Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

NOB: Thomas Bach a szervezet új elnöke

A német Thomas Bachot választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnökévé a szervezet tagsága kedden Buenos Airesben.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eddigi elnökei: 
1894-1896 Demetriusz Vikelasz (görög)
1896-1925 Pierre de Coubertin (francia)
1925-1942 Henri de Baillet-Latour (belga)
1942-1952 Sigfrid Edström (svéd)
1952-1972 Avery Brundage (amerikai)
1972-1980 Michael Killanin (ír)  
1980-2001 Juan Antonio Samaranch (spanyol)
2001-2013 Jacques Rogge (belga)
2013- Thomas Bach (német)

A német Thomas Bachot választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnökévé a szervezet tagsága kedden Buenos Airesben. A német sportdiplomata a 12 év után távozó belga Jacques Rogge-ot követi a poszton, a megbízatása nyolc évre szól. Ő a NOB kilencedik elnöke.

A legesélyesebbnek tartott Bach mellett még a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a szingapúri Ng Ser Miang, a tajvani Vu Csing-kuo, a svájci Dennis Oswald és az ukrán Szerhij Bubka pályázott a posztra. A keddi szavazás már a második körben eldőlt, az elsőben Vu Csing-kuo esett ki.

Az ügyvéd-üzletember, korábbi vívó Thomas Bach az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak.

A keddi szavazás során az első fordulóban Vu Csing-kuo esett ki, majd Bach már a második körben megkapta a voksok egyszerű többségét: ekkor a 93 szavazatból 47 kellett a sikerhez, s a német sportdiplomatára 49-en voksoltak. Carrion 29, Ng Ser Miang 6, Oswald 5, Bubka pedig 4 szavazatot gyűjtött. A végeredményt, a győztes kilétét Rogge ismertette a tagsággal.

Székfoglalójában Bach azt mondta: nagyon köszöni barátainak a támogatást.

"Ez a bizalom tagadhatatlan jele. Tudom, milyen nagy a NOB elnökének felelőssége. A legjobb tudásom szerint munkálkodom majd" - fogalmazott, hangsúlyozva: hogy az ajtaja, a füle és a szíve mindig, minden NOB-tag előtt nyitva lesz.  

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnöke. Fotó: MTI/AP/Pool/Alexander Hassenstein (galéria)

Szabó Bence: Magyarország jól járt Thomas Bach megválasztásával

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint Magyarország jól járt azzal, hogy kedden a német Thomas Bachhot választották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új elnökévé.

"Jól jártunk a NOB új elnökével, Thomas Bachhal. Borkai Zsolt elnök úr nyáron, mintegy másfél hónappal ezelőtt járt nála, akkor átbeszélték a magyar-német sportkapcsolatokat is" - idézte Szabó Bencét a MOB közleménye.

Szabó jól ismeri a NOB új vezetőjét, mivel ő is vívó olimpiai bajnok. Hozzátette: Magyarország számára is kedvező, hogy ismét európai elnöke van a NOB-nak.
A MOB-nál elégedetten értékelték azt is, hogy szombaton Tokió nyerte el a 2020-as játékok rendezési jogát.

"Olyan város, ahol abszolút biztonságban érezhetjük magunkat, az infrastruktúra jelentős részben készen van" - mondta ezzel kapcsolatban Szabó Bence.

A MOB főtitkára a birkózás programban tartását is komoly sikerként értékelte, mivel "Magyarországnak fontos a sportág, fontos, hogy jelen legyen az olimpiákon, 2020-ban, és azután is."

"Összegzésként elmondhatom, Magyarország szempontjából igen kedvező döntések, választások születtek a NOB 125. ülésén, Buenos Airesben, mind a 2020-as olimpiai helyszín és a birkózás programban maradása, mind pedig a NOB új elnökének személye tekintetében" - tette hozzá Szabó Bence, aki Borkai Zsolttal, a MOB elnökével együtt a leköszönő NOB-elnök, Jacques Rogge meghívására utazott Buenos Airesbe, a NOB 125. ülésére.

A franciául és angolul folyékonyan beszélő ügyvéd-üzletember, korábbi vívó Thomas Bach - akit régóta Rogge utódjának tartottak - az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak, vezeti hazája olimpiai bizottságát, utóbbi tisztségéről szeptember 17-én lemond.

Joachim Gauck német államfő és Angela Merkel kancellár az elsők között gratulált a NOB új elnökének.

A Buenos Aires-i NOB ülésen szombaton az dőlt el, hogy a 2020-as nyári játékokat Tokió rendezi. A japán város már az elsőkörös szavazásban is a legtöbb voksot kapta. A második fordulóba rajta kívül "szétlövés" után Isztambul jutott be Madriddal szemben. A döntő szavazáson Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

Vasárnap arról határozott a tagság, hogy a birkózás kerüljön be - illetve vissza - a 2020-as és ezzel együtt a 2024-es olimpia műsorába 26. sportágként. A másik két pályázó a fallabda, valamint közösen a baseball és a softball volt. A szavazáson a birkózás 49, a baseball/softball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott.


Korábban

Már a szavazás második körében eldőlt a keddi elnökválasztás a NOB Buenos Aires-i, 125. ülésén. Ezt Jacques Rogge, a szervezet 12 év után távozó vezetője jelentette be.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a hat pályázó közül Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke már az első körben kiesett a versenyből.

Rajta kívül a német Thomas Bach, a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a szingapúri Ng Ser Miang, a svájci Dennis Oswald és az ukrán Szerhij Bubka jelentkezett a posztra.

A szavazás végeredményét magyar idő szerint 17.30 órakor ismertetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EURO-2020: az MLSZ pályázik az egyik Eb-helyszínre

Csányi Sándor az Orbán Viktorral és Michel Platinivel, az UEFA elnökével tartott sajtótájékoztatón… Tovább olvasom