Szeged és környéke

2009.06.04. 23:01

Sóhaj, energiaital és fizikakönyv

Szeged - Megkezdődtek az emelt szintű szóbeli érettségik: szerdáig 8 szegedi intézményben maturálnak a régió diákjai, összesen 1303-an. A fizikaérettségin tegnap nem volt mindegy, hol vannak az ekvipotenciális vonalak, a vitrinben pedig sejtelmesen figyelt egy Eötvös-inga. Nyilas Misi nem jött el.

R. Tóth Gábor

Egy mély sóhaj, egy felszisszenő energiaitalos doboz, egy fel-felütött fizikakönyv – ezek társaságában üldögélt tegnap délelőtt Szegedi Attila. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Általános és Környezetfizikai Tanszékének folyosóján fizikaérettségijére várt – tegnap elkezdődtek az emelt szintű szóbeli vizsgák.

A békéscsabai gépészeti szakközépiskola diákja az éjszakát rokonoknál töltötte, a tegnap délelőttöt pedig a tanszék folyosóján, a vitrin mellett, elektrondiffrakciós készülék, giroszkóp és Eötvös-féle kettős inga társaságában. – Igazából csak erre a vizsgára tanultam, meg a matekra. A pécsi Pollackra szeretnék menni, építésznek – árulta el.

A 13 vizsgázó közül a szegedi Vedres-középiskola diákja, a szintén építésznek készülő Berta Ádám volt az első: egy órával a kezdés után, 10 óra körül hagyta el a termet.

A gondolkodó: Szegedi Attila és fizikakönyve. Fotó: Frank Yvette

A gondolkodó: Szegedi Attila és fizikakönyve.
Fotó: Frank Yvette

– Meg kellett csinálnom egy kísérletet: egy vízkádban mértem meg az ekvipotenciális vonalakat. Az elméleti feladatom pedig a Bohr-féle atommodell ismertetése volt. Szerintem jól sikerült, de az eredményt majd csak a suliban tudom meg, a középszintű szóbelim napján – foglalta össze a jelent és a jövőt Berta Ádám.

Mojzes Petra bátran és okosan állta a sarat a háromtagú vizsgabizottság előtt. Fotó: Frank Yvette

Mojzes Petra bátran és okosan állta a sarat a háromtagú vizsgabizottság előtt.
Fotó: Frank Yvette

Minden diák 30 percet kapott kísérletére, amelyet a háromfős vizsgabizottság előtt kellett értékelni, majd megválaszolni az elméleti kérdéseket. Hiába szólították többször is a bizottság elé Nyilas Mihályt – pakkot kaphatott, nem jött. Ment helyette Mojzes Petra, a folyosón pedig négy, Rodin Gondolkodójának pózában görnyedő fiatalember maradt. Elárulták: ilyenkor már csak a lexikális részt, a feltalálókat érdemes átnézni. A kísérlet miatt kötelező volt elolvasni a baleset- és munkavédelmi rendszabályokról szóló tájékoztatót – erre az Oktatási Hivatalt képviselő Farkas Zsuzsanna figyelmeztette őket. Tőle tudjuk: Kecskemétről, Bajáról, Makóról, Vásárhelyről is érkeznek maturálók Szegedre a következő napokban.

Elkülönítés, evés-ivás

– Olyan osztályt kell kijelölni az érettségizőknek, ahol elkülönülhetnek annyira, hogy nem zavarnak senkit, és őket sem zavarják. Biztosítani kell annak lehetőségét, hogy ihassanak, ehessenek. A vizsga nem kezdődhet reggel 8 előtt, és 18 óráig be kell fejeződnie – sorolta a szabályokat Kiricsi Imréné, a Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója. Az intézményben tegnap vendéglátó-ipari ismeretekből maturáltak. A vizsgabizottság 3 tagja Pécsről, Csongrádról és Szegedről érkezett.

Nyolc szegedi helyszín

A szegedi szóbeli vizsgákat 8 helyszínen rendezik meg a régió diákjainak, jövő szerdáig: a Deákban matematikából, a Gábor Dénesben angolból és németből, a Kőrösyben további idegen nyelvekből és szakmai előkészítő tárgyakból, a Radnótiban biológiából, a Ságváriban magyar nyelv és irodalomból, valamint történelemből maturálnak a diákok. A kémiavizsgát az SZTE Fizikai-Kémiai Tanszéke, a testnevelést a Testnevelési és Sporttudományi Intézet szervezi. Csongrádról 49, Vásárhelyről 122, Kistelekről 2, Makóról 57, Mindszentről 1, Szentesről 97 tanuló maturál a megyeszékhelyen, 975 szegedi társ mellett – informált Urbán Ferenc Ábel, az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóság közoktatás-értékelési referense. A középszintű szóbelik június 15. és június 26. között lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!