Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Rövidpályás gyorskorcsolya-vb: kínai és dél-koreai arany 1000 méteren és összetettben

Heidum Bernadett a hatodik helyen végzett, Knoch Viktor
a 18., Liu Shaolin Sándor a 20. lett 1000 méteren.
"Jobban éreztem magam ma, mint az első két napon - mondta Liu Shaolin az MTI-nek. - Az első futamban nagyon kemény ellenfeleket kaptam, taktikusan kellett megoldani, és ez sikerült is. A következő körben még taktikusabban kellett volna mennem, de ott az már nem jött össze, mert elfogyott az erőm."

"Az elődöntőre és előtte a negyeddöntős futamra nyugodtan készültem, mindenféle teher nélkül tudtam ott versenyezni" - nyilatkozta az MTI-nek Heidum. "Az első futam, a selejtező volt az, ahonnan mindenképp szerettem volna továbbmenni. Miután ez sikerült, a továbbiakban már csak arra figyeltem, hogy a verekedésekből, ütközésekből kimaradjak."

Kínai és dél-koreai arany 1000 méteren és összetettben

A nőknél a kínai Vang Meng, a férfiaknál pedig a dél-koreai Szin Da Vun nyerte az összetett világbajnoki címet vasárnap a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya-vb-n.

Az összetett győzelem eldöntésére mindkét nemnél 3000 méteres szuperdöntőket rendeztek, amelyen a távonkénti finálékban szerepelt versenyzők közül a legjobb nyolc indulhatott. A távonkénti döntőkben a korcsolyázók pontokat kaptak, ez alapján alakult ki, melyik nyolc versenyző állhatott rajthoz a szuperfináléban.

A nőknél a négyszeres olimpiai bajnok Vang Meng úgy vághatott neki a futamnak, hogy valódi esélye az addig gyűjtött pontok alapján már csak neki és a dél-koreai Park Szung Hinek volt az összetett diadalra. A két versenyző ennek megfelelően leginkább egymásra figyelt, de a táv háromnegyedéhez közeledve összeértek, Park elesett, a dél-koreai Sim Szuk Hi által megnyert szuperdöntő után pedig a versenybírók Menget zárták ki, őt látták ugyanis szabálytalannak. A kínainak azonban így is sikerült nyernie az összetettben, Park ugyanis csak hatodikként ért célba, s így nem szerzett elég pontot ahhoz, hogy utolérje riválisát.

A férfiak szuperfináléjában a Debrecenben 1000 és 1500 méteren is győztes Szin Da Vun honfitársától, Kim Jun Dzsétől kapott olyan támogatást, amellyel be tudta biztosítani összetettbeli sikerét. A két dél-koreai végig uralta a mezőnyt, ők irányították a futam alakulását, s végül Jun Dzse győzelme, valamint Da Vun második helye azt jelentette, hogy utóbbié lett az összetett világbajnoki cím.

A férfiaknál Knoch Viktor a 24., Liu Shaolin Sándor a 26. helyen zárt, a nőknél Heidum Bernadett 20., Keszler Andrea pedig 25. lett összetettben.
A férfiaknál 48, a nőknél 44 versenyző állt rajthoz a debreceni vb-n.

Eredmények, összetett

férfiak, világbajnok:

Szin Da Vun (Koreai Köztársaság) 89 pont
2. Kim Jun Dzse (Koreai Köztársaság) 55
3. Charles Hamelin (Kanada) 39
...24. Knoch Viktor
...26. Liu Shaolin Sándor

nők, világbajnok:
Vang Meng (Kína) 68 pont
2. Park Szung Hi (Koreai Köztársaság) 58
3. Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság) 55
...20. Heidum Bernadett
...25. Keszler Andrea

Kínai és dél-koreai arany 1000 méteren

A nőknél a kínai Vang Meng, a férfiaknál pedig a dél-koreai Szin Da Vun nyerte az 1000 méteres versenyt vasárnap a Debrecenben zajló rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

A nőknél a szám olimpiai bajnoka, a 16-szoros vb-győztes Vang Meng nem hagyott riválisainak túl sok esélyt a döntőben, de mögötte meglepetésre nem honfitársai, Fan Ke-hszin és Csou Jang, hanem a pályafutása első világbajnoki érmét nyerő holland Jorien Ter Mors, valamint a brit Elise Christie ért célba másodikként és harmadikként. Vasárnap a legjobb magyarnak bizonyult Heidum Bernadett az egész hétvége legnagyobb hazai sikerét elérve a táv összesített eredményei alapján hatodik lett.

