Szeged és környéke

2010.05.20. 23:00

Érettségi egyetlen vizsgázóval

Szeged - Egyszemélyes érettségit tartottak tegnap: az egész megyéből mindössze a vásárhelyi Balogh Ádám jelentkezett emelt szintű mozgóképkultúra- és médiaismeret-vizsgára.

Timár Kriszta

Mindössze egyetlen diák ült a teremben a tegnapi emelt szintű mozgóképkultúra és médiaismeret érettségi vizsgán: Balogh Ádámon kívül az egész megyében nem volt senki, aki ebből maturált volna. A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményében tartott írásbeli így meglehetősen családiasra sikerült, ami alaposan meglepte a hódmezővásárhelyi diákot.

Ez nagyon vicces, nem tudtam, hogy egyedül leszek – mosolygott Ádám, miközben azon tanakodott, hogy az üres teremben hová üljön. Mint mondta: kommunikáció és médiatudomány szakra készül, de a tavaly elért pontjai alapján nem került be oda. A plusz 40 pont miatt tesz szintemelő vizsgát, amelyre sokat készült.

Egy, csak egy legény van „talpon

Egy, csak egy legény van „talpon" a vidéken: Balogh Ádám.
Fotó: Karnok Csaba

– Az érettségi részeként be kellett adni egy projektmunkát – mesélte. – Forgattam egy rövidfilmet, valamint írtam két esszét: az egyiket
Michael Jacksonról, a másikat pedig a korhatárkarikákról. A mostani írásbeli vizsga pedig abból áll, hogy megnézek egy filmrészletet, majd azzal kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolnom.

Sokba kerül a „privát" vizsga

A vizsgáztatásnak természetesen vannak költségei, amely egy diák esetén is ugyanannyi, mintha egy egész osztály érettségizne. A terembérlet 10 ezer forint, a felügyelet pedig óránként 1470 forint. A dolgozat háromórás, a két felügyelő tanár juttatása így összesen 8820 forint. Az emelt szintű vizsgák helyszínén az Oktatási Hivatal megbízottja is jelen van 3000 forintért. A dolgozat javítása – mivel ennél a tárgynál előzőleg egy projektmunkát is be kellett adni – kétszer 2205 forint. A szóbeli vizsgán ezekhez még hozzájön majd a vizsgaelnök 2205 forintos, valamint a két vizsgabizottsági tag 1470 forintos fejenkénti díja, és természetesen a hivatali megbízott 3000 forintja. Kiszámítható tehát, hogy Ádám mozgóképkultúra- és médiaismeret-érettségije 34 ezer 375 forintjába került az oktatási hivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!