Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Úszó Eb: Verrasztó Dávid aranyérmes

Verrasztó Dávid aranyérmet, Hosszú Katinka és a a 4x100 méteres férfi vegyesváltó bronzérmet nyert az úszó Eb utolsó napján! Cikkünk folyamatosan frissül!
Bronzérmes a 4x100 méteres férfi vegyesváltó

A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik alkotta magyar csapat bronzérmet nyert a 4x100 méteres férfi vegyesváltók küzdelmében a berlini úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. Ez volt az utolsó döntő a kontinensviadalon.

A magyaroknál Cseh László kezdett háton, a franciák és a britek mögött harmadikként adta át a "stafétabotot" Gyurta Dánielnek. Az olimpiai bajnok mellúszó tartotta a lépést az élboly tagjaival, majd Pulai Bence a pillangó után ugyancsak negyedikként ért a falhoz. A befejező ember, Kozma Dominik aztán remek teljesítményt nyújtott 100 gyorson, feljött a harmadik helyre, s egészen a végéig tartotta is ezt a pozíciót.

Az élen brit, francia, magyar volt a sorrend, a magyar váltó 3:33.11 perc alatt teljesítette a távot.

"Hatalmasat úsztunk mind a négyen! - vállalt szóvivői szerepet Kozma. - Cseh Laci csak annyit mondott nekem, hogy ezen az Eb-n most először sprinteltem végig a száz métert úgy, hogy mindent kiadtam magamból. Szó se róla, a 47.08 másodperces időm egészen óriási..."
Úszó Eb: magyar sikerek a zárónapon. Fotó: MTI


Kapás ötödik 400 méter gyorson

Kapás Boglárka az ötödik helyen végzett a 400 méter gyors döntőjében a berlini úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A BVSC úszója korábban egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött a német fővárosban, most azonban nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Az ideje 4:06.61 perc volt.

Győzött a brit Jazmin Carlin 4:03.24-gyel.

"Ebben most ennyi volt - adott helyzetjelentést az 1500 méter gyorson második, 800 méter gyorson harmadik, a 4x200-as gyorsváltóval pedig szintén bronzérmesként végzett Kapás." Ezt már csak amolyan ráadásnak tekintettem. Szerintem a helyezés és az idő is reális, örülök, hogy így sikerült ez az Európa-bajnokság"

Verrasztó Dávid aranyérmes 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid aranyérmet szerzett 400 méter vegyesen a berlini úszó Európa-bajnokság utolsó napján.

A Jövő SC Veolia versenyzője, aki pénteken ünnepelte 26. születésnapját, a legjobb idővel került a fináléba, s ott is esélyeshez méltóan teljesített. A pillangóúszás után ugyan még csak a második helyen fordult a brit Roberto Pavoni mögött, de a hátat követően már ő vezetett, s mellen tovább növelte előnyét. Az utolsó száz méterre egy testhosszas előnnyel fordult, s már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet (4:11.89 perc).

Verrasztó 2010-ben és 2012-ben is ezüstérmes volt ebben a számban az Eb-n Cseh László mögött. Normálmedencében ez az első Eb-címe, s ez a magyar úszósport 80. Eb-aranya.

Verrasztó Dávid 38 évvel azután nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

Verrasztó, a Jövő SC kiválósága, aki ötvenes medencében még nem nyert Eb-t, ezüstöt viszont kétszer is, csak az elején, pillangón hagyott kétséget a felől, hogy nyer-e a német fővárosban. Háton és különösen mellen aztán maga mögött hagyta a mezőnyt, s gyorson magabiztosan őrizte meg a célig a vezető pozíciót. A 4:11.89 perc alatt elért sikerével a 80. magyar Eb-arany tulajdonosa lett a normálmedencés kontinensviadalok 1926 óta íródó történetében.

A sportoló azt mondta: véleménye szerint Magyarországon nincs akkora értéke az Eb-győzelemnek, de azért elégedett, és örül, hogy nyert.

"Arra nincsen recept, hogy mikor lesz valaki első, egyszer sikerül, egyszer nem. Én remélem, két év alatt, a riói olimpia előtt megtanulom, hogy egyenletesen jól teljesítsek. A 200 vegyes után, ahol nem jutottam döntőbe, nem kívánhattam többet, s azzal is elégedett vagyok, hogy majdnem megúsztam az eddigi legjobb időmet." - fogalmazott.


Eredmény:

férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:

Verrasztó Dávid 4:11.89 perc
2. Roberto Pavoni (Nagy-Britannia) 4:13.75
3. Federico Turrini (Olaszország) 4:14.15

Úszó Eb: magyar sikerek a zárónapon. Fotó: MTI


Hosszú Katinka bronzérmes 200 méter pillangón

Hosszú Katinka bronzérmet nyert 200 méter pillangón a berlini úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett.

A német fővárosban korábban három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött Hosszú jól kezdett a döntőben, 50 méternél elsőként fordult, aztán féltávnál második volt a spanyol Mireia Belmonte Garcia mögött. Majd kissé visszaesett, 150-nél csak a negyedik helyen haladt, de aztán az utolsó hosszra ismét beleerősített, s így meglett a bronz.
Az első helyet a spanyolok klasszis úszója szerezte meg, míg másodikként honfitársa, Judit Ignacio Sorribes zárt.
Jakabos 2:08.03-mal lett negyedik.

