Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Negatív Kovács Ágnes doppingtesztje

Megérkezett a Magyar Úszó Szövetségbe a Magyar Antidopping-csoport értesítése Kovács Ágnes november 8-án levett vizeletmintájának laboreredményéről. A seibelsdorfi WADA-akkreditált laboratórium értesítése szerint a teszt negatív eredményt hozott.
Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó néhány hete egy előre be nem jelentett ellenőrzésen 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget - 75 ml - nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Kovács ezek után hivatalos elfoglaltságra hivatkozva megtagadta a további mintaszolgáltatást, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

A mintaszolgáltatás megtagadása, a hatályos jogszabályok és a Nemzetközi Doppingügynökség (WADA) szabályainak értelmében, doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága ennek ellenére a múlt héten úgy határozotott, hogy Kovács az október 30-i ellenőrzés során nem valósított meg doppingvétséget.

A testület úgy értékelte, az olimpiai bajnoknő megindokolta, miért távozott idő előtt az ellenőrzésről, hiszen közölte, Roger Moore, az UNICEF képviselője várja. A bizottság szerint, ha nem lett volna megfelelő indok távozására, akkor az eset önhibának minősülne. Kovács Ágnes azonban olyan súlyú sportdiplomáciai találkozón vett részt, amely a magyar sport egésze szempontjából is kiemelkedően fontos.

Kovács Ágnes jelenleg a magyar válogatott keret tagjaként a december 13. és 16. között esedékes rövidpályás Európa-bajnokságra készül az esemény helyszínén, Debrecenben. Az ügye azonban még nem ért véget, hiszen a MÚSZ a jogerős döntésről köteles értesíteni a Nemzetközi Úszóstzövetséget (FINA), az Európai Úszószövetséget (LEN), a Nemzetközi Doppingellenes Központot, a Nemzetközi Sportbíróságot, a Magyar Olimpiai Bizottságot és a sport-szakállamtitkárságot. Amennyiben a FINA és a LEN nem ért egyet a döntéssel, megtámadhatja azt a Nemzetközi Sportbírságon. Ha Kovácsot elítélik, akkor kétéves eltiltást is kaphat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ibrahimovics lehet a legjobban kereső labdarúgó

Zlatan Ibrahimovics, az olasz Internazionale játékosa lehet a legjobban kereső labdarúgó a világon,… Tovább olvasom