Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Zárt kapuk mögött kell lejátszani a magyar-román vb-selejtezőt

A FIFA az Izrael elleni barátságos meccs antiszemita szurkolói miatt volt keménykezű. Az MLSZ szerint túlzott a büntetés.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elismeri az Izrael elleni barátságos mérkőzésen történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a Románia elleni világbajnoki selejtezőjét.

"Egy barátságos meccsen történt esemény sorsdöntő mérkőzésen való szankciója túlzottnak és igazságtalannak tűnik" - tájékoztatta az MLSZ az álláspontjáról kedd este az MTI-t.

A szövetség illetékese jelezte, egyelőre várják az indoklással alátámasztott határozatot a FIFA-tól, és amint megkapják, megvizsgálják a fellebbezés lehetőségét annak érdekében, hogy a "nyilvánvalóan elítélendő eseményeket" a nemzetközi szervezet csak azokkal arányos módon szankcionálja.

Az MLSZ sajnálatosnak tartja, hogy egy szélsőséges csoport a viselkedésével ilyen helyzetbe sodorta a válogatottat és szurkolóit. A szövetség kiemelte, hogy a diszkriminatív viselkedéstől már korábban több formában is elhatárolódott, s az Izrael elleni találkozón történtek miatt már levélben kért elnézést Izrael budapesti nagykövetétől és az Izraeli Labdarúgó Szövetségtől.

Korábban

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságának döntése értelmében a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én.

A FIFA illetékes testülete azért büntette meg súlyosan a magyar szövetséget (MLSZ), mert az augusztus 15-én rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel. Az AP hírügynökség kitér arra, hogy a nézőtéren többször is iráni zászló volt látható.

A fifa.com-on megjelent keddi közlemény szerint a FIFA-hoz a Futball a rasszizmus ellen nevű mozgalom európai szervezete, valamint a bécsi Izraelita Hitközség és a Simon Wiesenthal Központ fordult panasszal a meccsen történtek miatt. Az ítélet indoklása szerint az alapos vizsgálat végén - amely során az MLSZ elismerte a történteket és elnézést kért a renitens drukkerek megnyilvánulásai miatt - a fegyelmi bizottság tagjai egyhangúlag visszataszítónak minősítették a magyar szurkolók rasszista, antiszemita megnyilvánulásait, politikai provokációját.

A nemzetközi szövetség 40 ezer svájci frankra is megbüntette az MLSZ-t.

A csoportjában második magyar csapat március 22-én a budapesti Puskás Ferenc Stadionban fogadja a vele azonos pontszámmal álló, harmadik helyezett románokat.

A FIFA fegyelmi bizottsága Bulgáriát hasonló módon büntette meg: a bolgár válogatottnak szintén zárt kapuk mögött kell lejátszania következő selejtezőjét, miután október 12-én a Dánia elleni mérkőzésén a drukkerek két petárdát dobtak a játéktérre, valamint a csereként beállt színesbőrű Patrick Mtiligiát minden labdaérintésénél hangosan fütyülték. A bolgár szövetség 35 ezer svájci frankot köteles fizetni.

Olvasóink írták

 • 19. la-za 2013. január 09. 21:36
  „18.vip007 2013.01.09. 14:45

  Néztem a meccset és továbbra is tartom: semmi olyan dolog nem történt, ami másik meccseken nincs. Ha meg ennyire gáz volt (nem volt), akkor miért 3 hónap elteltével szabnak ki büntetést és azt miért titkolják még +2 hónapig...? Az ominózus meccs óta volt 5 válogatott találkozó, ebből 3 itthon. Mindenképp most és kifejezetten a románok ellenin akarták az ellenfelet előnybe hozni....ennyi.

  A többit megtartom magamnak....”
 • 18. vip007 2013. január 09. 14:45
  „17. la-za 2013.01.09. 14:14
  Nézd meg a legnépszerűbb videómegosztó portálon, sok felvétel van a meccsről. Én tv-ben néztem, és még ott is lehetett hallani a különböző rigmusokat, és füttyöt a himnusz közben. Én sem értek egyet a büntetés mértékével, de már akkor beszéltük a haverokkal, hogy ebből komoly bünti lesz.

  15. fene 2013.01.09. 12:52
  Jó cikk, köszi.”
 • 17. la-za 2013. január 09. 14:14
  „14. zehn 2013.01.09. 11:54

  Ezek szerint nem láttad a meccset. Gőzöd nincs, hogy miről írsz. Nem volt zs.....zás, semmi olyan nem történt, ami másik meccsen ne történne meg. 1 db palesztín zászló miatt ez durva büntetés.

  Amikor a moldávok a "gyűlölünk benneteket" felírattal fogadtak, az nem gond? Lehetne még sorolni.
  Ha annyira durva, rasszista "szurkolás" lett volna, akkor nem novemberben hozták volna meg ezt a döntést és végképp nem januárban hozzák nyilvánosságra. Több, mint gyanús......”
 • 16. vip007 2013. január 09. 13:35
  „Már megint egy hangos és idióta gyökér kisebbség, akik képesek magukat szurkolónak nevezni, teszi tönkre a többség szórakozását!”
 • 15. fene 2013. január 09. 12:52
  „Ennyi.
  http://nepstadion.blog.nepsport.hu/archives/2013/01/09/Ellenzem_a_zsidozast_mert_igy_nem_lehet_budos_romanozni/