"Nehezemre esik bevallani, de az Eb végére tényleg elfáradtam, ez mégiscsak a hetedik nap délutánja... - mondta Hosszú, aki egyéniben három aranyat és egy ezüstöt, továbbá egy váltóbronzot érdemelt ki a vasárnapi záróversenye előtt. - Az időmnek nem, annak azonban örülök, hogy a dobogóra felállhattam ebben a számban is. Hat érmet nyertem Berlinben, annyit, amennyit korábban még egyetlen Európa-bajnokságon sem. Vagyis elégedett lehetek az összképpel."

"Nagyon örülök a negyedik helynek és az időnek is, előre kiegyeztem volna mind a kettővel - értékelt az októberben vállműtéten átesett, s az újrakezdés nehézségein érdemben most áteső Jakabos. "Azt hiszem, ennél több ma nem volt bennem. Jó döntés volt, amit az edzőmmel hoztunk, hogy bár három hete még nem nagyon láttam értelmét a részvételnek, végül mégis az Eb-indulást választottuk" - mondta.


Eredmények:

női 200 m pillangó, Európa-bajnok:

Mireia Belmonte (Spanyolország) 2:04,79 p
2. Judit Ignacío Sorribes (Spanyolország) 2:06,66
3. HOSSZÚ KATINKA 2:07,28
4. Jakabos Zsuzsanna 2:08,03

Úszó Eb: magyar sikerek a zárónapon. Fotó: MTI


Gondos Flóra nem jutott döntőbe

Nem jutott tovább a nők 3 méteres műugró számában a vasárnapi selejtezőből Gondos Flóra a berlini Európa-bajnokságon.

A magyar versenyző öt ugrására összesen 237,30 pontot kapott, amivel a 19. lett a 24 indulót felvonultató mezőnyben.

A 18 órakor kezdődő döntőben a legjobb tizenkettő folytathatja.


Verrasztó Dávidé a délelőtti legjobb "vegyesidő"

Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen elsőként, Kapás Boglárka 400 méter gyorson az ötödik legjobb idővel jutott tovább a vasárnap délelőtti selejtezőből a berlini úszó Eb utolsó napján. Döntős a férfi vegyesváltó is, amely a második idővel lett tagja a délutáni finálé nyolcas mezőnyének.

Az első magyar érdekeltségű előfutamot a nők 400-as gyorsúszó számában rendezték, s rögtön akadt egy jeles hiányzó a rajtlistán: nem indult el a németországi kontinensviadalon eddig egyéniben három aranyat és egy ezüstöt nyert Hosszú Katika, aki minden maradék energiáját már a 200 méter pillangó délutáni döntőjére tartogatta. Kitűnően "helyettesítette" azonban az egy-egy szólóezüsttel és -bronzzal álló, a Hosszút is felvonultató 4x200-as gyorsváltóval pedig harmadikként végzett Kapás Boglárka, aki a selejtező ötödik legjobb időeredményét (4:09.17 p) érte el.

"Ha nem az utolsó napja lenne az Eb-nek, tán még az országos csúcsnak is nekimennék a döntőben, de így, a hét fáradalmaival a testemben, már kicsi az esély. Azért megpróbálom..." - nyilatkozta Kapás Boglárka.
A 400 méteres férfi vegyesúszásban Verrasztó Dávid esélyeshez méltóan teljesített: könnyed úszással, 4:16.78 perc alatt ért célba, s magasan a legkiválóbb eredménnyel lépett tovább.

"A döntőbe jutás volt most a legfontosabb, remélem, ott sokkal jobbat úszok majd, 4:12 körüli időt várok magamtól" - összegzett Verrasztó.
A szám másik magyarja, Gyurta Gergely viszont éppen kiszorult a nyolcas fináléból, mivel 4:19.46-tal a kilencedik lett.

"Szegény embert az ág is húzza, ez a helyezés jól jellemzi az egész berlini Eb-met, ma sem jött össze a várt eredmény - panaszolta. - Pedig jó lett volna délután is úszni, bosszant a dolog. De legalább vége..."
A délelőtt zárása viszont vidámra sikeredett: a 4x100 méteres férfi vegyesváltók versenyében simán továbbment, miután a teljes sorrendben második lett (3:34.89 p) a magyar kvartett, amelyet Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik alkotott.

"Benn vagyunk a döntőben, csak ez számít most!" - jelentette ki a német fővárosban egyéniben egy aranyat és egy ezüstöt szerzett Cseh.

"Még van bőven tartalék a csapatban" - hangzott ígéretesen a 100 méter mellen Berlinben negyedikként zárt Gyurta reagálása.

Kapáson, Verrasztón és a stafétán kívül még további két magyar lesz a befező nap döntős programjában: 200 méter női pillangón Hosszú Katinka mellett Jakabos Zsuzsanna is szerencsét próbálhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vuelta: Bouhanni nyerte az első egyéni szakaszt

A francia Nacer Bouhanni nyerte meg vasárnap a 69. Vuelta a Espana kerékpáros körverseny második… Tovább olvasom