A férfiaknál az 1000 méteren pályafutása első vb-érméért hajtó olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelinnek a hollandok korábbi Európa-bajnokával, Sjinkie Knegttel, valamint az összetettben vezető dél-koreai Szin Da Vunnal, illetve az amerikai John Robert Celskivel kellett megküzdenie.

Hamelin a várakozásoknak megfelelően azonnal az élre állt, sokáig vezetett, a hajrában azonban Celski megközelítette, megpróbálta megelőzni, de a kanyarban összeértek, és mindketten elestek. Ennek nyomán Da Vun és Knegt fordult rá az utolsó egyenesre az első két helyen, és előbbi végül három századdal ért előbb célba, mint riválisa.
A férfiaknál 48-an, a nőknél 44-en indultak az 1000 méteres versenyben, Keszler Andrea a 22., Knoch Viktor a 18., Liu Shaolin Sándor pedig a 20. helyen zárt.

Eredmények, 1000 m
férfiak, világbajnok:
Szin Da Vun (Koreai Köztársaság) 1:30.374 perc
2. Sjinkie Knegt (Hollandia) 1:30.406
3. Charles Hamelin (Kanada) 1:40.094
...18. Knoch Viktor
...20. Liu Shaolin Sándor

nők, világbajnok:
Vang Meng (Kína) 1:31.549 perc
2. Jorien Ter Mors (Hollandia) 1:31.609
3. Elise Christie (Nagy-Britannia) 1:32.281
...6. Heidum Bernadett
...22. Keszler Andrea

Heidum nem jutott döntőbe 1000 méteren

Heidum Bernadettnek nem sikerült döntőbe jutnia 1000 méteren a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság vasárnapi zárónapján.

A Főnix Csarnok 2500 fős közönsége óriási üdvrivalgással fogadta az elődöntőbe bírói döntéssel bejutott magyart, akinek a brit Elise Christie mellett két kínai és egy dél-koreai korcsolyázóval kellett megküzdenie a fináléba kerülésért.

A rövidpályás gyorskorcsolya-vb zárónapja a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

A rajtot először egy bemozdulás miatt megismételtette a startbíró, másodszorra azonban már jól jöttek el a versenyzők. Heidum a negyedik helyre sorolt be, néhány kör után azonban elveszítette ezt a pozíciót. A táv feléhez közeledve a kínai Fan Ke-hszin az egyik kanyarban elcsúszott, így négy korcsolyázó harcolt tovább az első két, döntős szereplést érő helyért.

Heidum egészen az utolsó körig tapadt a harmadik helyen haladó kínai Csou Jangra, előznie azonban már nem sikerült.

A versenybírók utólag szabálytalan megmozdulásért megbüntették és kizárták a dél-koreai Park Szung Hit, és továbbjuttatták Fan Ke-hszint, ez azonban Heidum eredményén csak annyit módosított, hogy az elődöntős futamot nem a negyedik, hanem a harmadik helyen zárta.

Heidum bírói döntéssel elődöntős 1000 méteren

Heidum Bernadett bírói döntéssel elődöntőbe jutott 1000 méteren vasárnap a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság zárónapján.

A Főnix Csarnok több mint 2000 fős közönsége Keszler Andrea, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor selejtezős búcsúja után már csak Heidumnak tapsolhatott, aki nehéz ellenfelekkel, kínai, japán, holland és kanadai riválisokkal került össze a negyeddöntős futamában.

A rajt gond nélkül lezajlott, az első kör után azonban a kanyarban a japán elesett, így már csak négyen maradtak az első két, továbbjutást érő helyre. Heidum igyekezett taktikusan versenyezni, sőt, a hajrához közeledve - némi meglepetésre - megelőzte a kétszeres olimpiai bajnok kínait, de a holland és kanadai riválisával már nem bírt, harmadikként ért célba.

