Szeged és környéke

2010.06.03. 23:28

Érettségi vizsga a színpadon

Szeged - Megkezdődtek tegnap a szóbeli érettségi vizsgák, egy hétig az emelt szinten maturálók bizonyíthatnak. A tantárgyak között a dráma igazi különlegesség.

Timár Kriszta

Az érettségi is lehet szórakoztató. Ezt bizonyította a szóbeli vizsgák első napján, tegnap megrendezett emelt szintű drámavizsga, amely igazi kuriózum a választható tantárgyak között. Ez ugyanis a hagyományos, tételsorokon alapuló szóbeli számonkérést követően még egy részből áll: a gyakorlatból – vagyis színházi produkciókból.

Már a vizsga helyszíne sem volt klasszikus érettségiző környezet: a megye 13, emelt szinten maturáló diákja a Százszorszép Gyermekház színháztermében csillogtathatta meg tehetségét. Bár egy órát váratták a diákokat, izgalomnak még így sem volt nyoma rajtuk: vidáman énekelgettek, és nyelvtörőkkel múlatták az időt.

A gyakorlati vizsga két részből állt: egyrészt 5 szabadon választott produkcióval – verssel, monológgal vagy énekkel – kellett készülni, amelyből egyet mutattak be a bizottság előtt, másrészt egy előre elkészített csoportos jelenetet mutathattak be, vagy improvizációs feladatot oldhattak meg. A legtöbben az utóbbit választották.

Tizenhárom diák csillogtathatta meg tehetségét a Százszorszép Gyermekház színháztermében. Fotó: Frank Yvette

Tizenhárom diák csillogtathatta meg tehetségét a Százszorszép Gyermekház színháztermében.
Fotó: Frank Yvette

A diákok egymás produkcióját is végignézhették: tapssal és hangos nevetéssel biztatták egymást. Az improvizációs feladatok pedig igazi jutalomjátéknak bizonyultak: lelkesen vitték színpadra a légkalapáccsal dolgozó fogorvos, az éjszakai iskolai túra és a teleshopban árult biorobot történetét, illetve a futóversenybe ágyazott Hamlet-dialógust az alapján a néhány utasítás alapján, amit kaptak.

A vizsga egyébként nem jelent előnyt azoknak, akik színészi pályára készülnek, csupán a színháztudományi, valamint a magyar szakokon számítják be az itt elért eredményt. Persze az ezért járó pluszpont bármelyik felsőoktatási intézményben jól jöhet. Aki viszont kedvet kapott hozzá, annak van egy rossz hírünk: ebből a tárgyból idén lehetett utoljára emelt szinten érettségizni.

Emelt szintű szóbeli: csak Szegeden

Egy héten keresztül, jövő hét szerdáig tartanak az emelt szintű szóbeli vizsgák, amelyeket kivétel nélkül Szegeden rendeznek meg. A középszinten maturálókra június 14. és 25. között kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!