Szeged és környéke

2008.12.03. 21:03

Mesterképzés – még jó néhány kérdőjellel

Szeged - Még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a mesterképzések ügyében, például a felvételi rendszerben – holott jövőre végez az első „bolognai" évfolyam. Az SZTE 68 képzését akkreditáltatta.

Munkatársunktól

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem után (2688) a Szegedi Tudományegyetem kapta a legtöbb, 2353 államilag finanszírozott helyet a mesterszakok indítására jogosult intézmények közül az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól – ez kiderült néhány hete, számos kérdés azonban még megválaszolatlan a mesterképzéssel kapcsolatban. Mint ismeretes, 2006 szeptemberében vezették be a magyar felsőoktatásban a bolognai rendszert, melynek lényege, hogy a hároméves felsőoktatási képzés után csak az alapdiplomát szerzett hallgatók nagyjából egyharmadának van lehetősége arra, hogy mesterképzésben folytathassa tanulmányait. Néhány mesterszak már elindult Szegeden is, [namelink name="Szabó Gábor"] rektor nyáron úgy értékelte, a Gazdaságtudományi Kar felvételi statisztikáit például „jelentősen javította a mesterképzés beindulása". Azt mondta, „jól jöttünk ki a mesterszakokat illetően is, bár ezekre egyelőre szűk a felvétel, hiszen jövő februárban, illetve szeptemberben lesz a boom".


Jövőre végez ugyanis az első „bolognai" évfolyam – ám még mindig vannak bizonytalanságok a rendszerben. Ilyen például a felvételi ügye: az ország öt legnagyobb bölcsészkara ugyan megállapodott abban, kölcsönösen elfogadják egymás írásbelijét, ám a rendszerben továbbra sincsenek központilag előírt szabályok. Szóbelizni mindenkinek kell majd, vagyis kétlépcsős lesz a felvételi eljárás. Összesen 100 pontot lehet szerezni: 10-et a nyelvtudásra, szakmai tevékenységre vagy rászorultsági alapon; 90 pontot érnek a tanulmányi és felvételi eredmények. Idén júliusban a Gazdaságtudományi Kar (GTK) közgazdálkodás képzésére például 60 pont kellett, de a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) informatikus szakára 38, fizikatanár szakára 26 ponttal is be lehetett jutni.

Jelentkezés

A felsőoktatási jelentkezések határideje 2009. február 15. A mesterképzésre jelentkezés díja 9000 forint lesz – ebből 3 szak államilag finanszírozott és költségtérítéses formájára lehet pályázni, a további jelentkezések egyenként 2000 forintba kerülnek majd.

A Bölcsészettudományi Kar kínálatából eddig 21 képzést akkreditált a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB), az angoltanáritól a pszichológiáig – mint nyáron megírtuk, több, eddig „húzóerőként" számon tartott tanárszak mesterképzésének engedélyezését elutasította első körben a bizottság. Ez történt a régészettel és a néprajzzal. – Ezeket a szakokat a MAB elutasította, illetve átdolgozásra kérte a beterjesztőket. Az átdolgozás megtörtént, a szenátus a decemberi ülésén tárgyalja, optimális esetben január végén a MAB elfogadhatja – tudtuk meg Pukánszky Bélától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől. A GTK 4 nappali és 4 levelező képzést indít – például marketinget, nemzetközi gazdaságot –, a TTIK összesen 17 informatikai, műszaki, természettudományi és tanári szakot akkreditáltatott. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar honlapján 14 mesterszak indulásáról lehet olvasni, andragógiától alkalmazott nyelvészetig. Az SZTE összesen 38 szakmai mesterszakot és 30 tanári mesterszakot akkreditáltatott – tájékoztatott az oktatási rektorhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!