A rövidpályás gyorskorcsolya-vb zárónapja a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

A versenybírók azonban utólag megbüntették és kizárták a kanadai Marianne St-Gelais-t, mert úgy látták, hogy a futam elején ő lökte ki a japán Ajuko Itót, ez pedig azt jelentette, hogy Heidum bekerült a legjobb nyolc közé, ahol 13.57-kor szólítják ismét a jégre.

Nincs magyar a férfi 1000 méter negyeddöntőjében

Sem Knoch Viktor, sem Liu Shaolin Sándor nem jutott negyeddöntőbe 1000 méteren a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság vasárnapi zárónapján.

Liu Shaolin az 500 méteren világcsúcstartó amerikai szupersztár John Robert Celski mellett a holland Niels Kerstholt és az 500-on szombaton vb-címet nyert kínai Liang Ven-hao társaságában vágott neki futamának a selejtező második körében. A magyar versenyző jó rajtot vett, de a táv feléhez érve érvényesülni látszott a papírforma, Celski mögött a kínai és a holland, majd Liu Shaolin következett. A hajrára az amerikai tovább fokozta a tempót, Ven-hao és Kerstholt követte őt, a hazai közönség által bíztatott Liu Shaolin azonban ezt az iramot már nem bírta tartani. A célvonalon Celski haladt át elsőnek, Ven-hao pedig mindössze egy ezred másodperccel (!) előzte meg Kerstholtot.

A rövidpályás gyorskorcsolya-vb zárónapja a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

A szombaton 500-on nyolcadikként zárt Knochnak - ha lehet - még keményebb ellenfelek jutottak az orosz Viktor An, a kínai Vu Ta-csing, illetve a dél-koreai Noh Dzsink Ju személyében. A magyar versenyzőnek - bár a 2000 fős közönség űzte-hajtotta - az esélyeknek megfelelően nem sikerült bravúrt végrehajtania, s bár az utolsó körig üldözte az előtte haladó hármast, végül be kellett érnie a negyedik hellyel, ami a kiesést jelentette számára.

Heidum negyeddöntős 1000 méteren

Heidum Bernadett bejutott a negyeddöntőbe 1000 méteren a Debrecenben zajló rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság vasárnapi zárónapján.

Heidum a selejtező első futamában kapott helyet, s papíron három ellenfele közül kettő, az olasz Martina Valcepina és az amerikai Alyson Dudek volt az, akivel küzdenie kellett a két továbbjutó hely valamelyikéért. A magyar versenyző dinamikusan rajtolt, a második pozícióba állt be, majd egy nagyszerű előzéssel féltávnál átvette a vezetést. Az olasz és az amerikai óriási hajrába kezdett, az utolsó kanyarban szorosan Heidum mögött fordult, ám a hazai közönség lelkes és hangos buzdításától kísért magyar két századmásodperccel előbb érte el a célvonalat, mint Valcepina, a harmadik Dudek pedig nyolc századdal maradt el tőle.

A nyolcadik futamban magyar részről Keszler Andrea volt érdekelt, de aligha kaphatott volna nehezebb ellenfeleket, igaz, az ázsiai sztárokat így is elkerülte. A holland Jorien Ter Mors, a kanadai Valerie Maltais, valamint az olasz Cecilia Maffei ezzel együtt sem ígérkezett könnyű riválisnak. A futamban a papírforma beigazolódott, bár Keszlernek egészen az utolsó kör kezdetéig sikerült szorosan a holland és a kanadai mögött maradnia, végül kicsivel több mint hét tizedmásodperces hátránnyal ért célba Ter Mors és Maltais után a harmadik helyen.

A női negyeddöntőket 13.12-től rendezik a Főnix Csarnokban.

Knoch és Liu Shaolin is továbbment 1000 méteren

Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is továbbment 1000 méteren az első selejtezőkörből a debreceni Főnix Csarnokban zajló rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság vasárnapi zárónapján.

Liu Shaolin kanadai, japán és lett riválissal került egy futamba, a startnál pedig rögtön az élre állt, két körön keresztül ő diktálta a tempót, majd japán ellenfele megelőzte. Egy körrel később a kanadai Olivier Jean is elment a magyar mellett, utóbbi azonban egyből visszatámadott és az egyik kanyarban a belső íven megelőzte riválisát. A hajrához közeledve a kanadai támadta Liu Shaolint, de Jean az egyik kanyar kezdetén megcsúszott, egyensúlyát vesztette, így a magyarnak nem maradt más dolga, csak a célba korcsolyázni a futamgyőztes Rijoszuke Sakazume mögött.

