Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Több tízezren búcsúztatták Robert Enkét

Gyászszertartást tartottak a hannoveri stadionban az elmúlt hét elején tragikus körülmények között elhunyt német válogatott kapuvédő, Robert Enke emlékére.
A 45 ezer férőhelyes stadion már jóval a szertartás kezdete előtt zsúfolásig megtelt. Jelen voltak Enke családtagjai, rokonai, továbbá a németországi politikai és sportélet legmagasabb rangú képviselői. Joachim Löw szövetségi kapitánnyal az élen megjelent a teljes német válogatott, és képviseltette magát valamennyi Bundesliga-klub.

A 32 éves korában öngyilkosságot elkövetett, Németországban rendkívül tisztelt és szeretett Robert Enke koporsóját a stadion közepén ravatalozták fel. Az AWD stadion előtt már hajnaltól gyülekeztek az emberek. Az illetékesek a stadion mellett két nagy kivetítőt helyeztek el, és gyászolók tízezrei azokon követhették az eseményeket.

Joachim Löw szövetségi kapitánnyal az élen megjelent a teljes német válogatott.
Joachim Löw szövetségi kapitánnyal az élen megjelent a teljes német válogatott.

A hatóságok előzetesen mintegy 100 ezer gyászolóval számoltak. A háború utáni első német kancellár, Konrad Adenauer 1967 áprilisi temetésén mintegy 300 ezer gyászoló rótta le kegyeletét. Azóta hasonló méretű gyászszertartásra Németországban nem került sor.

A hetven perces gyászszertartás méltó volt Robert Enke emlékéhez. A hannoveri AWG-stadion előtt már kora hajnaltól gyülekeztek az emberek, a kapukat reggel 8 órakor nyitották meg, és a szertartás kezdetére, 11 órára a 45 ezer férőhelyes stadion már zsúfolásig volt. Mintegy 50 ezren pedig a bejárat közvetlen közelében elhelyezett hatalmas kivetítőkön keresztül követhették figyelemmel az eseményeket. Robert Enke felravatalozott, virágkoszorúkkal borított koporsóját a stadion közepén helyezték el. A német válogatott koszorúját a volt barátok és játékostársak, Michael Ballack és Per Mertesacker helyezték el.

A szertartáson - amelyet a hannoveri zenei főiskola vonóskvartettje nyitott meg - a családtagok, a rokonok és a barátok mellett jelen voltak a német politikai és sportélet legmagasabb rangú képviselői, Thomas de Maiziere belügyminisztertől kezdve Gerhard Schröder volt kancelláron keresztül Theo Zwanzigeriig, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnökéig. Joachim Löw szövetségi kapitány vezérletével ott voltak egykori játékostársai a nemzeti válogatottból, továbbá hannoveri klubjából, de vezetőivel és játékosokkal képviseltette magát a Bundesliga valamennyi klubja. Ezen a napon Németországban mindenki Robert Enkének és a Hannover 96-nak "szurkolt".

Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök beszédében a kiváló sportember tragikus halálával kapcsolatban a társadalom és az egyének felelősségére figyelmeztetett. Wulff felhívta a figyelmet az egymással szembeni, egyre inkább elhatalmasodó közömbösség veszélyére és arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek csakis az egymásra való odafigyeléssel előzhetők meg. A miniszterelnök szerint Németország Enkére nemcsak példát mutató sportolóként, de példát mutató emberként is emlékezik.

Megindító beszédet mondott Theo Zwanziger, a DFB vezetője is. Zwanziger méltatta Robert Enke sportolói és emberi nagyságát, ugyanakkor félelmei miatt eltitkolt betegségével, súlyos depressziójával kapcsolatban hangsúlyozta: a futball, a sikerek nem jelentenek mindent. A DFB elnöke szerint a sportnál, a labdarúgásnál vannak fontosabb dolgok is, mint például az egészség és a család. A gyászszertartás a legnagyobb méltósággal zajlott le, annak végén Enke egykori hannoveri játékostársai vitték ki a stadionból a koporsót. Robert Enkét kora délután a legszűkebb családi körben temették el 2 éves korában, szívbetegségben elhunyt kislánya, Lara mellé.

Az empedei temetőben a sír mellett a volt játékost - akárcsak 2006-ban kislányát Heinrich Plochg tiszteletes búcsúztatta. A szertartással egy időben mind többen tették fel a kérdést, hogy miként lehetett volna megelőzni a történteket, különös tekintettel arra, hogy Robert Enke már 2003 óta küszködött súlyos betegségével.

Többen azt az üzenetet fogalmazták meg, hogy a német - és nem csak a német - társadalomban alapvető mentalitásváltozásra van szükség. Amelynek lényege a valódi értékek megbecsülése, egymás segítése, továbbá a többi között annak felismerése, hogy aki a nyilvánosság előtt vállalja félelmeit, az nem gyenge, hanem erős. És a versengés, egymás legyőzése helyett - mint a DFB elnöke is fogalmazott - nemcsak a futballban, hanem az élet valamennyi területén jóval több emberségre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar válogatott: blama Belgiumban

Vereséggel zárta a 2009-es évet a magyar labdarúgó-válogatott miután szombaton barátságos mérkőzésen… Tovább olvasom