótzky Gyula Olimpia Kör elnöke, Trzaskoma-Bicsérdy Gabriella egyetemi adjunktus, Győr Béla, a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottság tagja és Szijj Lilla, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia ösztöndíjas hallgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karim Benzema az év labdarúgója Franciaországban

A 24 éves támadó idén spanyol bajnokságot nyert klubcsapatával, a Real Madriddal. Tovább olvasom