Szeged és környéke

2009.08.28. 15:39

Nekik nyolc, szuper nyolc

Szeged - Egy maroknyi csapat küzd immáron nyolc éve Szegeden, hogy a celluloid alapú filmezés fennmaradhasson a világnak ezen szegletén is.

Delmagyar.hu

Erőfeszítéseik beváltották a hozzájuk fűződő reményeket, és immár a kontinens super 8-as mozgalmáraival karöltve harcolnak a médiauniverzum csataterein, megsárgult monitorokból emelt barikádokon.

Európában - Szegedtől Londonon át Cambridgeig - ma már létezik egy az analóg alapokra építkező, super 8-as filmkultúra, és elmondható, hogy a szegedi törzs tábora az egyik legfontosabb telepe a keskenyfilmesek utolsó mohikánjainak.

Az idei, nyolcadik, tehát ünnepi eseménysorozat, szokás szerint a szüret idején lesz, szeptember második hetében. A filmszüret már el is kezdődött, hiszen a világ minden sarkából érkeztek filmek: Amerikából, Ausztráliából, szinte minden európai országból és még Tajvanból is.

Az előzsűri közel 400 műből válogatja ki a versenyprogram anyagát. Jó hír, hogy évről évre egyre több magyar filmes küldi el munkáit a szegedi seregszemlére, és ami a legfontosabb: itt is érezhető a magyaros íz, az ami különlegessé teszi kultúránkat.

Természetesen idén sem maradnak el a meghökkentő performanszok, zamatos, zenei csemegék, kiállítások, és a Mars téri reggelizésig tartó partik...

A fesztivál programja

kedd, szeptember 8.

16.00 Előadás és szeminárium az SZTE filmelmélet hallgatóinak - SZTE BTK Audmax
19.00 SUPER 8 MŰ-hely: forgasd le a fesztivál alatt háromperces, Super 8-as filmedet! Adunk kamerát és filmet - Grand Café kávézó

szerda, szeptember 9.

17.00 Versenyfilmek vetítése - Grand Café vetítőterem (ingyenes)
19.45 Nyitó-performansz és koncertkollázs három tételben: 1. Divatjamúlt? 2. Szívdobbanások 3. Improv Est - Régi Zsinagóga (ingyenes)

csütörtök, szeptember 10.

18.00 A 2008-as fesztivál nyertes filmjeinek levetítése - Grand Café vetítőterem (ingyenes)
18.30 Megnyitó, a zsűri bemutatása, versenyfilmek vetítése - Grand Café vetítőterem (ingyenes)
20.00 Rambling Blues Trio koncert - Jazz Kocsma (ingyenes)

péntek, szeptember 11.

18.00 Tirke Honolulu és barátai koncert - Belvárosi Mozi balkon (ingyenes)
19.00 Versenyfilmek vetítése - Grand Café vetítőterem (ingyenes)
20.00 Videókonferencia a strasbourgi „Festival Tourné Monté Super 8" filmfesztivállal
20.00 Grencsó Kollektíva koncert - Jazz Kocsma (ingyenes)
21.00 Versenyfilmek vetítése - Grand Café vetítőterem (ingyenes)
22.00 Super 8 Banánköztársaság Party: Djembe koncert és afrikai táncház (Mesével és Ritmussal Alapítvány), Sambafriqua Club - DJ Kő & Grooverider C & Engin Bojnik. kubai öltözet ajánlott! - Piros Úszóház (Belépő: 600 Ft)

szombat, szeptember 12.

18.00 Közönségtalálkozó filmsztárok részvételével - Grand Café kávézó (ingyenes)
19.00 Versenyfilmek vetítése - Grand Café vetítőterem (ingyenes)
21.00 Filmpremier: Öngyilkos szeretők (USA)
22.00 Eredményhirdetés, VII. Orion Űrhajó Party, Lemezlovas: Megyeri & Sokol & Rádió MI Allstars, sci-fi jelmez ajánlott! - Grand Café összes terme (ingyenes)

vasárnap, szeptember 13.

13.00 Super 8 piknik: grundfoci, petanque, tollaslabda, meg amit akartok
Super 8 lovagi torna: íjászat, kardozás, egyebek, Lakoma: főznek a Gasztronómusok (rossz idő esetén elmarad) - Újszegedi Liget (ingyenes)
18.00 III. VIDEOTON Tévéjáték-bajnokság (döntők) - Grand Café kávézó (ingyenes)

A fesztivál plakátja...

A fesztivál plakátja...
Nyitó-performansz és koncertkollázs három tételben

1. tétel: Divatjamúlt? Divat-varieté a szegedi Super 8-as Akrobatacsoport előadásában, zene: dj Megyeri

Hogy mikor mi a divat, azt általában néhány őrült és hisztis divatdiktátor határozza meg, melyhez a vazallusként csaholó és vonyító média ad masszív támogatást. Hogy most a Super 8 divat? Azt majd meglátják!

