Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Megérkezett az olimpiai pénz a MOB-hoz

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól (ÖTM) megérkezett a Magyar Olimpiai Bizottsághoz (MOB)a pekingi olimpiai részvételt fedező 430 millió forint - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója.
A Wesselényi közalapítványhoz viszont továbbra sem jött meg az ígért támogatás, így azok a sportolók és edzők, akiknek ez az egyetlen jövedelemforrásuk, idén még nem kaptak pénzt - tette hozzá. A Magyar Paralimpiai Bizottság sem kapta meg a részvételhez szükséges 70 milliót, de ők azért, mert a tavalyi támogatásról szóló elszámoláshoz további iratokat rendelt be tőlük a minisztérium.

A pekingi olimpiai részvételre fordítható 430 millió forint hétfőn délután megérkezett a MOB számlájára - mondta Molnár Zoltán. Ebből több mint 70 milliót már tovább is utalt az olimpiai bizottság az egyik pénzére várakozó cégnek, amelyik a magyar csapat pekingi szállását és a belépőjegyeket intézi.

A Gerevich-ösztöndíjra szánt 235 millió, illetve a sportolókat segítő 60 milliós extra támogatás viszont továbbra sem érkezett meg a pénzt kezelő Wesselényi Közalapítványhoz - mondta Molnár Zoltán. Az ösztöndíj sok esetben az olimpiára készülő sportoló, edző egyetlen jövedelemforrása, így vannak olyanok, akik idén még egy fillért sem kaptak - tette hozzá.

A Gerevich-ösztöndíj idén összesen 565 milliós támogatást kap. Ebből az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hétfői közleménye szerint áprilisban 235 milliót kifizetnek, a többi 330 milliót folyamatosan utalják majd. Az extra támogatás 60 millió forint, a hagyományok szerint a kvótát szerzett sportolók kapnak ebből havonta legalább 100 ezer forintot az olimpia előtti három hónapban.

Molnár Zoltán szerint vissza kellene térni a régi finanszírozási rendszerhez, amikor nem a minisztérium, hanem a közalapítványok és a kiemelten közhasznú testületek - így a MOB is - kezelték a pénzeket.

A Magyar Paralimpiai Bizottság sem kapta meg a részvételhez szükséges 70 millió forintot. A minisztérium indoklása szerint azért, mert a tavalyi támogatás elszámolását hiányosan adták be. Gömöri Zsolt, a MPB elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, még kedden, de legkésőbb szerdán benyújtják a hiányzó papírokat, így nem lesz akadálya az utalásnak. Gömöri Zsolt közölte, a felkészülésre szánt 30 millióról még nem született szerződés, ráadásul szakmai szempontok alapján valójában 39 millióra lenne szükség a zavartalan munkához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szávay győzelemmel kezdett Charlestonban

Győzelemmel mutatkozott be Szávay Ágnes az 1,3 millió dollár összdíjazású női teniszversenyen az… Tovább olvasom