Szeged és környéke

2009.07.28. 22:20

Pénzükre várnak a gazdák

Mórahalom - A régió 3 bajba jutott tésze kap majd az ősszel 600 millió forintot az államtól, amelyből a legtöbb a Mórakertnek jut. De a pénzből nem törleszthetik a tartozásokat. Pedig ebben reménykedett több száz beszállító, akiknek közel 2 milliárd forinttal tartozik a Mórakert. <br>

Fekete Klára

Nemrégiben született döntés arról, hogy állami mentőövet dobnak 3 bajba jutott dél-alföldi tésznek, azaz termelési és értékesítő szövetkezetnek. Úgy tudjuk, Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere lobbizott sikeresen. Az összeg 600 millió forint. A Mórakert több száz beszállítója arra gondolt, hogy ebből a pénzből nekik is jut: a tész ugyanis jelenleg több száz beszállítójának 2 milliárd forinttal tartozik.

Csakhogy kormányhatározat ugyan van, de 600 millió forint majd valamikor ősszel lesz, és akkor sem a hitelezők kifizetésére, hanem kizárólag a termelés finanszírozására lehet fordítani. Pedig a beszállítóknak – termelőknek, fuvarozóknak, vetőmagos, növényvédő szeres cégeknek – nagy szükségük van a pénzre. A Mórakert mindegyikükkel külön állapodott meg arról, mikor fizeti meg az adósságot. – Van, akinek 200 ezer forinttal, van, akinek 20 millióval tartozunk – mondta Hódi Pál, a tész elnöke –, már többen kezdeményeztek felszámolást. Ezeket sikerült leállítani, jelenleg nincs ellenünk jogerős felszámolási eljárás.

Huszta Roland, a Mórakert ügyvezető igazgatója elmagyarázta: jelenleg 7 évre szóló üzleti tervet készítenek a Pénzügyminisztériumnak, azt folyamatosan egyeztetik, de a PM augusztusi döntését követően még több hétig eltarthat, mire a százmilliók megérkeznek.

Van, akinek 200 ezer forinttal, van, akinek 20 millióval tartozik a cég. Fotó: Segesvári Csaba

Van, akinek 200 ezer forinttal, van, akinek 20 millióval tartozik a cég.
Fotó: Segesvári Csaba

Az állami segítség a Datészhez – Dél-alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek Zrt.-hez – érkezik, amelyet 17 cég alapított még 2004-ben közös értékesítésre, mára azonban már csak a Mórakert, a kisteleki Kistér-Tész és a félegyházi Kiskunsági Kistérségi Tész maradt benne. A Mórakert kivásárolta a többieket, a részvények döntő hányada az övé.
Mi lesz a beszállítók pénzével? Az ügyvezető azt mondta, a képződő nyereségből tudják csökkenteni az adósságukat. Ez többéves folyamat.

Az állami kéz

A kormány kétféleképpen is segít: a fenti 600 millió úgy kerül a tészekhez, hogy az állami Regionális Fejlesztési Holding Zrt. többségi tulajdonosként beszáll a részvénytársaságukba, és a 600 milliót tagi kölcsönként adja. Egy másik 600 milliót pedig állami kezességvállalás mellett hitelként folyósít a szövetkezetek közös cégének az MFB. A kormányzati mentőöv feltétele, hogy a Datész olyan üzleti tervet dolgozzon ki, amely garantálja, hogy a szövetkezetek 5 év alatt mintegy 11 százalékos hozammal visszafizetik a tőkét, valamint 15 éves futamidővel a forgóeszközhitelt.

Visszaesett a forgalom

A Mórakert működik, átveszi az árut a termelőktől, azt eladja az áruházláncoknak. De nem a korábbi méretekben: 8 milliárd forint helyett 4–5 milliárdos lesz idén az árbevétel nagysága, a forgalom 40 százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!