Szeged és környéke

2009.04.23. 22:50

Átbillent a holtponton a Mórakert?

Mórahalom - Márciusra talpra állnak – ígérte a Mórakert Szövetkezet vezetése februárban, azokban a drámai napokban, amikor küldöttgyűlés küldöttgyűlést követett. A tész ugyanis forráshiányos helyzetbe került, tartozásokat halmozott fel. Közben ugyan április lett, de a menedzsment szerint jó úton haladnak.

Fekete Klára

A banki hitelkérelem hosszabb átfutási ideje miatt hallgatott a Mórakert Szövetkezet az elmúlt hetekben. Bár a februári, a válsághelyzettel foglalkozó közgyűlések után ígérték és remélték, hogy márciusban már jó hírekkel szolgálhatnak, ez nem sikerült. Csak az első negyedév végére fordult a kocka – elindulhatott a munka. Korábbi bankjuktól kért forgóeszközhitelüket megkapták – tájékoztatta tegnap a Délmagyarországot Hódi Pál, a szövetkezet elnöke és Huszta Roland társügyvezető igazgató. Megérkeztek az állami támogatások is: a folyamatot az egész országban felgyorsították hasonló gondok miatt.

A hitel segítségével a termelők újra szállítanak, a raktárak és a csomagolóüzem teljes kapacitással dolgozik, az áru forog. Ahogy korábban, idén is az összes kiskereskedelmi áruházláncnak szállítanak. A bank kikötötte, a hitelből csak a március 1. utáni beszállítókat fizethetik ki. Ez azt jelenti, hogy a felhalmozott több 100 millió forintos tartozást a képződő nyereségből, és egyéb tőkebevonás segítségével törlesztik a termelőknek – ezekről jelenleg is tárgyalnak. A folyamatról a májusi küldöttgyűlésen tájékoztatják a tagokat.

Hódi Pál és Huszta Roland úgy fogalmazott: az a lényeg, hogy a bizalom helyreállt. Ugyanúgy „mennek előre", mint tavaly, de a fogyasztói piac szűkülése miatt kisebb a forgalom a kisebb árbevétel mellett. A válság hatására ugyanis kevesebb zöldség fogy az áruházakban, márciusban például a tavalyi forgalom kétharmadát érték csak el. A Mórakert idei árbevétele valószínűleg kisebb lesz a tavalyi 7,3 milliárd forintnál, de terveik szerint meglesz a 6–6,5 milliárd.

Az év elején a tagoktól is anyagi hozzájárulást, készpénzt kért a szövetkezet. A vezetők elmondták, hogy a tagok befizették az összegeket. Ezek ellentételezésére többféle konstruk-
ciót ajánlottak fel, a legtöbben üzletrészt kaptak.

Az egész országban bajban a tészek

Csongrád megyében nemcsak a Mórakert került bajba, hanem – mint lapunkban megírtuk – a kisteleki Kistér Tész is. Mártonffy Bélától, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a több mint 50 magyarországi tész 30 százaléka súlyos problémákkal küzd, 10 százalék vészelte át viszonylag jól a többek között a válság miatt kialakult helyzetet, és 60 százalék van „köztes állapotban". A szakember szerint az az általános probléma, hogy a gazdasági válsággal párhuzamosan a szövetkezeteket a feketekereskedelem is gyengíti. Emellett mindegyikük forgóeszközhiánnyal és hiteltörlesztéssel küzd. Ez a 22-es csapdája: ha ugyanis nem építettek volna – hitelből – nagy csarnokokat, raktárakat, hűtőházakat, nem kapták volna meg a tész címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!