Szeged és környéke

2009.03.26. 21:02

Tompos Kátya: származása orosz, meséje cigány

Szeged - Csehovot eredetiben olvassa, és imádja a borscsot az orosz származású színésznő, Tompos Kátya, aki a Valami Amerika 2-ben tűnt fel. A Szegedi Tavaszi Fesztiválon teljesen más produkcióban láthattuk: zenés cigánymesében.

R. Tóth Gábor

Nem tudtuk, hogy orosz származása mellett cigány vér is csörgedezik az ereiben – vallottuk be Tompos Kátyának, a Valami Amerika 2-ben feltűnt 26 éves színésznőnek a Szegedi Tavaszi Fesztivál De, jajj... című zenés cigánymeséje után az IH Rendezvényközpontban.

– Én sem tudok róla, hogy így lenne. A darab ötlete akkor született, amikor harmadévesként a színművészetin négyen úgy éreztük: a vizsgák mellett jó volna csinálni valamit együtt. Mindegyikünk meséket olvasott, zenéket hozott, ezt gyúrtuk egybe. Ebbe nem szólt bele senki, nagyon jól éreztük magunkat – mondja.

– Kicsit közelebb hoz ehhez a témához orosz származásom, sok az áthallás a cigányzene és az orosz muzsika között. Édesanyám orosz: családom fele Moszkvában él. Rendszeresen meglátogatjuk őket. Kicsit őrizzük az orosz hagyományokat, ünnepeljük az ortodox karácsonyt, szilvesztert. Van orosz tévécsatornánk, anyukám levesei pedig verhetetlenek, a kedvencem a borscs meg a scsí – meséli a Katalinként anyakönyvezett színésznő. Családja sosem hívta Katinak – oroszul kandúrokat jelent ez a szó.

Megsimogatta és elküldte a Valami Amerika 2-t. Fotó: Miskolczi Róbert

"Megsimogatta és elküldte" a Valami Amerika 2-t.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ha Csehovot játszik, eredetiben olvassa a művet – mert „rengeteget veszít a darab érzelmi lényege a fordítás miatt". Mit nem fogunk soha megérteni az oroszokból? – A töménytelenséget, a rengetegséget, amitől azt mondjuk valakire: túl sok. Mi egy picit zártabbak vagyunk, kicsit szégyelljük az érzéseinket, de ebben is van valami bájos – vallja.

Jelentős színházi előélete van, 11 filmben játszott, a nagyközönség mégis most ismerte meg, a Valami Amerika 2 Vivijeként. – Ez természetes. Örülök neki, persze előfordul, hogy a nézők azt hiszik, olyan vagyok, mint a vásznon. Pont ez ellen küzdök. Nagyon szerettem a filmet, nagyon jó volt – egynek. Ahogy vége volt, megsimogattam, és elküldtem – utal arra, hogy a filmbeli „Kurvák és rendőrök" jelenet után is van élet.

Hogyan képzeljük el az igazi Tompos Kátyát? – Fogalmam sincs, valahol az éterben lebeg. Szoktunk találkozni néha, megbeszéljük az élet dolgait, hogy hol tartunk. Ez egyébként nehéz kérdés. Szeretném kifejezni még inkább a zeneiségemet, olyan stílusokat megmutatni, amiket a színházban nem tudok. Filmekben is forgatok, kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőlem új helyzetek. Ismerkedek magammal. Abszolút az út elején tartok. De lehet, hogy 10 év múlva is ezt fogom mondani.

A Bárkából evezett át a Nemzetibe

Tompos Kátya 1983. március 13-án Budapesten született. A Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakán végzett, a József Attila és a Bárka után jelenleg a Nemzeti Színházban játszik. Nyolc játék- és három tévéfilm szereplője. Februárban a Magyar Televízió úgy döntött, ő képviselheti hazánkat a 2009-es eurovíziós dalversenyen – de visszalépett, mert „ez egy nagyszabású show, rengeteg munka van vele, nem tudom összeegyeztetni a színházi munkáimmal. Márpedig én semmit sem csinálok úgy, hogy csak odakenem a falra."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!