Fényképezőgép (vakuval!) és videokamera használata kötelező!

2. tétel: Szívdobbanások

Afrikai dobosok és a szegedi Super 8-as Akrobatacsoport ütőhangszeres performansza

„A nézőtéren keresztül sárga vegyvédelmi köpenyes, fejlámpás alakok, szép komótosan, olajoshordókat görgetnek a színpad, az akciótér felé. Egymás után három hordó megy így el a szemeim előtt. A stáb elhelyezi a hordókat a félhomályba süppedő színpadon." (Geriub Gepleki: Találkozásom a dobhártyámmal /részlet/)

3. tétel: Improv Est

21.00 Thomas Thiery & Veres Szabolcs Duo (FR-H)

Veres Szabolcs vizuális művészként képeket alakít hangokká, melyekből rövid szekvenciákak készít, hogy azokat aztán egy koherens egésszé rendezze. Thomas Thiery különböző szenzorokkal és kontrollerekkel irányítja improvizatív zenéjét. Kettejük közös munkáját Szegeden mutatják be először.

21.30 S8 Improv Collective (H)

A harmadik születésnapját ünneplő improvizációs kollektíva számára ritkán léteznek előre meghatározott tematikus irányvonalak, a tagok játékát inkább a rendelkezésre álló tárgyak hangjainak kimerítő feltérképezése, illetve ezen hangokkal való ad hoc-szerű építkezés, önfeledt játszadozás jellemzi. A formáció fellépéseit Szokol Szilárd Super 8mm-es filmvetítései egészítik ki.

22.00 Blank Disc (SRB-H)

Srđan Muc (gitár, elektronika) és Rózsa Róbert (önmagába visszakötött keverőpult, válogatott tárgyak) duója meghatározó és biztos pontja a Balkán improvizációs zenei életének, alapítói pedig tagjai a Svájc-Balkán kreatív zenei tengelynek.

További információ a fellépőkről: improvest.blog.hu

Rambling Blues Trio

Az ország egyik legrégebbi akusztikus blues együttese, 12 éve változatlan felállásban, közel 1000 fellépéssel a hátuk mögött. A '20-as, '30-as évek zenéjét (country-blues, ragtime blues, mississippi-blues, stb.) saját ötleteikkel és egyéniségükkel kiegészítve varázsolnak hangulatos, vidám blues koncertet.

Tirke Honolulu

Hol vagy?

Azok a régi szép idők ma merre járnak,
Azok a régi szép nők ma kivel hálnak,
Azok a régi szemek mindent értettek,
Azok a régi kezek mindig vezettek.
A vászon előtt ülök és pergetem a filmet,
Keresem a hangot, keresem a képet,
Keresem magam és kereslek téged…

(részlet a „Pap nyüszögései a nőkhöz és édesanyjához" című gyűjteményből)

Grencsó Kollektíva

Grencsó szabad zenei szelleme, irányzatoktól, divatoktól, iskoláktól független, öntörvényű gondolkodása, s nem utolsó sorban hangszeréhez fűződő viszonya a legjelentősebb hazai zenészek közé sorolja műfajában. A Kollektíva zenéje egyre erősebben a kollektív improvizáción és kísérletezésen alapszik. Fellépnek: Grencsó István, Sárvári Kovács Zsolt, Benkő Róbert és Mákó Miklós.

Djembe koncert és afrikai táncház (Mesével és Ritmussal Alapítvány)

Főleg tradicionális nyugat-afrikai zenéket játszik, valamint táncokat tanít ez a különleges szegedi csapat, fellépéseiken frenetikus hangulatot teremtenek. Táncházakat is szerveznek, emellett gyakran tartanak hangszeres bemutatókat gyerekeknek. Az egy éve alakult formáció jelenlegi felállása: Mr. Emmanuel Sweya Masanja, Bulatovic Gabriel, Burg Balázs, Emerico Cavallo Batterista, Eördögh Réka, Hegyes Péter, Nagy Zoltán (Kutyás)

Állandó programok a Grand Café kávézójában:

az IM Geriub Gepleki csoport GEPLEKI SWEET 16 című kiállítása

Szeged titokzatos art-kommandója megint valami szokatlannal rukkol elő. A subtér erő legyen velük!

8 mm technikatörténeti kiállítás

Kamerák, vetítők és egyéb kütyük Sziszi gyűjteményéből

III. VIDEOTON Tévéjáték Bajnokság

Fogadjunk, hogy gyermekként te is falteniszeztél a család kedvenc televíziókészülékén?! Nem?! Akkor gyere és nevezz be a bajnokságra, s küzdj értékes nyereményekért a Grand Café arénájában! Jelentkezés: 20/5731737.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!