Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Úszó Eb: magyar érmek szombaton

Kapás Boglárka, Hosszú Katinka és Cseh László is ezüstérmet nyert, Balog Gábor bronzérmes lett szombaton a berlini Európa-bajnokságon.
Hosszú és Jakabos is döntős 200 méter pillangón

Berlin, 2014. augusztus 23., szombat (MTI) - Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is bejutott a 200 méter pillangó vasárnapi döntőjébe a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Mindkét magyar versenyző az első elődöntőben szerepelt, a német fővárosban három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremnél járó Hosszú - alig 45 perccel a 200 méter gyorson nyert ezüstje után - győzött 2:08.83 perces idejével, de tőle alig elmaradva lett harmadik Jakabos 2:09.19 perccel. Előbbi nyolc századdal gyorsabb volt a délelőtti előfutamban úszott idejénél, utóbbi viszont 32 századdal elmaradt tőle.

A második elődöntő élmezőnye még gyorsabb volt, így Hosszú a szám kétszeres címvédőjeként a negyedik, Jakabos pedig legutóbbi két kontinensviadal ezüstérmeseként a hetedik idővel került a fináléba.

Balog Gábor bronzérmes 200 méter háton

Balog Gábor bronzérmet nyert 200 méter háton a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A döntő másik magyar résztvevője, Bernek Péter negyedik lett.

Úszó Eb: magyar érmek szombaton. Fotó: MTI (galéria)

A német Christian Diener nagyon "bekezdett" a verseny elején, mögötte Balog volt a második 50 és 100 méter után is. Ezt követően a szám címvédője és világbajnoki ezüstérmese, a lengyel Radoslaw Kawecki begyújtotta a rakétákat és az élre állt. Az utolsó 50 méteren Bernek is megközelítette honfitársát és Dienert, de már nem tudta utolérni őket, ahogy Balog sem Dienert.

Balog 1:57.47 perccel lett harmadik, míg Bernek tőle öt századdal elmaradva negyedik. Előbbi fél másodpercet javított a pénteki elődöntőben úszott idején, míg utóbbi elmaradt tőle 11 századdal.

Kozma és Takács sem jutott döntőbe 50 méter gyorson

Kozma Dominik és Takács Krisztián sem jutott tovább az 50 méter gyors szombati elődöntőjéből a berlini Európa-bajnokságon.

A Kőbánya SC 23 éves versenyzője, Kozma az első futamban 22.35 másodperccel hetedik lett, míg Takács a másodikban 22.25 másodperccel ötödikként ért célba. Előbbi két századot rontott a délelőtti előfutamban elért eredményéhez képest, utóbbi 16 századot javított, de ez is kevésnek bizonyult, ugyanis a nyolcfős fináléhoz 22.15 másodperces időre lett volna szükség.

Takács összesítésben végül 11., Kozma pedig 13. helyen zárt.

Cseh László ezüstérmes 100 méter pillangón

Cseh László ezüstérmet nyert 100 méter pillangón a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Kőbánya SC versenyzője második medálját gyűjtette be a német fővárosban, ugyanis korábban győzött a 200 méter vegyesen.

A szám olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmese, aki a pénteki elődöntő után szétúszásra kényszerült a finálés szereplésért a francia Mehdy Metellával, lassan kezdett, csak nyolcadikként fordult, de aztán szédületes hajrával a második helyre jött fel 51.89 másodperces idejével.

Úszó Eb: magyar érmek szombaton. Fotó: MTI (galéria)

Ez volt a berlini kontinensviadal 12. magyar érme: Hosszú Katinka győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, Cseh László 200 méter vegyesen diadalmaskodott, Cseh ezüstérme mellett szintén második lett Biczó Bence 200 méter pillangón, Kapás Boglárka 1500 méter gyorson és a nyíltvízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva, 25 kilométeren pedig Olasz Anna, továbbá harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia, Kapás Boglárka 800 m gyorson és a női 4x200 méteres gyorsváltó.

Eredmények:

férfi 100 m pillangó, Európa-bajnok: Konrad Czerniak (Lengyelország) 51.38 másodperc
2. CSEH LÁSZLÓ 51.89
3. Pavel Szankovics (Fehéroroszország) 51.92


Hosszú Katinka ezüstérmes 200 méter gyorson

Hosszú Katinka ezüstérmet nyert 200 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A Vasas háromszoros világbajnoka ezzel teljessé tette medálgyűjteményét a német fővárosban, ugyanis korábban győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, tovább harmadik lett a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként.

Hosszú jól kezdett, sokáig vezetett, de az utolsó 70-80 méteren az olasz Federica Pellegrini elhúzott tőle, így végül másodikként csapott célba 1:56.69 perces idejével, amivel mindössze 39 századdal maradt el idén májusban úszott országos csúcsától.

Ez volt a berlini kontinensviadal 13. magyar érme: Hosszú Katinka győzött 200 és 400 méter vegyesen, illetve 100 méter háton, Cseh László 200 méter vegyesen diadalmaskodott, Hosszú ezüstérme mellett szintén második lett Biczó Bence 200 méter pillangón, Kapás Boglárka 1500 méter gyorson, Cseh László 100 méter pillangón és a nyíltvízi szakágban 10 kilométeren Risztov Éva, 25 kilométeren pedig Olasz Anna, továbbá harmadikként zárt a női szinkrontoronyugró páros, Kormos Villő és Reisinger Zsófia, Kapás Boglárka 800 m gyorson és a női 4x200 méteres gyorsváltó.