A rövidpályás gyorskorcsolya-vb zárónapja a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

Knoch az orosz Viktor Annal, az olasz Yuri Confortolával és a szerb Miodrag Popoviccsal küzdött meg a továbblépésért. Utóbbi a papírformának megfelelően már az első néhány kör után lemaradt, az élen An haladt, míg a magyar és az olasz nagy csatába kezdett a második, még továbbjutást érő helyért. Knoch a táv felénél egy tökéletes előzést végrehajtva bement Confortola elé, aki egészen a végéig tapadt a magyarra, végül kettejük között célfotó döntött, Knoch egy fél korcsolyacipőnyivel előbb haladt át a célvonalon. A versenybírók aztán utólag szabálytalan megmozdulás miatt megbüntették és kizárták Confortolát.

A következő körben, 12.35-től már a negyeddöntőbe kerülésért küzdenek majd a korcsolyázók.

Európa legnézettebb vb-je a debreceni

Európában még nem volt annyira nézett rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság, mint a hétvégén Debrecenben rendezett sportesemény - mondta Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke

A hajdúsági megyeszékhely polgármestere a vasárnapi program előtt megtartott sajtótájékoztatón - az eseményt értékelve - úgy fogalmazott, még a nemzetközi szövetség (ISU) vezetői is meglepődtek azon, hogy a pénteki és a szombati napon átlagosan 2000-2500 néző volt a Főnix Csarnokban.

"A mai napra 3000 fős közönséget várunk, ez is bizonyítja, hogy nagy az érdeklődés Magyarországon a sportág iránt" - mondta Kósa Lajos, aki köszönetet is mondott a sportolókat buzdító szurkolóknak.

Kósa Lajos azt is jelezte, hogy a vb tapasztalatait felhasználva javaslatot tesznek majd az ISU kongresszusának a rövidpályás gyorskorcsolya népszerűsítésére. Hangsúlyozta, hogy a lebonyolítás megváltoztatásával kapcsolatban is vannak terveik, elsősorban annak érdekében, hogy a feltörekvő országok versenyzőinek is komoly esélye legyen a jobb eredmények elérésére.

A debreceni polgármester közölte, hogy az ISU delegáltjai teljes mértékben elégedettek voltak a világbajnoksággal és annak megrendezésével.

A rövidpályás gyorskorcsolya-vb zárónapja a debreceni Főnix Csarnokban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (galéria)

"A jég minőségével kapcsolatban azt kell tudni, hogy az ISU előírásai szerint -8 Celsius fokosnak kell lennie a jégnek, ugyanakkor ekkora nézőszámnál ezt nagyon nehéz megoldani, a közönségnek ugyanis biztosítanunk kell körülbelül 13-15 fokos hőmérsékletet a lelátón" - fogalmazott.

Kósa Lajos azt mondta: a vb-t a világ minden részén közvetítik, a szövetség számításai szerint világszerte nagyjából kétmilliárd néző láthatja az eseményeket.

Sallak György, a MOKSZ főtitkára, a szervezőbizottság egyik ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette, büszke arra, hogy a szövetség bebizonyította, nem csak Budapesten lehet világeseményt rendezni.
"Előzetesen problémát jelentett, hogy sikerül-e megtölteni a csarnokot, de a helyi profi szervezőknek köszönhetően végül ezzel sincs gond" - fogalmazott a főtitkár.

Orendi Mihály, a szervezőbizottság másik ügyvezető igazgatója a magyar válogatottal kapcsolatban azt mondta, a csapat felkészülése félúton jár, összetétele optimális, rutinosabb és fiatalabb korcsolyázók egyaránt helyet kaptak benne. Orendi úgy nyilatkozott, a magyarok nagyon örülnek annak, hogy sokan drukkolnak nekik, számukra ugyanakkor még szokatlan ennyi néző előtt versenyezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodik a női párbajtőrcsapat a barcelonai vívó Vk-n

A Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina összeállítású együttes a negyeddöntőben… Tovább olvasom