Szeged és környéke

2009.11.12. 22:32

Félmilliárd a Biopolisz program zászlóshajójára

Szeged - Mozgásszervi betegségek kezelésére, fájdalomcsillapításra, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas medicinákat is gyártanak majd 2012-től Szegeden. A Goodwill Biotechnológiai Klaszter Kft. átadta azt a Cserzy Mihály utcai inkubátorházat, amely a gyógyszeripar alapjául szolgál, és Kelet-Közép-Európa biotechnológiai központjává teheti a várost.

R. Tóth Gábor

Átadták tegnap a Goodwill Biotechnológiai Klaszter Kft. inkubátorházát a szegedi Cserzy Mihály utcában, a volt Szilánk központ mellett. Itt jön létre a közel nyolcezer négyzetméteres Pharma Park, amely számos helyi gyógyszeripari és biotechnológiai vállalkozásnak ad majd otthont. Jövőre készül el teljesen: gyógyszercsomagoló épület, logisztikai központ épül, valamint egy 250 négyzetméteres, kétszintes épület, amelybe biotechnológiai cégek költözhetnek. Olyan ipari központ jön létre, amely megteremti a gyógyszeriparhoz kapcsolódó vállalatok működéséhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket. A projekt összköltsége félmilliárd forint.

– A beruházás több szempontból is érték. Egy lerobbant iparterületet felújítottak, új funkcióval láttak el. A cél pedig a gyógyszergyártás, amelyre a szegedi Biopolisz program is épült – fogalmazott a helyszínen Szentgyörgyi Pál, a város gazdasági alpolgármestere.

A Cserzy Mihály utcai inkubátorház bejárata. Sok vállalkozásnak ad majd otthont. Fotó: Frank Yvette

A Cserzy Mihály utcai inkubátorház bejárata. Sok vállalkozásnak ad majd otthont.
Fotó: Frank Yvette

A Goodwill Pharma Kft. 1997-ben alakult, fő tevékenysége a gyógyszerek forgalomba hozatala, gyártása. Két éve tömörült egy klaszterbe a gyógyszeripari kutatással foglalkozó Zipper Kft.-vel és az arculattervező Evista Kft.-vel. Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: már Szerbiában, Boszniában, Koszovóban is jelen vannak, s tovább terjeszkednének Horvátország, Románia, Csehország, Bulgária felé. A cég várható bevétele idén 3,5 milliárd forint. Partnere például az Egis, a Richter, a Novartis.

– Célunk, hogy erős gyógyszercéggé váljunk a régióban, saját termékeket fejlesszünk és forgalmazzunk – fogalmazott az ügyvezető igazgató. 2012-től kezdődik Szegeden a medicinák gyártása: egyrészt hagyományos gyógyszereket készítenek majd, licenc alapján, de új, hozzáadott értékekkel, például jobb felszívódási tulajdonságokkal. Többek között mozgásszervi betegségek kezelésére, fájdalomcsillapításra, szív- és érrendszeri betegségek kúrálására.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezető igazgatója és Kozma József országgyűlési képviselő az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba

Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Jójárt Ferenc, a Goodwill Invest Kft. ügyvezető igazgatója és Kozma József országgyűlési képviselő az inkubátorházban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba
A három cég együttműködésével létrejött klaszter középtávú célja az új generációs, úgynevezett biosimilar gyógyszerek gyártása – ezek olyan fehérjéken alapulnak, amelyek hatóanyaga az emberi szervezetben megtalálható. A biotechnológiákkal létrehozott készítményeket multinacionális cégeknek értékesítenék – a fejlesztésben együttműködnek a Szegedi Biológiai Központtal is.

Távlati cél: őssejtterápia

A szegedi gyógyszergyártás távlati perspektívája a sejtterápia, a mesterséges kromoszóma hasznosítása: például génmanipulációs eljárás az emlődaganatok kezelésére, új terápiás eljárások kidolgozása. Az őssejtterápiákra külön cég alapul, amely szövettenyésztéssel felnőttkori őssejteket állíthat elő, lehetségessé téve szövetpótlást (szívizom, porc, bőr), műtét utáni helyreállító terápiát, daganatos betegségek kezelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!