Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Parázs elnökségi vita a kajakosok millióiról

Az egyik legsikeresebb magyar kajakosedzőnek, Sári Nándornak nem tetszett a szövetség jutalomelosztása. Szóvá is tette az elnökség szerdai ülésén. Az elnök, Baráth Etele félredobta politikusi létét, elmondta magánvéleményét az amúgy a legtöbbet kereső edzőről - írja az Index. Sári nemcsak magának, Fábiánnénak is többet adott volna.
Több mint ötórás elnökségi ülést tartott szerda délután a Magyar Kajak-kenu Szövetség, amelyen Sári Nándor és a szövetség elnöke, Baráth Etele hosszan vitatkozott az olimpiai jutalmakról.

Az Index információi szerint Sári azt kérdezte, milyen szempontok alapján osztják szét az edzők között az eredményességi jutalmat. Az elnök erre felvázolta: a szabályokban rögzített hatvan százalék – mármint az eredményes versenyző jutalmának hatvan százaléka – nem jár automatikusan, hanem csak adható, és részesülniük kell belőle mindazoknak, akik részt vettek a felkészítésben.

Magyar olimpikonok bevonulója a Pekingben. Ekkor még mindenki bizakodott
Magyar olimpikonok bevonulója a Pekingben. Ekkor még mindenki bizakodott a sikeres szereplésben.

Az edző igazságtalannak tartotta, hogy 29 milliót kapott. Részletes számításai szerint neki több járt volna, mert a teljes női szakág mellett a férfi párost – Kammerer és Kucsera – és az egyéniben indult Benkő Zoltánt is felkészítette a pekingi olimpiára. A nőknél a szintén nála felkészült Kovács Katalin egyesben negyedik volt, párosban aranyérmes Janiccsal, míg a négyes ezüstérmet szerzett. Kammererék aranyat akartak és egy másik érmet, de anélkül maradtak, a lengyelek kizárása után negyedik lehetnek ezren, ötszázon ötödikek.

A mesteredző úgy gondolta, szétdarabolódott a jutalomkeret, nem a megfelelő helyre került a pénz, de azt mondta, őt nem a kapzsiság vezeti. Szerinte Fábiánné Rozsnyói Katalin is többet érdemelt volna tízmillió forintnál, hiszen bő két hónappal az olimpia előtt még három versenyző – Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella – nála készült. A két edző közt nem volt felhőtlen a viszony Kovács távozása után, erre Fábiánné májusi megjegyzéséből lehet következtetni, amikor nem volt hajlandó kiejteni Sári nevét, csak sarlatánnak nevezte.

Az egyik elnökségi tag, Farkas Zoltán azt mondta az ülésen, hogy Sári gyémántcsiszoló, de csak úgy kaphat versenyzőket, nyersanyagot, ha a kisebb bázisokról érkezik utánpótlás. „Ezért nem kaphatsz meg te mindent, Nándi" – jelentette ki.

A jutalomból több kisebb egyesület edzője is részesült, de még Simon Miklós is, aki jelenleg Angliában ténykedik, de ő nevelte Benedek Dalmát és nyert vele 2006-ban világbajnokságot Szegeden. (Benedek végül ki sem jutott az olimpiára.)

Sári több segítséget várt volna az olimpia előtt, de nem kapott, és kifogásolta, hogy még csak hajó sem állt rendelkezésre mindig. Baráth erre úgy kontrázott, hogy túlvállalta magát, és inkább kudarcosnak érzi a szereplést, még ha az aranyérmes párost ő készítette is fel. Janics összeszedését és felhozását viszont nagy érdemnek tartotta.

Az edző erre úgy reagált, esze ágában nem volt a nőkkel foglalkozni, őt csak Kovács Katalin hívta fel, hogy vegye át a felkészítését, a többiek csak csapódtak hozzá. Kifejtette, nem tudott mást csinálni, mint hogy elvállalta a páros és a négyes felkészítését is.

„Ahogy teltek a napok, többen lettünk, egyre több számra készültünk, és senki sem mondta, hogy ne fogadjam a versenyzőket." Egyúttal ő vállalta a legnagyobb felelősséget az edzők közül, ezért is kaphatna hatmillió forinttal többet, vélte.

A jutalomosztásban a főtitkár és a kapitány mellett részt vevő elnök a magánvéleményét mondta el, amikor arra gondolt, Sári túlvállalta magát. Szakmailag képtelenség ennyi egységet megfelelően felkészíteni, hogy azok az elvárásoknak megfelelően legyenek képesek helyt is állni, mondta Baráth - írja az Index.

Olvasóink írták

  • 2. ÓÓ 2008. szeptember 25. 23:33
    „Ez mind szép és nagyon jó,hogy ennyit keresnek ,úgy gondolják megérdemlik ám legyen.De amíg ők vitatkoznak 6 millió forinton emberek százainál kapcsolják ki az áramot,nem tudják gyógyszereiket kiváltani,nem tudnak egy jóízűt vacsorázni mert nem tehetik meg mert gondolkozni kell,vagy a rezsit fizetik vagy .........Nem tudom ebből a summából amit edzőink kaptak vajon mennyit ajánlottak fel nemes célokra????????Erről nem olvastunk egy sort sem vagy netán gondolkoznak rajta?Mondjuk egy lélegeztő gép vásárlásához hozzá járultak-e?Gondolom nem tíz évi fizetésüket kapták egyszerre!”
  • 1. Carlo 2008. szeptember 25. 21:38
    „nyújtsd a kisújjad, s az egész karod kell.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiesett Szávay Ágnes Pekingben

Elveszítette mérkőzését Szávay Ágnes a pekingi női tenisztornán. A magyar versenyző a spanyol Anabel… Tovább olvasom