Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Zártkapus marad a románok elleni vb-selejtező

A FIFA illetékes bizottsága minden pontján helyben hagyja az első fokon eljáró tanács szankciójának.
Az MLSZ-nek 21 napja van a CAS-hoz fordulni

Huszonegy napja van a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulni annak nyomán, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) helyben hagyta korábbi fegyelmi döntését, azaz zártkapus marad a március 22-i, budapesti Magyarország-Románia világbajnoki selejtező.

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi igazgatója és szóvivője az MTI-nek kedden azt mondta: megkapták a FIFA 22 oldalas indoklását, amelynek tanulmányozása jelenleg is zajlik. Hozzátette, a háromhetes határidő után további tíz napja van az MLSZ-nek, hogy részletes indoklást nyújtson be a svájci székhelyű szervezetnek.

A FIFA fellebbviteli testülete hétfőn minden pontján helyben hagyta az első fokon eljáró tanács által hozott súlyos szankciókat, amelyeket azt követően szabtak ki, hogy az augusztusi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel a Puskás Ferenc Stadionban. Az MLSZ-re 40 ezer svájci frankos bírságot is kiróttak.

Az MLSZ hangsúlyozta, hogy - a FIFA céljaival egyetértve, de az ítélet arányosságát és a szankciók célravezetőségét továbbra is vitatva - a CAS-hoz fordul az ítélettel szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati fórum lehetőségét.

A világbajnoki selejtezőcsoportjában jelenleg második magyar csapat március 22-én a Puskás Ferenc Stadionban fogadja a vele azonos pontszámmal álló, harmadik helyezett románokat.

Korábban

Zártkapus marad a március 22-i, budapesti Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtező - döntött a nemzetközi szövetség (FIFA) fellebbviteli bizottsága.

A magyar szövetség (MLSZ) keddi közleménye szerint a FIFA illetékes bizottsága minden pontján helyben hagyja az első fokon eljáró tanács által hozott súlyos szankciókat, amelyeket az augusztusi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen történtek miatt szabott ki azt követően, hogy a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel. Az MLSZ-re 40 ezer svájci frankos bírságot is kiszabtak.

Az MLSZ honlapján közölte, hogy Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul az ítélettel szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati fórum lehetőségét.

Csányi Sándor MLSZ-elnök korábban jogosnak, de aránytalannak nevezte a büntetést. Arról is beszélt a magyar labdarúgás januári fórumán, hogy az elsőfokú FIFA-döntés már november 20-án megszületett, de az MLSZ csak januárban értesült róla. Ezt már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert "a magyar kormány azóta súlyos pénzeket költött a Puskás Ferenc Stadion középső karéjának megerősítésére, hogy a magyar-román meccset minél több szurkoló nézhesse meg a helyszínen".

Hozzátette, amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a meccset az MLSZ szervezésében, továbbá jelezte, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést.

Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen.

A magyar szövetség is jelezte, hogy elismeri az Izrael elleni barátságos találkozón történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi a FIFA büntetését, egyben sajnálatosnak tartja, hogy egy szélsőséges csoport a viselkedésével ilyen helyzetbe sodorta a válogatottat és szurkolóit. Az MLSZ rámutatott, hogy a diszkriminatív viselkedéstől már korábban több formában is elhatárolódott, s az Izrael elleni találkozón történtek miatt már levélben kért elnézést Izrael budapesti nagykövetétől és az Izraeli Labdarúgó Szövetségtől.

"Egy barátságos meccsen történt esemény sorsdöntő mérkőzésen való szankciója túlzottnak és igazságtalannak tűnik" - írta januárban az MLSZ.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke - többek között a magyarok elleni szankciókra utalva - úgy foglalt állást, hogy a kizárás vagy a pontlevonás lehet a megfelelő szankció azon csapatok ellen, amelyek játékosai vagy szurkolói rasszista magatartást tanúsítanak.

A jelenleg csoportjában második magyar csapat március 22-én a budapesti Puskás Ferenc Stadionban fogadja a vele azonos pontszámmal álló, harmadik helyezett románokat.

Olvasóink írták

 • 17. qrumpli 2013. február 06. 04:44
  „A kiválasztott nép bekaphatya!
  Ja nemis mert annak csak örülnének.”
 • 16. ráérő 2013. február 05. 20:58
  „Teljesen felesleges a döntőbizottsághoz fordulni,antiszemitizmus és rasszizmus miatt hozott döntések amelyeket stadionbezárás követett nem változtatták meg eddig soha sem!.
  Vagy ugy tesznek mintha észre sem vennék.
  Reál Madrid- Barcelóna :
  ""A brazil Dani Alves két hatalmas helyzetben mentett az ötösön belül, előbb Benzema majd Cristiano Ronaldo elől. Elégedett volt, és még azt is megemésztette, hogy rasszista bekiabálásokat hallott. ,,Sajnos, mindenhol vannak ilyenek" - zárta le a témát."
  Ettöl több bulgáriában sem tőrtént: lásd a következményeket!”
 • 15. queenmargareth1 2013. február 05. 20:08
  „viktor megoldja.”
 • 14. történész 2013. február 05. 19:27
  „6. deszkás

