Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Navracsics nyilvánosságra hozná a FIFA teljes jelentését

Az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa a szombati Financial Timesnak mondta ezt el.
Navracsics Tibor szerint "a kételyek eloszlatása érdekében" teljes terjedelmében nyilvánosságra kellene hozni azt a jelentést, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezésére benyújtott pályázatok elbírálásának módjáról készíttetett.

Az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa a szombati Financial Timesnak kijelentette: a labdarúgás integritását évek óta kikezdik a korrupcióval kapcsolatos állítások. Navracsics Tibor szerint ezért ideje lenne, hogy a FIFA "minden kártyáját kiterítse az asztalra", eloszlatandó a jelentésben foglaltakkal kapcsolatos kételyeket.

A londoni gazdasági napilap szerint a magyar EU-biztos kijelentése olyan figyelmeztetésként is értelmezhető, amely azt jelzi, hogy Brüsszel esetleg újragondolja a FIFA kereskedelmi jogosultságait.

A FIFA számára a legaggályosabb az lenne, ha módosulna az EU-bizottság hozzáállása a médiajogok szabályozásához. A bizottság jelenleg rugalmasan viszonyul a futballtornák közvetítési jogának értékesítési módszereihez, elvileg azonban e hozzáállás szigorodása esetén szűkülhetnek a FIFA értékesítési jogosultságai és a nemzeti labdarúgó szövetségek ellenőrzése alá kerülhetnek azoknak a vb-mérkőzéseknek a közvetítési jogai, amelyeket az adott ország válogatottja játszik - írta a szombati Financial Times.

A FIFA etikai bizottságának vezetője, a német Joachim Eckert csütörtökön jelentette be - az etikai bizottság vizsgálati részlegének vezetője, az amerikai Michael Garcia által összeállított jelentésre hivatkozva -, hogy a bizottság nem talált semmi olyasmit - például megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni. Így a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

Garcia azonban azonnal közölte, hogy a döntéshozói kamara elnökének összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek.

A pályázati elbírálásokkal kapcsolatos korrupciógyanút a nyáron vetette fel a The Sunday Times. A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap júniusi feltáró riportsorozata szerint bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LeBron James vezetésével clevelandi győzelem Bostonban

A vendégek az utolsó negyedben 19 pontos hátrányban is voltak, innen fordítottak. Tovább olvasom