Eredmények:

női 200 m gyors, Európa-bajnok:
Federica Pellegrini (Olaszország) 1:56.01 perc
2. HOSSZÚ KATINKA 1:56.69
3. Femke Heemskerk (Hollandia) 1:56.81


Kapás Boglárka ezüstérmes lett 1500 méter gyorson

Kapás Boglárka ezüstérmet nyert 1500 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A 21 éves magyar versenyző harmadik medálját gyűjtette be a német fővárosban, ugyanis korábban harmadik lett 800 méter gyorson és a 4x200 méteres női gyorsváltó tagjaként.

Úszó Eb: magyar érmek szombaton. Fotó: MTI (galéria)

A BVSC úszója a verseny elején a középmezőnyben haladt, de féltávnál már harmadik volt. Nem sokkal később megelőzte, majd messze le is hagyta az olasz Martina Rita Caramignolit, de a spanyol Mireia Belmonte Garciát nem volt esélye utolérni, így simán második lett 16:03.04 perces idejével, amivel mindössze 46 századdal maradt el a tavalyi világbajnokságon úszott országos csúcsától.

Kormosék döntősök, Somhegyi nem jutott tovább

Nem jutott tovább férfi toronyugrásban a szombati selejtezőből Somhegyi Krisztián a berlini Európa-bajnokságon, ugyanakkor Kormos Villő és Gondos Flóra ott lehet a női szinkronműugrás délután 4 órakor kezdődő döntőjében.

Somhegyi az öt ugrására 333,20 pontot kapott, ezzel senkit nem tudott megelőzni a 15 fős mezőnyben, amelyből a legjobb 12 került a fináléba.
A nőknél a kilenc duót felvonultató szinkronműugrásban a Kormos, Gondos kettős 252,06 pontot gyűjtött, ezzel két riválisát megelőzve a hetedik lett, ennél fogva a nyolcas fináléban folytathatja szereplését. A döntőben minden kettős tiszta lappal indul, vagyis úgy mutathatja be 3 méterről az újabb öt ugrást, hogy nem viszi magával a selejtezőben kiérdemelt pontszámát.

Korábban írtuk:

A női mezőnyben Jakabos Zsuzsanna bizonyult a leggyorsabb magyar úszónak szombat délelőtt a berlini Európa-bajnokságon.

A női mezőnyben Jakabos Zsuzsanna bizonyult a leggyorsabb magyar úszónak szombat délelőtt a berlini Európa-bajnokságon: a 200 m pillangó selejtezőjéből a második legjobb idővel jutott tovább.

A tavaly októberi vállműtétjét követően több hónapot kihagyni kényszerült sportoló a matinés próbán 2:08.73 perc alatt ért célba, ezzel még a szám Eb-címvédőjét, a kontinentális csúcsot 2:04.27-tel tartó Hosszú Katinkát is megelőzte, aki összesítésben negyedik lett (2:08.91).

Az országonként az előfutamokból csak a két legjobbat továbbengedő szabálynak ezúttal Verrasztó Evelyn esett áldozatul, ugyanis eredménye (2:10.97) alapján, nyolcadikként bőven befért a legjobb 16 közé, a létszámkorlát miatt mégsem folytathatja a délutáni elődöntőben.

"Csak az utóbbi két-három hétben éreztem úgy, hogy van értelme elindulnom az Európa-bajnokságon" - mondta az MTI-nek Jakabos, aki ebben a versenyszámban 2010-ben és 2012-ben is Eb-ezüstérmes volt. "Számomra is kellemes meglepetés a mai úszásom, örülök, hogy így sikerült."

"Megyünk tovább, ez csak a délelőtti lecke volt..." - zárta rövidre mondandóját Hosszú Katinka, aki a német fővárosban már három egyéni számban - 400 és 200 méter vegyes, 100 méter hát - győzött, a Jakabost is a soraiban tudó 4x200 méteres gyorsváltóval pedig Eb-bronzot érdemelt ki.

Két magyar van ott az 50 méter férfi gyors második etapjában is. A Berlinben 200 méter gyorson negyedik, 100-on hatodik Kozma Dominik a kilencedik idővel (22.33 mp) vált a "tizenhatok" társaságának tagjává, míg 11. helyen került tovább a 21.42 másodperccel országos csúcstartó Takács Krisztián (22.41). Az Eb-újonc Holoda Péter az 50. helyen végzett (23.58).

"Én nem vagyok ötvenes sprinter, elsősorban a vasárnapi vegyesváltó szempontjából örülök az időeredményemnek" - jelentette ki Kozma.
A délelőtti megméretésből továbbjutó négy úszón kívül az - eddigi 18.00 helyett 16.00 órakor kezdődő - elődöntős-döntős programban további magyarok is helyet kapnak, illetve egy duplázó is akad. Hosszú Katinka a 200 méteres pillangó előtt még érdekelt a 200 méter gyors fináléjában is, döntőzik továbbá 1500 méter női gyorson Kapás Boglárka, 100 méter férfi pillangón Cseh László, valamint 200 méter háton Bernek Péter és Balog Gábor.

Érdekesség, hogy aki az öt döntős közül az első érmet nyeri, mindenképpen "mérföldkő-birtokossá" lép elő, ugyanis a normál - vagyis 50 méteres - medencében rendezett Európa-bajnokságokon - már a berlini eredményeket is beleszámítva - a magyar úszósport képviselői eddig 79 első, 69 második és 49 harmadik helyezést értek el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg nem adott kapusgól a spanyol bajnokság szezonnyitóján - videóval

Elképesztő mérkőzéssel kezdődött a spanyol labdarúgó-bajnokság 2014/15-ös szezonja. Tovább olvasom