  csodálkozol..nézd meg milyenek vagyunk pl..Gyulán Béke menet..Ez olyan 1951-es Mezőhegyesi éltetés..és most tényleg kevesen vannak, nem százezren.Gondolom a tanárok akik nagy része tízezrekkel kap kevesebbet (INDEX) stb nincsenek ott.
  A 40 év munkaviszony utáni ifjú életerős nyugdíjas nők bizti ott vannak, míg az 50 éves munkaviszonnyal rendelkezők meg az új rabló MT. könyve alapján gályáznak.60 éves tanult munka mellett meg gyereknevelés mellett oszt dolgozhat 60 éves koráig, miért? Mert nem iskolázatlan...
  A Magyar futbal csak nagy volt valamikor...de nem most..most a politika felhasználja.”
 • 13. bömi 2013. február 05. 18:55
  „Nekem jobb ötletem van.Beszéljük meg élőbe négy szemközt.Ne gyere nekem ilyen gyerekes szavazással.”
 • 12. roxper 2013. február 05. 18:23
  „11.
  Persze hogy nem, attól mert azt állítom, hogy semmit nem ér a magyar "foci" már csak sz*rlapátoló lehetek, veled ellentétben aki birka módjára védi ezeket a bundázó falábúakat! :D :P
  Szerinted ki áll közelebb az igazsághoz, csinálhatunk egy szavazást is, tuti bebukod...”
 • 11. bömi 2013. február 05. 18:06
  „9. roxper:Nem vagyok focista öcsi.De úgy nézem te se az IQ-al keresed a napi betevőre valót.”
 • 10. kipkop 2013. február 05. 17:31
  „5. történész 2013.02.05. 11:23
  Tisztelt hamis történész, a szurkolók szemei azért nem lettek kilőve, mint elvtársaid uralkodása idején!”
 • 9. roxper 2013. február 05. 17:22
  „7.
  Na itt az első agyatlan focista, bégess! :P”
 • 8. bömi 2013. február 05. 15:36
  „3. tothis18:Tiszelt mszp-s elvtárs látom belőled a nem az ellenségeskedés beszél.Debrecen,Szeged,Ferencváros mióta puszta neked?Hogy jön ide az OTP, ember?Csányi nem tulaj "csak" vezér.”
 • 7. bömi 2013. február 05. 15:31
  „1. roxper: A birkát lehet hogy elöbb magadba kellene keresni te marha.”
 • 6. deszkás 2013. február 05. 13:23
  „Tirijanon óta mindenki rajtunk rugódzik. A multipontjaimat lenyúló OTP vezér meg csak egyszer ismerje el :ez azért van mert nem -mertünk- tenni semmit,ellenük.”
 • 5. történész 2013. február 05. 11:23
  „4. bodnar.gabben

  Én nem járok meccsre-már régen nem !
  De láttam még otthon 2006--ban mit művelt ez a drukker csőcselék.Igaz volt aki mondta ez pajtás rendelésre ment-szóbeszéd!-De hogy senki sem lép fel ellenük ez azt a látszatot kelti::a mi emberünk,nem állítom,hogy így van de a jelek arra mutatnak.Sz...rul élnek a Magyarok és mégsem vernek rendőröket az utcán..na miért ? a meccseken meg a rasszizmus,a fő téma..na vajon miért?
  Majd ha lesz egyszer igazi jogállam akkor lesz rend is,addig nem.”
 • 4. bodnar.gabben 2013. február 05. 09:57
  „A kiválasztott nép miért mindig minket támad? Lassan tényleg a szegény palesztinok sorsára jutunk. Magyarság ellen egy progrom zajlik. Ne hagyjuk!Fel a fejjel! Hajrá Magyarok!”
 • 3. tothis18 2013. február 05. 08:56
  „Ennyit a nagy felcsúti-maradona sportdiplomáciájáról! Inkább kiutazott a FIFA kongresszusra mint a diákokkal tárgyalt volna, akkor eszébe sem jutott,h erről tárgyaljon...persze kellene még 1-2 stadion, jó sokból minél pusztább helyre,h úgy járjon mint az akasztói... Az OTP vezér meg inkább csökkentené a betéti kamatok és a hitel kamatok közötti különbséget és persze az is undorító,hogy a "nagy" szurkolásban együtt ülnek...vennék a példát a dél-afrikai v. az amerikai milliárdosokról akik elosztották (legalábbis felét ) a vagyonuknak. Egyszerűen érthetetlen az ország-, gazdaság-, .. sportvezetése.
  Javasolnám az index videóját MINDEN képviselőnek megküldeni...mi lesz ebből az országból?
  ld.: http://index.hu/video/2013/02/04/az_orszag_legszegenyebb_csaladja/”
 • 2. rózsakert 2013. február 05. 08:31
  „a spanyol másodosztály meccsei izgalmasabbak.....a verekedés lehetőségét leszámítva-érdemi veszteség nem éri a tisztelt nagyérdeműt !-szerintem.”
 • 1. roxper 2013. február 05. 08:19
  „Legalább újra lehet mártírkodni és lesz mire fog, hogy miért nem jutott ki a vébére a hiper-szuper, látványosan fejlődő magyar birkaválogatott! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ecclestone: 19 verseny lesz az idén a Forma-1-ben

A formula1.com-on látható naptárban ennek ellenére változatlanul szerepel a július 21-i szabad… Tovább olvasom