Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Vérbeli rangadón egyenlített a Vasas a női döntőben

A várakozásoknak megfelelően rendkívül színvonalas, izgalmas, szoros meccset hozott a női NB I Liga döntőjének második felvonása, amelyen a házigazda Vasas 130 perc alatt 3:2-re győzött a címvédő Nyíregyháza ellen. Az állás összesítésben 1:1, a párharc harmadik meccsét május 4-én, vasárnap rendezik a szabolcsi megyeszékhelyen – értesült az Objektív Hírügynökség.
A bajnoki döntő első meccsén, szerdán, hazai pályán 3:0-ra győzött a Nyíregyháza. A két csapat március közepén a szabolcsi megyeszékhelyen a Magyar Kupa-döntőben találkozott, akkor két és fél órás drámai csatában nyert az NRK.

Ahhoz képest, hogy a mai napig emlékezetes 2005-ös Vasas–Nyíregyháza döntő ötödik meccsén 1200 néző zsúfolódott be a Folyondár utcai csarnokba, és a 2006-os Vasas–BSE finálén is voltak ezren, érdekes látványt nyújtott az óbudai terem foghíjas lelátója. Lendületesen, erőszakosan kezdett a Vasas, Merkószki Tündét egymás után háromszor is pontot érően blokkolták, ezért Ludvig Zsolt, az NRK edzője 6:1-nél időt kért. Taktikus, pontos szerváinak, és a hagyományos önfeláldozó mezőnymunkával szerezte pontjait a házigazda, de a rövid szünet után játékba lendültek a látogatók is. Natalija Akimova és Erdősné Balogh Erika állt a nyírségi felzárkózási kísérlet élére, de egy pontnál nem engedte közelebb üldözőjét a Vasas (11:10). Kíméletlenül kihasználta az NRK rontásait az óbudai együttes, amely a második technikai időnél megint négy egységgel előrébb járt (16:12). Lassacskán megtelt a lelátó, mindkét csapatot lelkes, népes szurkolótábor bíztatta, kezdett rangadó-hangulata lenni az összecsapásnak. 16:15-nél Jókay Zoltán, a Vasas edzője kért időt, 18:15-nél megint Ludvig mester következett. Kevesebb hibával tartani tudta volna a lépést házigazdájával a Nyíregyháza, de a csapatjáték döcögött, a nyitásfogadás is messze volt a tökéletestől, így a hajrát 20:16-os vezetéssel kezdte a Vasas. Merkószkit Miklai Zsanett váltotta a szabolcsi együttesben, amely a folytatásban felzárkózott (22:21), de Jókay Zoltán időkérése után a Vasas elkönyvelhette első részsikerét (25:22, 1:0).

A második szettet sem kezdte jól a Nyíregyháza (5:2), de hamarosan már egyenlő volt az állás (7:7). Sok nyitást rontott mindkét együttes, de a fővárosiak mezőnymunkája továbbra is fantasztikus volt. A mérkőzés folyamán először 10:9-nél vezetett az NRK, Jókay edző hamarosan időt kért. A hazaiak korábbi kitűnő védekezése megbomlott, de eredményes támadójátékuknak és a nyírségiek rontásainak köszönhetően 13:13-nál elfogyott az NRK előnye. A második kötelező pihenőnél megint a látogatók álltak jobban (13:16), s a folytatásban egészet 20:15-ig meneteltek. Ezután három Vasas-pont és egy Ludvig Zsolt-időkérés következett. A kritikus állásból 20:19 után mozdult el a címvédő NRK, ezért 22:19-nél Jókay ismét rövid szünetet rendelt el. A Vasas 22:21-re felzárkózott, de a játszmát a javuló formát mutató Merkószki Tünde, valamint Katona Brigitta pontjával 25:22-re a szabolcsiak nyerték (1:1).

Az első és a második részhez hasonlóan a harmadik játszmát is rosszul kezdte az NRK, 5:2-es Vasas-előnynél Ludvig Zsoltnak időt kellett kérnie. A folytatásban sem tért magához a nyitásfogadásban és támadásban is gyengélkedő vendégcsapat, Ludvig 10:3-nál megint rövid szünetet rendelt el, és 10:6-nál a biztonság kedvéért Jókay is így tett. A játékmegszakításoktól függetlenül Czakó Mária, Pék-Tormási Orsolya, Nagyné Mátrai Veronika és Kapuvári Melinda jó játékával zavartalanul menetelt a Vasas (15:8), 18:12 után azonban zsinórban három nyíregyházi pont született, Jókay edző nem is tétovázott, időkérést kezdeményezett. A folytatásban Ludvig Zsolt reklamálásért sárga lapot kapott. 20:18-as óbudai vezetés után úgy tűnt, hogy a hazaiak gond nélkül abszolválják a végjátékot, de az NRK-nak 24:23-nál még volt esélye a fordításra. Az utolsó pontot Kapuvári Melinda révén a Vasas szerezte, így a Magyar Kupa-győztes összesítésben ismét vezetett (25:23, 2:1).

A hagyományokhoz a negyedik felvonásban is hű maradt a Nyíregyháza, amely megint rosszul rajtolt (4:0). Támadásban csak Katona Brigitta nyújtott jó teljesítményt a látogatóknál, de az ő remeklése elég volt a fordításhoz (7:8)! A nyírségiek jó periódusa 10:7-es előnynél Kapusvári Melinda pontjával szakadt meg. 12:9-nél Jókay Zoltán kért időt, csapata pedig a tréneri tanácsokat megfogadva hamarosan visszavette a vezetést (13:12). Ekkor Ludvig edző rendelt el pihenőt, mert együttese megint több technikai hibát vétett szervafogadásban. Aki folyamatos játékot várt, minden bizonnyal csalódott, mert az óbudaiak edzője csapata 15:13-as hátrányánál megint magához rendelte tanítványait. A hajrá 20:17-es Nyíregyháza-vezetésnél kezdődött. 20:19-re, majd 21:20-ra felzárkózott a Vasas, de az utolsó pillanatokban Katona Brigitta vezérletével magabiztosabb volt az NRK, amely így megint egyenlített (20:25, 2:2).

A rangadó ötödik felvonása is páratlan izgalmakat hozott. Az összeszedettebb Vasas akarata dominált, 6:3-nál a nyírségiek kértek időt, de a rövidített szettben már nem engedhették meg maguknak a hibázást. Néhányszor mégis rontottak, a hazaiak viszont minden hibát pontra váltottak. 8:3-nál cseréltek térfelet a csapatok, az óbudaiak lendülete nem tört meg, így a 130 perces, színvonalas, izgalmas, élvezetes csata végén megérdemelt Vasas-siker született. Az óbudaiak rendíthetetlen mezőnymunkájuknak és Czakó Mária, Kapuvári Melinda, Pék-Tormási Orsolya, valamint Nagyné Mátrai Veronika jó teljesítményének köszönhetik győzelmüket. A párharc harmadik meccsét május 4-én, vasárnap 18 órától rendezik Nyíregyházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenisz: anya lett Anasztázija Miszkina, a korábbi világsztár

Gyermeke született a korábbi tenisz világsztárnak, az orosz Anasztázija Miszkinának. A 26 éves… Tovább olvasom