Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Öttusa Eb - Aranyérmes a férfi és a női váltó

Mind a férfi, mind a női magyar csapat aranyérmet szerzett az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.
Aranyérmes a férfi váltó

A Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence összeállítású férfi csapat aranyérmet szerzett az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.

A magyarok megnyerték a vívást és a 3x100 méteres úszást, a lovaglásban pedig megőrizték vezető pozíciójukat, így a lövészetekkel megszakított futásnak elsőként vághattak neki. A 3x2000 méter során fokozatosan növelték előnyüket, köszönhetően annak, hogy Demeter, Marosi, majd Kasza is nagyon jól lőtt, utóbbi például a két sorozatában egyet sem hibázott.

Másodikként a lengyelek, harmadikként a fehéroroszok értek a célba.

Tavaly Debrecenen is a magyar váltó győzött, de akkor Marosi és Kasza mellett Németh Róbert volt a harmadik csapattag.

Aranyérmes a női váltó

Aranyérmet szerzett - ezzel megvédte címét - a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású csapat az angliai öttusa Európa-bajnokság hétfői váltóversenyében.

A magyarok - mindhárman több győzelmet aratva, mint amennyi vereséget elszenvedve - megnyerték a vívást, majd nagy fölénnyel a 3x100 méteres úszást is, így két szám összesítésében magabiztosan álltak az élen a kilenc együttest felvonultató mezőnyben. A lovaglásban ezek után mindössze egy verőhibával teljesítették a pályát, és mivel közvetlen üldözőik rosszabb eredményt értek el, tovább nőt az előnyük, a lövészetekkel megszakított 3X2000 méteres futás során pedig meg tudták őrizni pozíciójukat.

A kombinált szám izgalmasan alakult, a magyaroknak a hetedik helyről felzárkózó németek lettek a legnagyobb ellenfeleik. Kovács két gyors lövészettel őrizte előnyét az üldözőkkel szemben, Gyeneseinek viszont az első sorozata nem sikerült, sok időt töltött a lőállásban, így több csapat közelebb került. A második lövészetben pedig a technika is ellene dolgozott, hat lövésénél semmit sem jelzett a tábla. Már éppen nagyon elkeseredett volna, amikor kintről bekiabáltak neki, hogy lőjjön tovább - más lehetőség nem is volt -, és aztán csakhamar összejött az öt zöld lámpa. Nagy futás következett, ezzel együtt az egyéniben ezüstérmes Tóth már csak 24 mp-es előnnyel vághatott neki a távnak a friss Európa-bajnok, olimpiai aranyérmes, és nagyon jól futó Lena Schöneborn előtt. Aztán folytatta angliai remeklését, első és második sorozatát is hiba nélkül, nagyon gyorsan tudta le, így a német üldözőnek nem volt esélye befogni őt.

"Már éppen kezdtem elveszteni a fejem, nem tudtam, mit csináljak, amikor nem jelzett a tábla, de szerencsére jó ütemben kiabáltak be, hogy csak csináljam tovább - idézte fel a lőállásban történteket Gyenesei. - A lövészetet leszámítva egyébként az egész napi teljesítményemmel elégedett vagyok. Tegnap el voltam keseredve amiatt, hogy nem jött össze az olimpiai kvótaszerzés, de éjszaka megrágtam magamban a dolgokat, és arra jutottam, hogy mivel a történteken változtatni úgysem tudok, igyekszem odafigyelni a mai versenyre, meg az ezután következőkre."

"Tudtam, hogy csak nagyon jó lövészettel tarthatom magam mögött Schönebornt - mondta Tóth. - Valahogy nem voltam ideges, arra gondoltam, hogy itt mindenképpen győznünk kell. Ma a csapat jól működött, mindig akadt valaki, aki a másik segítségére sietett."

A második helyezett németek mögött a franciák futottak be harmadikként.

Végeredmény:

női váltó, Európa-bajnok: Magyarország (Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila) 5578 pont (vívás: 45 győzelem/27 vereség/930 pont, úszás: 2:57.99 perc/1208 pont, lovaglás: 1180 pont, lövészet-futás: 23:55.90/2260) 2. Németország (Lena Schöneborn, Eva Trautmann, Annika Schleu) 5458 3. Franciaország (Amélie Cazé, Elfie Arnaud, Anais Eudes) 5398

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érmeket várnak a magyaroktól az ifjúsági öttusa Eb-n

Az ifjúsági Európa-bajnokság szerdán kezdődik Székesfehérváron. A megmérettetésre 20 országból… Tovább olvasom