  Amúgy meg, ha ismeretes kik tették azt amit, fizettessék ki velük a büntetést.”
 • 14. zehn 2013. január 09. 11:54
  „Rondás! A hervadó szegfűért nem Orbán királyod a hibás. Viszont azért igen, hogy míg a mentálisan is fejlett Európa nyugati részén a rasszizmusért börtön, kirekesztés, megvetés jár, addig itt háttaláneztnemkéne elnéző ejnye-bejnye. Fellebbezhet a szövetség a Jóistenhez is, annak sem lesz eredménye. Előbb kellett volna gondolkodni és cselekedni,nem akkor,amikor már szabadjára engedték a palackból a szellemet. Ide jutottunk, szégyellni való semmirekellő kormányunk van. Nem jó ezt leírni,ám ez az igazság. Gazdasági és morális mélypontra vitték az országot. Aki meg ezt vitatja, ne 8 évezzen /amikor egyébként sokkal jobban éltünk/ hanem sorolja fel azokat a nagyszerű,világraszóló tetteket,amit ez a társaság elért és minket büszkeséggel tölt el!”
 • 13. azigazitrebitsch 2013. január 08. 22:16
  „egyszerű vagy barátom,mit a mesebeli faék:-((”
 • 12. rodnás 2013. január 08. 22:06
  „Figyeljetek! Ha otthon elfonnyad a szegfűtök a vázában, azért is Orbán Viktor a felelős? Nektek mindenért ő a hibás? Ennyire nem lehettek ostobák, már ha értitek egyáltalán, hogy mit jelent ez a szó??”
 • 11. freeboy 2013. január 08. 21:41
  „Lehet, hogy 2006-ban ugyanez a csőcselék tört be az MTV székházba, lelki támogatással. Kieresztették a szellemet most azután valahogy vissza kellene dugni. A baj csak az, hogy ők is emlékeznek arra hogy ki volt a felbujtójuk, aki most kormányzati pozocióban van..............”
 • 10. azigazitrebitsch 2013. január 08. 21:18
  „Ha egy miniszterelnök ,( érzed a titulust,nem Orbán,hanem a mindenkori miniszterelnök,aki most épp Ő ) nem él a neki felruházott jogokkal és nem tapossa el csírájában az ilyen lelátói magatartást,akkor igenis bűnös,ha tetszik ha nem!
  Nem elvtársi szelep ez, hanem az egyszerű normális,mást ne mondjak POLGÁRI gondolkodású "zemberek" szelepje !”
 • 9. kipkop 2013. január 08. 21:11
  „Elvtársak lehet a szelepet kiengedni, ezért is Orbán a bűnös. Ez annyira valószínű mint, hogy fizetett mszp-és "nézők" voltak a rendbontók.”
 • 8. ráérő 2013. január 08. 21:00
  „"a nézőtéren többször is iráni zászló volt látható."
  És???”
 • 7. azigazitrebitsch 2013. január 08. 20:55
  „Mit lépne?
  Pont annyit,mint eddig SEMMIT !!
  Már rég fel lehetett volna számolni ezt a magát "szurkolónak" nevezett csürhét,de valakinek,valahol ez nagyon tetszik.
  Így legalább kényelmesen elfér a lelátón,a kifakult,kihízott csíkos ingében és nyugodtan köpködheti a szotyolát:-((
  Ez van,ezt kaptuk ,mi akartuk.
  Tényleg, MI AKARTUK ??”
 • 6. kumisz 2013. január 08. 20:42
  „Ez is mint sok minden más túl van dramatizálva, azt a "pár" idiótát akik nem bírnak magukkal már rég kényszermunkára kellett volna küldeni! A "szervek" név szerint ismerik Őket!Angliában már jó pár éve megoldották ezt a kérdést, mert Ők szeretik a focit . Nem tudom, a Mi "hős " vezérünk mit lép erre, mert ő is szereti a focit. ( Az ő-betűt nem véletlenül írtam kicsivel ).
  Ezelőtt 30-40 évvel is volt bekiabálás, hogy egy klasszikust idézzek pl: húha anyád, de ebből nem volt nemzetközi bonyodalom soha.
  Off.”
 • 5. zehn 2013. január 08. 20:41
  „Sajnálom, mert nagyon vártam a meccset.Ezen elmehet a továbbjutás. Ugyanakkor azt gondolom, Orbán kokizó,sallerező, pökhendi, világgal szembemenő magatartásának, meg a nyílt zsidózás hallgatólagos elnézésének meg is lett az eredménye. Európa visszavág! Mégpedig ott és akkor, ahol és amikor legjobban fáj ennek az ámokfutónak. A baj csak ott van, hogy ezzel velünk,sok százezer/millió sportot szerető szurkolóval tolt ki. Bár őt ez nemigen izgatja, ismerve szociális és egyéb érzékenységét. Sorra kapja a pofonokat,kíváncsi leszek,meddig bírja? Meg mi is!”
 • 4. tobaccoroad 2013. január 08. 20:24
  „Moldávok végig szidták a a magyarokat + petárda pályára befutó ember hol az egyenlő elbírálás...A politikai egyszerű négert lehet szidni zsidót nem....”
 • 3. roxper 2013. január 08. 20:00
  „Mi lenne ha az emberek a foci szeretetéért járnának ki a meccsre (még akkor is, hogy ezt nem merném focinak csúfolni) és nem az ellenfél iránt érzett gyűlölet miatt?”
 • 2. queenmargareth1 2013. január 08. 19:43
  „valahogy büntetni kell.Jogos.Miért voltak a szurkolók ilyen barmok?”
 • 1. rodnás 2013. január 08. 19:24
  „Szemét FIFA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német szurkolók szerint Özil az év labdarúgója

A német szurkolók körében végzett felmérés szerint a Real Madridot erősítő Mesut Özil a 2012-es év… Tovább olvasom